Στα 736 εκατ. ευρώ ανήλθε το 2023 η αξία των εξαγωγών φέτας, επίδοση η οποία όχι μόνο δικαιολογεί γιατί ο λευκός «χρυσός» συγκαταλέγεται στα benchmarks των εγχώριων προϊόντων, αλλά και γιατί άλλες χώρες διεκδικούν μερίδιο της υπεραξίας της.
Χθες, ημέρα που συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την κατοχύρωση της φέτας ως προϊόν ονομασίας προέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) γνωστοποίησε ότι κερδήθηκε μια σημαντική μάχη έναντι απομίμησης φέτας στην αγορά της Χιλής.
Η υπόθεση αφορά σε λευκό τυρί που παράγεται επί αμερικανικού εδάφους και φέρει την επωνυμία «Athenos Feta». Όπως γνωστοποίησε ο ΣΕΒΓΑΠ ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Χιλής έκανε δεκτή την ένσταση την οποία είχε υποβάλει κατά του trademark που είχε τον όρο “feta” το οποίο είχε υποβάλει η διαβόητη Κοινοπραξία για Κοινές Oνομασίες της Αμερικής (CCFN).
Οι μάχες
«Είναι η 2η μάχη που κερδίζουμε απέναντι σε αυτό τον κολοσσό συμφερόντων της Αμερικής (σ.σ. η προηγουμένη ήταν στην Σιγκαπούρη). Δεν θα διστάσουμε να την δώσουμε και μέσα στην ίδια την Αμερική! Όπως έχουμε ξανατονίσει, ο πόλεμος για την κατοχύρωση της Φέτας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μεγάλος, δύσκολος και μακρής» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο ΣΕΒΓΑΠ.
Στις τρεις δεκαετίες που μετράει το ΠΟΠ φέτα ο ρυθμός των εξαγωγών βαίνει αυξανόμενος τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η απειλή από απομιμήσεις λευκών τυριών που φέρνουν ψευδεπίγραφα την ονομασία «φέτα» και καπηλεύονται την υπεραξία της τόσο σε οικονομικό όσο και σε διατροφικό επίπεδο είναι ισχυρή τόσο εντός Ε.Ε, όπου δυστυχώς το ΠΟΠ καταπατάτε από μεγάλες βιομηχανίες πχ στη Γαλλία και Δανία, όσο και σε τρίτες χώρες όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία.
Στο 65% της παραγωγής οι εξαγωγές
Όπως επισημαίνει μιλώντας στην «Ν» ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ κ. Αποστολόπουλος Χρήστος « πριν την κατοχύρωση του ΠΟΠ φέτας η δυναμική των εξαγωγών κυμαινόταν κάτω του 10% της παραγωγής μας. Το «χτίσιμο» της κατηγορίας της φέτας στα διεθνή ράφια ήταν και είναι ένας μακρύς αγώνας.
Το ότι σήμερα οι εξαγωγές φτάνουν το 65% της παραγωγής είναι μια σημαντική εξέλιξη και για αυτό το λόγο συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη για την θωράκισή της φέτας γιατί όσο αυξάνεται η κατανάλωσή της αυξάνεται και η φήμη της».
10 φορές μεγαλύτερη η παγκόσμια παραγωγή λευκών τυριών
Σύμφωνα με τον ίδιο, η παγκόσμια παραγωγή των λευκών τυριών που αποκαλούνται φέτα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την εγχώρια παραγωγή φέτας, γεγονός που σηματοδοτεί την δυσκολία της προσπάθειας κατοχύρωσης σε διεθνές επίπεδο της αυθεντικότητας της ελληνικής φέτας.
Στην Ελλάδα παράγονται ετησίως περί τις 135 χιλ τόνοι φέτας εκ των οποίων το 65% κατευθύνεται στις διεθνείς αγορές. Οι κύριες αγορές διείσδυσης είναι η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία. Το 2023 η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενισχύθηκε κατά 21% στα 736 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 605 εκατ. ευρώ το 2022, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική μέσα σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός στη κατηγορία διατροφής παρέμεινε υψηλός διεθνώς.
Η ελληνική φέτα μολονότι αύξησε την μέση τιμή της από 6,97 ευρώ/ κιλό σε 8,41 ευρώ/ κιλό κατάφερε να διατηρήσει την δυναμική του όγκου της σε 87.400 τόνους έναντι 86.800 το 2022, παρά το γεγονός ότι άλλα λευκά τυριά ήταν συγκριτικά πιο οικονομική επιλογή για τους καταναλωτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και εάν η Ελλάδα κατάφερνε να εξασφαλίσει παγκόσμια κατοχύρωση της φέτας η παραγωγική δυνατότητα δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 150 χιλ. τόνους, ωστόσο, το ελληνικό τυρί θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμα πιο premium τοποθέτηση στα διεθνή ράφια απολαμβάνοντας ακόμα υψηλότερη υπεραξία.