«Η Πολιτεία δεν μπορεί, και στο μέλλον θα μπορεί ακόμη λιγότερο να αποζημιώνει, μόνη αυτή, τους πολίτες από φυσικές καταστροφές», τόνισε ο Πρόεδρος και CEO της Interlife Α.Α.Ε.Γ.Α., Ιωάννης Βοτσαρίδης, από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας (σ.σ. ανοικτό μέρος της Γ.Σ.) και χαρακτήρισε «απολύτως αναγκαίο να θεσμοθετηθεί με τη μορφή ΣΔΙΤ η συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ώστε οι Αποζημιώσεις να φθάνουν συνολικά το 90% των ζημιών, με το ήμισυ και πλέον (αυτών των αποζημιώσεων) να καλύπτεται από Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες. Οι οποίες, έχοντας την απαραίτητη Τεχνογνωσία για την εκτίμηση του προς ασφάλιση περιουσιακού στοιχείου, αλλά και τα προηγμένα μέσα για τις Πραγματογνωμοσύνες Ζημιών, μπορούν να συνεισφέρουν με ακριβέστερους υπολογισμούς και ταχύτερες διαδικασίες στη διεκπεραίωση των Αποζημιώσεων».
Την πρότασή του αυτή στοιχειοθέτησε ο κ.Βοτσαρίδης βάσει στοιχείων από τις περσινές καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία: «Μόνο για τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και σε παρακείμενες περιοχές η Πολιτεία έχει καταβάλει μέχρι σήμερα συνολικά 171 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Και αυτό είναι μόνον ένα πολύ μικρό μέρος των τελικών αποζημιώσεων, δεδομένου ότι το συνολικό κόστος για τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες του 2023 υπολογίζεται σε 3,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το εγγεγραμμένο κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2024 για Φυσικές Καταστροφές ανέρχεται μόλις σε 1 δισ. ευρώ και είναι εμφανές ότι, πέραν των καθυστερήσεων, οι αποζημιώσεις θα καλύψουν τελικά λιγότερο από το 50% των πραγματικών ζημιών. Από την πλευρά τους, οι Ασφαλιστικές Εταιρείες, εκτιμούν τις δικές τους αποζημιώσεις για τις δασικές πυρκαγιές και τις δύο καταιγίδες Daniel & Elias να φτάνουν τα 450 εκατ. ευρώ.
Συνολικά τα 20 τελευταία χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρείες καταβάλλαμε περίπου 1 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις από Φυσικές Καταστροφές. Αντίστοιχα το ελληνικό Δημόσιο, σε 2 χρόνια (2020-2022) κατέβαλε 2,3 δισ. ευρώ για Πυρκαγιές και Πλημμύρες. Οι αποκλίσεις είναι τεράστιες και αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι οι Έλληνες συστηματικά δεν ασφαλίζονται. Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα μόνον το 16%-17%, δηλαδή το 1/7 περίπου των κατοικιών είναι ασφαλισμένες – κι απ’ αυτές, οι περισσότερες μόνον με τις βασικές καλύψεις και όχι έναντι των Φυσικών Καταστροφών».
