Αναπτύξεις ακινήτων συνολικού κόστους 518,2 εκατ. έχει σε εξέλιξη η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, με προοπτική ολοκλήρωσής τους το 2027, έχοντας ως κεντρικό στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου της.
Όταν ολοκληρωθούν οι παραπάνω αναπτύξεις η αξία τους θα ξεπεράσει τα 650 εκατ., ενώ θα αποφέρουν (2ο εξάμηνο 2027) ετήσια έσοδα 26,2 εκατ. ευρώ.
Σημαντικό τμήμα των νέων αυτών επενδύσεων της ΑΕΕΑΠ αφορά σε σύγχρονα – «πράσινα» γραφεία, 237,8 εκατ. (κόστος ανάπτυξης), 97,057 εκατ. ξενοδοχεία, 82,777 εκατ. Logistics, 68,856 εκατ. διαμερίσματα προς πώληση και 31,725 εκατ. διαμερίσματα προς μίσθωση.
Σύμφωνα με τα στελέχη της Prodea, σήμερα οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας (με μεγαλύτερο το επενδυτικό κεφάλαιο Castlelake) ελέγχουν περίπου το 82% της ΑΕΕΑΠ (στη διασπορά με ποσοστό μικρότερο του 5% είναι περίπου το 13%).
Όπως είπαν χθες στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος της εταιρίας, Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου και ο διευθύνων σύμβουλος Αριστοτέλης Καρυτινός, μια ιδιωτική τοποθέτηση για τη διάθεση ποσοστού των μετοχών της εταιρίας είναι επιθυμητή και θα επιδιωχθεί όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
«Με τόσο υψηλά επιτόκια δεν μπορείς να προχωρήσεις σε ιδιωτική τοποθέτηση. Το discount της τάξεως του 30% επί της αξίας της εταιρίας – σύνηθες στις παρούσες συνθήκες, είναι απαγορευτικό για μια τέτοια κίνηση πολύ περισσότερο όταν υλοποιούμε πωλήσεις ακινήτων με πολύ σημαντικές υπεραξίες» σημείωσαν σε γενικές γραμμές.
Όπως είναι γνωστό η Prodea είναι η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας με χαρτοφυλάκιο υπό διαχείριση (Assets Under Management – AUM) συνολικής αξίας 3,1 δις. ευρώ (338 ακίνητα) με μέση απόδοση 6,4% (gross rental yield), πληρότητα στο 92% και ετησιοποιημένα έσοδα από μισθώσεις 145,8 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις
Το διάστημα αυτό η Prodea επιχειρεί την αλλαγή της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου της με πωλήσεις μη στρατηγικών και ώριμων ακινήτων της ώστε να αυξήσει τα «πράσινα», σχεδιασμένα για να περιορίζουν τον αντίκτυπο της δραστηριότητας των ανθρώπων στο περιβάλλον, περιουσιακά της στοιχεία.
Είναι ενδεικτικό ότι από το 2019 έως το 2023 πραγματοποίησε πωλήσεις ακινήτων της τάξεως των 500 εκατ. (συνολικά) διανέμοντας στους μετόχους της κέρδη 90 εκατ. ευρώ.
Επικεντρώνεται στα γραφεία, logistics, ξενοδοχεία και διαμερίσματα.
Τα έσοδα από διαμερίσματα
Σχετικά με τα διαμερίσματα βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν χθες στους μετόχους τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, τα έσοδα της ΑΕΕΑΠ από τις πωλήσεις κυρίως των κατοικιών στο πλαίσιο των σύνθετων τουριστικών αναπτύξεων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 338,8 εκατ. ευρώ.
Οι δύο από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις που έχει σχεδιάσει και περιλαμβάνονται στα 518,2 εκατ. είναι η δημιουργία γραφειακού συγκροτήματος στο Μαρούσι (Κηφισίας 77) επένδυση ύψους 60 εκατ. και η ανέγερση σύγχρονου logistics center στον Ασπρόπυργο περίπου 100 χιλ. τ.μ., από τα μεγαλύτερα στη χώρα, επίσης επένδυση της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η επένδυση στο Μαρούσι καθυστερεί εξαιτίας της απόφασης του Δήμου να σταματήσει την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών έως την εκδίκαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του ζητήματος που έχει ανακύψει αναφορικά με τα ύψη των κτιρίων.
Στις επόμενες κινήσεις της Prodea περιλαμβάνεται η απόκτηση του υπολοίπου 20% της MHV (Mediterranean Hospitality Venture Plc – MHV) που αποτελεί το κύριο επενδυτικό όχημα για τις επενδύσεις της σε ξενοδοχειακά ακίνητα και σε τιμή παρόμοια με την αμέσως προηγούμενη συναλλαγή. Υπενθυμίζεται ότι κατείχε το 25% της MHV και στις αρχές του 2024 εξαγόρασε το 55% έναντι τιμήματος 254 εκατ. ευρώ.
Στο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων της, η MHV διαθέτει το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, Limassol, το Nammos Limassol, το LPM Restaurant & Bar, το Park Tower Residences και το The Landmark Nicosia στην Κύπρο. Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο επεκτείνεται στην Ελλάδα με το Nikki Beach Resort και το Porto Paros.
Προκειμένου στο μεταξύ να περιορίσει τις επιπτώσεις την αύξησης του Euribor, η εν λόγω ΑΕΕΑΠ έχει συνάψει συμβάσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου. Το τρέχον ποσοστό των δανειακών κεφαλαίων της με όρους σταθερού επιτοκίου ή για τα οποία έχουν συναφθεί συμβάσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου ανέρχεται σε 87% (σύνολο μικτού χρέους 1,396 δις. ευρώ).