Κοντά στην ανακοίνωση της συμφωνίας πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής στην Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) βρίσκεται ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα.
Η Μasdar, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αγοράσει τις συμμετοχές στην Τέρνα Ενεργειακή της ΓΕΚ Τέρνα (37,9%) του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργου Περιστέρη (11%), πιθανώς και άλλων στελεχών στην Ενεργειακή και της εταιρίας Atale Enterprises (6%).
Συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό περίπου 55% η ξένη εταιρία υποχρεούται σε δημόσια πρόταση, διαδικασία που θα ακολουθήσει με βάση τα δεδομένα που θα έχει η συναλλαγή με τους βασικούς μετόχους.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες που θα έχουν γίνει στη χώρα καθώς η κεφαλαιοποίηση της Τέρνα Ενεργειακή με βάση το χθεσινό κλείσιμο στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν στα 2,23 δις. ευρώ (18,92 ευρώ ανά μετοχή).
Εκτιμήσεις αναφέρουν πως η συμφωνία έχει κλείσει κοντά στα 20 ευρώ ανά μετοχή, τιμή που παραπέμπει σε μικρό premium σε σχέση με την τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης στο ΧΑΑ.
Να σημειωθεί ότι η πώληση της Τέρνα Ενεργειακής συζητείται τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια με τον κ. Περιστέρη να επαναλαμβάνει πως μια συμφωνία θα προχωρήσει μόνον αν κριθεί συμφέρουσα. Αρχικά υπήρξαν συζητήσεις με τις Macquarie και First Sentier.
850 εκατ. ευρώ στα ταμεία
Το ταμείο της ΓΕΚ Τέρνα θα ενισχυθεί με περίπου 850 εκατ. ευρώ για τις επόμενες επενδύσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τρεις από τις μεγαλύτερες συμβάσεις παραχώρησης της χώρας, η συνολική αξία των οποίων προσεγγίζει τα 6,5 δις. ευρώ.
Πρόκειται για την Εγνατία Οδό για την οποία έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία (και με προσφορά 1,496 δις. ευρώ) έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ δημοσίου και κοινοπραξίας ΓΕΚ Τέρνα (75%) – Egis Projects (25%), την Αττική Οδό που επίσης θα περάσει στον Όμιλο ΓΕΚ Τέρνα (με προσφορά 3,27 δις ευρώ) και τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) έργο προϋπολογισμού κατασκευής 1,8 δις. ευρώ.
Όπως επίσης εκτιμάται ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, έπειτα από την πώληση της Ενεργειακής, θα μειώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις (από δάνεια της Ενεργειακής με αναγωγή στη μητρική) παράλληλα ωστόσο θα μειωθεί και το EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) καθώς θα σταματήσει να ενοποιεί την προς πώληση εταιρία.
Βάσει των πιο πρόσφατα ανακοινωμένων στοιχείων της Τέρνα Ενεργειακή η εγκατεστημένη ισχύς της στο τέλος του Α’ Τριμήνου διαμορφώθηκε σε 1.227 MW έναντι 906 MW στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023. Υπενθυμίζεται ότι το έργο του Καφηρέα ισχύος 327 MW ηλεκτρίστηκε πλήρως στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.
Ανάπτυξη χαρτοφυλακίου
Από την αρχή του έτους, ο Όμιλος Τέρνα Ενεργειακή συνέχισε την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου που διαθέτει, καθώς 63 MW φωτοβολταϊκών βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ελλάδα, ενώ σταδιακά ξεκινάει η κατασκευή ακόμα 560 MW νέων έργων διαφόρων τεχνολογιών (κυρίως Φ/Β αλλά και αιολικά και έργα αποθήκευσης) σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία αναμένεται να μπουν σε λειτουργία έως το τέλος του 2025, αντιπροσωπεύοντας μια συνολική επένδυση ύψους 370 εκατ. ευρώ.
Νέα έργα
Παράλληλα, προχωράει σύμφωνα με το πλάνο η κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, αλλά και η περαιτέρω ωρίμανση νέων έργων, με στόχο την αύξηση της ισχύος στα 6,0 GW έως το τέλος της δεκαετίας.
Όσον αφορά στο συντελεστή φόρτισης (load factor), αυτός διαμορφώθηκε σε 33,7% για το σύνολο του χαρτοφυλακίου κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 32,5% για το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ συγκεκριμένα για την Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 33,3% έναντι 31,9%.
Σε συνδυασμό με την αυξημένη εγκατεστημένη ισχύ, η παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε κατά 42,2% και ανήλθε στις 879 GWh. Σημειώνεται ότι εξαιρώντας το έργο του Καφηρέα, η παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε κατά 6,2%.