Skip to main content

Polikatikia.gr: Τεχνολογική καινοτομία στον κλάδο της διαχείρισης κτιρίων

Ένα νέο οικοσύστημα νεοφυών εταιρειών BuildingManagement

Ένα νέο οικοσύστημα νεοφυών εταιρειών δημιουργείται στο χώρο του BuildingManagement και είναι αρκετοί εκείνοι που κάνουν λόγο για μια μικρή επανάσταση που συντελείται στο συγκεκριμένο τομέα, ο οποίος μεταβαίνει ταχύτατα σε ψηφιακό περιβάλλον, σύμφωνα με τα στελέχη του Polikatikia.gr.

Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης κτιρίων που έχει στόχο να “αγκαλιάσει” και να υποστηρίξει, με όχημα την τεχνολογική καινοτομία, ολόκληρο το οικοσύστημα της διαχείρισης συνολικά. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο site της εταιρείας, σήμερα, πάνω από 20.000 κτήρια εμπιστεύονται το Polikatikia.gr, ενώ εξυπηρετούνται περισσότερα από 190.000 νοικοκυριά.

Το όραμα της εταιρείας είναι, εκσυγχρονίζοντας τη διαχείριση των κτιρίων στα οποία διαβιούμε και καθιστώντας την πιο αποτελεσματική, εύκολη, και ξεκάθαρη, να βελτιώσει δραστικά τις ζωές των ανθρώπων.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, ο στόχος είναι να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι, επαγγελματίες διαχείρισης, διαχειριστές, και επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει οι ιδρυτές του, το Polikatikia.gr στοχεύει σε μία αγορά που αφορά περίπου 550.000-600.000 πολυκατοικίες σε όλη την Ελλάδα, κάτι που μεταφράζεται σε εκατοντάδες εταιρείες διαχείρισης, χιλιάδες επαγγελματίες και εκατομμύρια διαμερίσματα που πρόκειται να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες που προσφέρει η πλατφόρμα.

Όπως τονίζουν, η κομβική αλλαγή επήλθε με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που μετασχηματίζουν με τρόπο χειροπιαστό και αποτελεσματικό την εμπειρία διαχειριστή και “διαχειριζομένων”, μέσα από λύσεις που υπόσχονται αναδυόμενες εταιρείες startups.

Παράλληλα, η αυξανόμενη ψηφιακή ωριμότητα του κοινού, η οποία επιταχύνθηκε και μετά την περίοδο του COVID, σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στα κοινωνικά πρότυπα, καθιστώντας τελικά τους κατοίκους πιο δεκτικούς στην ενσωμάτωση τεχνολογικών λύσεων στην καθημερινότητά τους.

Συγχρόνως, η συζήτηση περί Βιωσιμότητας και τα σχετικά ευρωπαϊκά πρότυπα έχουν κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές στα κτίρια.

Παράλληλα οι παθογένειες που συνόδευαν παραδοσιακά τον χώρο της διαχείρισης κτιρίων, δυσκολία στη συνεννόηση και ανεπαρκής επικοινωνία, προβλήματα στην οικονομική διαχείριση, χρονοβόρες διαδικασίες για την έκδοση των κοινοχρήστων και μη φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές είναι μερικά μόνο από τα θέματα που καθιστούσαν τον “παλιό” τρόπο διαχείρισης πολυκατοικιών απαρχαιωμένο και μη αποδοτικό.

Αποτέλεσμα αυτών, η απροθυμία των ιδιοκτητών να αναλάβουν τη διαχείριση της πολυκατοικίας στην οποία διαμένουν και να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους – διατηρώντας παράλληλα και την ψυχική τους ηρεμία!

Συν τοις άλλοις, η μη εκμετάλλευση νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων δεν άφηνε πολλά περιθώρια για εκσυγχρονισμό. Επίσης κάποιες προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν, με τη δημιουργία εργαλείων αυτόματου υπολογισμού των κοινοχρήστων, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, μην έχοντας να συνεισφέρουν κάτι πραγματικά ουσιαστικό τελικά.

Σύμφωνα με το Polikatikia.gr, όλοι αυτοί οι παράγοντες, συνδυαστικά, έχουν οδηγήσει στην ταχύτατη ανάπτυξη εταιρειών startups που φέρνουν την τεχνολογική καινοτομία στον κλάδο της διαχείρισης κτιρίων, συγκεντρώνοντας έντονα επενδυτικά βλέμματα. Το μέλλον αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Πακέτο Υπηρεσιών

Ειδικότερα στο πακέτο υπηρεσιών της πλατφόρμας περιλαμβάνονται οι Διαχειριστές, είτε έχουν αποδώσει στην εταιρεία διαχείρισης με την οποία συνεργάζονται την ολοκληρωμένη διαχείριση των διαμερισμάτων, είτε την απλή έκδοση των κοινοχρήστων, είτε ακόμη κι αν έχουν επιλέξει την αυτοδιαχείριση, καθώς και οι Εταιρείες Διαχείρισης, στις οποίες απευθύνεται το polikatikia.gr προσφέροντας προηγμένα εργαλεία που εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία τους και την καθιστούν πιο αποδοτική, επιταχύνοντας έναν κλάδο που αφενός παραδοσιακά αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, αφετέρου χρησιμοποιεί απαρχαιωμένα συστήματα και έχει πολύ πιεσμένα περιθώρια.

