Στους έξι τοποθετούν οι πληροφορίες της «Ν» τους ενδιαφερόμενους που συμμετείχαν στο πρώτο μέρος της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του ομίλου της Avramar, του ισχυρότερου παίκτη στην εγχώρια ιχθυοκαλλιέργεια που προέκυψε από την συγχώνευση των εταιρειών: Ανδρομέδα, Νηρέας και Σελόντα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών έδωσαν το παρόν : το fund Atitlan, χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή της αραβικής επενδυτικής εταιρείας ADQ, η Philosofish κύριος μέτοχος της οποίας είναι η Diorasis International Α.Ε, οι Ισπανοί της Grupo Profand, μέσω της Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς και τρία ακόμα funds εκ των οποίων το ένα ευρωπαϊκό.
Στη κούρσα διεκδίκησης δεν φαίνεται να εμφανίστηκε ούτε η δανέζικη εταιρεία ιχθυοτροφών Biomar ούτε η κορυφαία εταιρεία του κλάδου Cooke, η οποία στο παρελθόν είχε λάβει μέρος στο διαγωνισμό πώλησης της Νηρέας και Σελόντα. Εκτός βέβαια εάν η παρουσία των δύο αυτών εταιρειών «υποκρύπτεται» μέσα από συνεργασία με κάποιο από τα funds που κατέθεσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον.
Θετική εξέλιξη
Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση του πρώτου γύρου του εγχειρήματος διάσωσης του ομίλου της Avramar κρίνεται θετικά, καθώς πριν την εκπνοή της προθεσμίας των μη δεσμευτικών προσφορών, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, κυκλοφορούσαν απαισιόδοξα σενάρια που έκαναν λόγο για οριακή ή ακόμα και για μηδενική συμμετοχή.
Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για την διεξαγωγή των due diligence και της πρόσβασης των ενδιαφερομένων σε αναλυτικά στοιχεία της Avramar. Επιδίωξη των τραπεζών είναι οι διαδικασίες να «τρέξουν» γρήγορα, ωστόσο εκτιμάται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστούν έναν με δύο μήνες περιθώριο για να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις και να για να ελέγξουν τη σημερινή εικόνα που εμφανίζει ο όμιλος και σε επίπεδο οικονομικών δεδομένων και σε δυναμική εμπορεύσιμων αποθεμάτων.
Άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση
Με το χρονοδιάγραμμα να είναι ασφυκτικό, αλλά αναγκαίο για την εξασφάλιση της εύρυθμης και βιώσιμης λειτουργίας του ομίλου, οι προβολείς στρέφονται στη δεύτερη διαγωνιστική φάση, της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών και δη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αυτές θα έχουν. Εάν δηλαδή οι προτάσεις θα αφορούν στην απόκτηση του ομίλου εν συνόλω ή μέρος αυτού, στο ύψος του «κουρέματος» που θα αξιώνουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τις υποχρεώσεις μαμούθ που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και προμηθευτές, καθώς βέβαια και στο πλάνο για την επόμενη μέρα.
Πηγές από την αγορά επισημαίνουν ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα πρέπει να έχει όραμα το οποίο να υποστηρίζεται από στοχευμένο στρατηγικό σχεδιασμό, ενώ υπολογίζουν ότι θα χρειαστεί άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ για να υποστηριχθεί μια αναπτυξιακή συνέχεια στον leader του κλάδου της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας.