Skip to main content

Δοκιμαστική εφαρμογή πρωτοποριακής τεχνολογίας δέσμευσης CO2 σε τρεις ελληνικές βιομηχανίες στις αρχές του 2025

«Ήδη κατασκευάζεται στην Μεγάλη Βρετανία και θα μεταφερθεί στην Ελλάδα στα τέλη του 2024», σημειώνει ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Πάνος Σεφερλής

Σε τρεις ελληνικές βιομηχανίες – από τους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής, των διυλιστηρίων και της ασβεστοποιίας – θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά “η καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον πλανήτη”, δήλωσε ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Πάνος Σεφερλής, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσαν απόψε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων ΣΕΒΕ και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με θέμα  «Περιβαλλοντική Ευθύνη Επιχειρήσεων. Προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μέλλον».

Ο λόγος για την τεχνολογία Hirecord στη βιομηχανική δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Horizon» και όπως τόνισε ο κ. Σεφερλής από το βήμα της εκδήλωσης «αποτελεί την απόλυτη λύση περιβαλλοντικής ευθύνης», επιτυγχάνοντας τη μείωση κατά 90% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
Συντονιστής του εν λόγω προγράμματος είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ως εταίροι συμμετέχουν επίσης  το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων ΣΕΒΕ και σκοπός του προγράμματος είναι να αναπτύξει μια πιλοτική μονάδα δυναμικότητας δέσμευσης 10 τόνων διοξειδίου του άνθρακα την ημέρα, η οποία θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες σε τρεις ελληνικές βιομηχανίες για διάστημα έξι μηνών (σ.σ. οι επωνυμίες των εν λόγω βιομηχανιών δεν ανακοινώθηκαν).

Η μονάδα αυτή, σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Σεφερλή, θα ξεκινήσει τη δοκιμαστική της λειτουργία στις αρχές του 2025, ήδη κατασκευάζεται στην Μεγάλη Βρετανία και θα μεταφερθεί στην Ελλάδα στα τέλη του 2024.

«Ο σχεδιασμός είναι η μονάδα αυτή με τη συγκεκριμένη τεχνολογία να μειώσει κατά 90% τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα, σήμερα κάθε βιομηχανία, πληρώνει 76 ευρώ και έτσι εμείς καλούμαστε να βρούμε τον τρόπο να δεσμεύσουμε το διοξείδιο του άνθρακα, με χαμηλότερο κόστος, για να εξοικονομήσουν χρήματα οι βιομηχανίες και να συνδράμουν έτσι ώστε να έχουμε πιο καθαρό περιβάλλον και να σώσουμε τον πλανήτη μας, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», πρόσθεσε  χαρακτηριστικά ο ίδιος.