Skip to main content

Συνταγή ανάπτυξης από Θεοδωρόπουλο με ΙΟΝ και καραμελοποιία Λάβδας

Απόκτηση του 75% από τη σοκολατοβιομηχανία την οποία ελέγχει η Bespoke

Στον έλεγχο της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ περνάει η καραμελοποιία Λάβδας στο πλαίσιο ενός από τα πιο «γλυκά» deals στον κλάδο τροφίμων.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, «η συνένωση των δύο ιστορικών ελληνικών εταιρειών θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακος και θα ενδυναμώσει περαιτέρω την ανάπτυξή τους στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται, δημιουργώντας επιπλέον αξία για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και τους καταναλωτές». Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση του 75% της Λάβδας από την ΙΟΝ, η οποία από το 2023 ελέγχεται από την Bespoke. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το εναπομείναν 25% το διατηρεί ένας εκ των παλαιών μετόχων της Λάβδας, ο κ. Στέλιος Λάβδας, ο οποίος φέρεται ότι θα παραμείνει και στη διοίκηση.

Σημειώνεται ότι το 75% αφορά το 25% που είχε στην κατοχή του από το 2009 ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, όταν εισήλθε ως μέτοχος μειοψηφίας στη Λάβδας, ενώ το εναπομείναν 50% το κατείχαν ισόποσα τα έτερα αδέρφια Μιχαήλ και Αλέξανδρος Λάβδας. Η Λάβδας αποτελεί έναν από τους πλέον ισχυρούς παίκτες στην εγχώρια αγορά καραμέλας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 1953 στον χώρο της καραμελοποιίας, λανσάροντας για πρώτη φορά την καραμέλα γάλακτος με γεύση βουτύρου, στη χρυσαφί συσκευασία με την κόκκινη αγελαδίτσα ενώ πλέον στις επτά δεκαετίες που μετράει έχει αναπτύξει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο με δημοφιλείς κωδικούς όπως: Jelly Pop, Eclair, Charleston, Geneva, Αγελαδίτσα, Λάβδας, η Χρυσή Γάλακτος, Piccolo, Gum On! και Zero.

Οι αγορές του εξωτερικού

Πέρα από την εγχώρια παρουσία, η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει εισχωρήσει στις αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ασίας και των αραβικών κρατών, όπου εξάγει περισσότερο από το 50% των προϊόντων της. Σε επίπεδο δυναμικής μεγεθών το 2023 η εταιρεία εμφάνισε σημαντική βελτίωση, με τον τζίρο να κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, με ρυθμό της τάξεως του 20%, ενώ εξίσου ενισχυμένη έκλεισε και η εικόνα της κερδοφορίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου δημοσιοποιημένου ισολογισμού που αφορά τη χρήση 2022, ο κύκλος εργασιών της Λάβδας διαμορφώθηκε σε 24,4 εκατ. ευρώ με κέρδη προ φόρων στις 806 χιλ. ευρώ.

Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας στις 31.12.2022 ανήλθαν σε 12,94 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρείας στο τέλος του 2022 έφθαναν το 1,52 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια στα 18,54 εκατ. ευρώ περίπου.

Δυναμικό comeback

Αξίζει να επισημανθεί ότι για την ΙΟΝ, που κατείχε ισχυρή παρουσία στην κατηγορία της καραμέλας έως το 2016, η εξαγορά της Λάβδας σηματοδοτεί ένα δυναμικό comeback, με τις πληροφορίες της «Ν» να αναφέρουν ότι οι σχεδιασμοί εξετάζουν ισχυρά επαναλανσαρίσματα κωδικών, όπως οι εμβληματικές καραμέλες baloo