Skip to main content

Ιαπωνικός κολοσσός φαρμάκου έρχεται στην Ελλάδα

H Daiichi Sankyo έχει παρουσία σε 30 χώρες και επεκτείνεται συνεχώς με εξαγορές και συνεργασίες

Τον Ιούλιο θα ανακοινωθεί η εισχώρηση του Ιαπωνικού κολοσσού φαρμάκων Daiichi Sankyo. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη  φαρμακευτική- βιοτεχνολογική εταιρεία της Ιαπωνίας βάση της κεφαλαιοποίηση της αγοράς (περίπου 7.928,3 δισ. γιεν στις 9 Νοεμβρίου 2023) και αναπτύσσει καινοτόμα ογκολογικά προϊόντα.

Έχει παρουσία σε 30 χώρες και από το 2005 που ιδρύθηκε ως Daiichi Sankyo (έπειτα από συγχώνευση της Sankyo Company Limited και της Daiichi Pharmaceutical Company Limited) κάνει συνεχώς εξαγορές και συνεργασίες στο διεθνές στερέωμα.

Το 2019 δέχθηκε προσφορά περίπου στα 7 δισ. δολάρια από την AstraZeneca αφορά την κοινή ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση του ογκολογικού Enhertu ενώ το 2023 ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με την MSD (γνωστή ως Μerck σε ΗΠΑ και Καναδά) για ανάπτυξη και εμπορία τριών ογκολογικών αντισωμάτων (ADC) με τεχνολογία DXd.

Παγκόσμιος ηγέτης

Σύμφωνα με τους ειδικούς η Daiichi Sankyo συνεχίζει τη μεταμόρφωσή της σε παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της ογκολογίας ενισχύοντας όλο και περισσότερο τις υποδομές και τις συμφωνίες της.

Μιλώντας στο pwc.com ο Hiroyuki Okuzawa, πρόεδρος & COO της εταιρείας επεσήμανε πρόσφατα ότι το όραμα της Daiichi Sankyo για το 2030 να γίνει μια «Καινοτόμος Παγκόσμια Εταιρεία Υγείας».

Για την επίτευξη αυτού του στόχου και την περαιτέρω ανάπτυξη έθεσε ένα 5ετές επιχειρηματικό σχέδιο διαμορφώνοντας το ήδη υπάρχον που λήγει το 2025. Το τρέχον επιχειρηματικό σχέδιο προσδιορίζει «τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες» ως στρατηγικά σημαντικές πρωτοβουλίες: «μεγιστοποίηση 3ADCs», «αύξηση κερδών για τρέχουσες επιχειρήσεις και προϊόντα», «προσδιορισμός και οικοδόμηση πυλώνων για περαιτέρω ανάπτυξη» και «δημιουργία κοινής αξίας με τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Τόνισε δε ότι οι αντικαρκινικοί παράγοντες χρησιμοποιούν την τεχνολογία ADC που αναπτύχθηκε στα δικά τους εργαστήρια. Ο πρώτος αντικαρκινικός παράγοντας κυκλοφόρησε το 2020 και έχει χορηγηθεί σε ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Ο στόχος εσόδων από τους παράγοντες αναμένεται να είναι 2.000 δισ. γιεν. περίπου 400 δισ. γιεν υψηλότερα από την αρχική τους πρόβλεψη.