Παράλληλα καθιστούν τη διαχείριση εύκολη, γρήγορη, και αξιόπιστη. Επίσης το πακέτο υπηρεσιών αφορά τους Κατοίκους, αφού κάθε κάτοικος έχει πρόσβαση μέσω του ψηφιακού του προφίλ σε ενημερώσεις, ιστορικό, αναλύσεις, οφειλές και πληρωμές, έχοντας την δυνατότητα να πληρώσει γρήγορα και με ασφάλεια, αλλά και να ρυθμίσει ραντεβού με την διαχείριση για οποιοδήποτε θέμα.

Κοντολογίς, έχει τη δυνατότητα να ασκήσει τα δικαιώματά του στον έλεγχο των πεπραγμένων και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του πιο εύκολα από ποτέ. Περιλαμβάνει και τους Επαγγελματίες, οι οποίοι εισέρχονται στην εξίσωση για πρώτη φορά, , παρέχοντας υπηρεσίες τόσο στους κατοίκους, όσο και στη διαχείριση. Έτσι, διαμορφώνεται μια αξιόπιστη “δεξαμενή” επαγγελματιών, οι οποίοι μπορούν να λαμβάνουν αιτήματα και να ανταποκρίνονται με προσφορές, μέσα από το μεγαλύτερο Marketplace υπηρεσιών για ακίνητα.

Τα στελέχη της πλατφόρμας τονίζουν πως η διαφοροποίηση του Polikatikia.gr έγκειται στην προσέγγιση και την φιλοσοφία της εταιρείας, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η διασύνδεση όλων των σημείων που διαμορφώνουν τον “χάρτη” του BuildingManagement οικοσυστήματος, με τρόπο συνολικό και ολοκληρωμένο.

Το business μοντέλο της έχει σκοπό να διευκολύνει και να ενδυναμώσει αλλά και να διασυνδέσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του οικοσυστήματος (διαχειριστές, εταιρείες διαχείρισης, κατοίκους, επαγγελματίες), χωρίς να υποκαταστήσει κανένα από αυτά.

Επίσης σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης είναι η τεχνολογία ως βασικό εργαλείογια την εκπλήρωση των εταιρικών στόχων, η οποία θα υπηρετήσει τη διαχείριση, τους κατοίκους, αλλά και τους επαγγελματίες.

Το Polikatikia.gr ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων,cloud-basedαρχιτεκτονική, εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, και εφαρμογές InternetofThings.

Επιπλέον η τεχνογνωσία της αγοράς των κοινοχρήστων και της διαχείρισης κτιρίων και η μακροχρόνια εμπειρία που διαθέτει η εταιρεία, μέσω της οποίας έχει αποκτήσει μοναδικήγνώση στις ανάγκες που έχουν οι διαχειριστές, οι εταιρείες διαχείρισης, οι κάτοικοι, και οι επαγγελματίες που απασχολούνται σε μία πολυκατοικία αποτελούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πλατφόρμας.

Στόχοι

Βασικό στόχο αποτελεί για την εταιρεία να δώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στο οικοσύστημα, μέσα από την πλατφόρμα. Για αυτόν τον σκοπό, εξετάζει επενδύσεις και συνεργασίες που θα ωθήσουν την πλατφόρμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το Polikatikia.gr έχει ήδη κερδίσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με ηγέτες της αγοράς, στους οποίους περιλαμβάνονται retailers και εκπρόσωποι του χώρου της ενέργειας, αλλά και με τραπεζικά ιδρύματα, funds και ασφαλιστικές εταιρείες.

Μακροπρόθεσμα υπάρχουν σκέψεις από την εταιρεία προς δύο κατευθύνσεις, πρώτον, στην περαιτέρω ανάπτυξη του Marketplace ως τη μεγαλύτερη ψηφιακή αγορά υπηρεσιών για την πολυκατοικία, το διαμέρισμακαι το νοικοκυριό και δεύτερον, στο ενδεχόμενο “άνοιγμα” της πλατφόρμας στην αγορά του RealEstate, επεκτείνοντας τη λειτουργία της και διαθέτοντας πρόσθετες υπηρεσίες και σε αυτόν τον τομέα.

Πέρα από τις επιχειρησιακές κατευθύνσεις, η τεχνολογία εξακολουθεί να έχει κεντρικό ρόλο για την εξυπηρέτηση του οράματος της εταιρείας. Συνεπώς, θα συνεχίσει να πραγματοποιείται η συνεχής ανάπτυξη της πλατφόρμας και η ενσωμάτωση νέων χαρακτηριστικών με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη (ArtificialIntelligence) και τοInternetofThings (IoT), παρακολουθώντας, παράλληλα, πολύ στενά τις επιταχυνόμενες ψηφιακές εξελίξεις.