Το πρόβλημα της αύξησης των αποζημιώσεων από Φυσικές Καταστροφές εξ αιτίας ακραίων φυσικών φαινομένων, την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε ο κ. Βοτσαρίδης, δημιουργεί επίσης αναταράξεις στην Ασφαλιστική Αγορά στην Αμερική και στην Ευρώπη. Στη Γαλλία π.χ. οδήγησε τις Ασφαλιστικές Εταιρείες σε σημαντικές αυξήσεις στις ανανεώσεις των ήδη υπαρχόντων συμβολαίων, αλλά και σε ακραίες περιπτώσεις, στην άρνηση της κάλυψης, ενώ αντίστοιχες συνθήκες πληθαίνουν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Εξίσου απαραίτητη θεωρεί η διοίκηση της Interlife την αύξηση του ποσοστού της έκπτωσης που προβλέπεται από το σχετικό κίνητρο της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ από 10% σε τουλάχιστον 25%, ώστε να υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς όπως τόνισε ο κ.Βοτσαρίδης, «όπως αποδεικνύεται από το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα: Από τις περίπου 6.167.000 κατοικίες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, περίπου το 1.000.000 έχει ιδιωτική ασφάλιση. Από αυτές, μόλις οι 215.000 περίπου πιστώθηκαν την έκπτωση του 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ του 2023 λόγω της ασφάλισης του ακινήτου τους έναντι του κινδύνου Φυσικών Καταστροφών. Ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα Ασφαλιστήρια Συμβόλαια αφορούσαν ακίνητα που είχαν πάρει Δάνειο από Τράπεζα, με διαμεσολαβητή (Bancassurance) την ίδια την Τράπεζα, χωρίς πρόβλεψη για σεισμό ή για πλημμύρα. Άρα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Επιπλέον, το όφελος από το παραπάνω μέτρο για κατόχους ακινήτων με χαμηλές τιμές ζώνης ΕΝΦΙΑ, είναι πάρα πολύ μικρό, και δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό κίνητρο. Αντίθετα, ευνοημένοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με υψηλές τιμές ζώνης, που, όμως δεν είναι η πλειοψηφία».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής της Interlife πρότεινε επίσης από το βήμα της ετήσιας τακτικής Γ.Σ. των μετόχων της εταιρείας την αλλαγή-επέκταση του Σχεδίου Νόμου για ασφάλιση έναντι Φυσικών Καταστροφών, καθώς αυτό, όπως επισήμανε, δεν αφορά κατοικίες, αλλά μόνον έναν περιορισμένο αριθμό εταιρειών με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ (οι οποίες είναι ούτως ή άλλως ασφαλισμένες) και, ουσιαστικά, αφήνει απ’ έξω σχεδόν το 90% των επιχειρήσεων στη Ελλάδα, που είναι οι Μικρομεσαίες. «Αν θέλουμε το μέτρο να έχει επιτυχία θα πρέπει το ποσό να μειωθεί στο 1 εκατ. και μετά από ένα χρόνο να μειωθεί στις 500 χιλ. Και αυτό, γιατί το κυρίως ζητούμενο, είναι να ασφαλιστεί η μικρή προσωπική επιχείρηση, η οποία σε μια μεγάλη καταστροφή δεν θα έχει καμία άμυνα και, απλώς, θα κλείσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο χρόνος τελειώνει…
Εξίσου εντυπωσιακά ήταν τα στοιχεία, με τα οποία έκλεισε την ομιλία του ο κ.Βοτσαρίδης, καθώς όπως τόνισε «πρόσφατη Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά ότι η Κλιματική Αλλαγή και οι συνεπακόλουθες Φυσικές Καταστροφές στη χώρα μας θα έχουν ως αποτέλεσμα, το συνολικό σωρευτικό κόστος να φτάσει έως το έτος 2100 το συγκλονιστικό ποσό των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή πάνω από 3 φορές το ελληνικό ΑΕΠ – εφόσον βέβαια δεν αντιδράσουμε και δεν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα έως τότε. Το σενάριο είναι εφιαλτικό και, βέβαια, ελπίζουμε να μη γίνει ποτέ πραγματικότητα. Ωστόσο παραμένει μια ηχηρή και αγωνιώδης προειδοποίηση για αφύπνιση και ενεργοποίηση, όχι αύριο, αλλά χθες !Ο χρόνος μας τελειώνει. Ή μήπως μας τελείωσε;».
Τιμώμενος προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της πρόληψης, την αποτελεσματική διαχείριση των επιπτώσεων και την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές όπου κρίνεται αναγκαίο και τάχθηκε και αυτός υπέρ της συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ο θεσμός της ασφάλισης, μέσω της απορρόφησης κινδύνων, ανέφερε ο κ.Καράογλου, διαδραματίζει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό ρόλο, αφού συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια για σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη και «με λίγα λόγια, μέσω της σύμπραξης των δράσεων της Πολιτείας και του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης διασταυρώνονται και αλληλοσυμπληρώνονται οι έννοιες της κοινωνικής προστασίας και της ατομικής ευθύνης«.
Μέρισμα 0,16 ευρώ ανά μετοχή
Όσον αφορά το κλειστό μέρος της Γ.Σ., σύμφωνα με πληροφορίες οι μέτοχοι ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης της εταιρείας για μέρισμα ύψους 0,16 ευρώ ανά μετοχή.