Skip to main content

Χρηματιστήριο – Τρόφιμα: Τα 22… exit της κρίσης και η ελπίδα για νέες IPOs

Φωτ. EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Korinthian Foods και BeSpoke μπορούν να αποτελέσουν την αρχή ενός νέου κύματος εισαγωγών

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά συνολικά 22 διαγραφές μετοχών έχει βιώσει ο κλάδος των τροφίμων στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, δηλαδή από το 2010. Μέχρι, φυσικά, να έρθει η ανακοίνωση της Korinthian Foods, η οποία εξέφρασε την πρόθεση εισαγωγής στην Κύρια Αγορά και έσπασε αυτό το μεγάλο σερί από… exit.

Ο κλάδος των τροφίμων κάποτε θεωρούταν ένας από τους πλέον δυναμικούς στη Λεωφόρο Αθηνών, εκπροσωπούμενος από πολυάριθμες επιχειρήσεις. Σήμερα, όμως, η παρουσία του στο Χρηματιστήριο είναι αισθητά αποδυναμωμένη, δεδομένου ότι έχουν απομείνει μόνοι οι Μύλοι Λούλη, Κρι – Κρι, Σαραντόπουλος, Εβροφάρμα, Μύλοι Κεπενού και Κτήμα Λαζαρίδη. Εάν συνυπολογίσουμε και τον υποκλάδο των ποτών/αναψυκτικών, τότε μπορούμε να συμπεριλάβουμε και την Coca – Cola.

Την ίδια στιγμή, οι ΚΡΕΚΑ και Αγροτικός Οίκος Σπύρου, παρότι παραμένουν εισηγμένες στο Χ.Α., αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε καθεστώς Αναστολής και Επιτήρησης, αντίστοιχα.

Νέος Κανονισμός στο Χρηματιστήριο: Το (αρκετά) πιθανό… exit των 10 μετοχών της Επιτήρησης

Το σερί από… exit

Η τάση… φυγής του εταιρειών τροφίμων είχε προσλάβει διαστάσεις καταιγίδας κυρίως κατά τη διάρκεια της πολυετούς κρίσης. Είτε λόγω πτώχευσης, είτε λόγω εξαγοράς. Το 2010, για παράδειγμα, η ΑΒ Βασιλόπουλος εξήλθε της -τότε- Σοφοκλέους, μετά την απόκτηση από την Ahold Delhaize. Έναν χρόνο αργότερα ακολούθησε η διαγραφή της Vivartia (μετέπειτα εξαγοράστηκε από το CVC), στην οποία υπάγονταν τα σήματα ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα-Στάθης κ.α.

Το 2012, από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου αφαιρέθηκαν οι μετοχές των Interfish (απορροφήθηκε από τη Σελόντα) και Elbisco (συνεχίζει ως μη εισηγμένη εταιρεία), ενώ έναν χρόνο αργότερα ακολούθησαν οι μετοχές των Ιπποτούρ (έχει βάλει λουκέτο), Olympic Catering (ανήκει στο CVC), Ατλαντίκ (έχει πτωχεύσει) και Nutriart (έχει πτωχεύσει).

Το 2016 ήταν η σειρά της Καρδασιλάρης να περάσει εκτός ταμπλό, ενώ το 2018 τα προβλήματα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης κατέστησαν επιβεβλημένη τη διαγραφή των μετοχών.

Στο μεσοδιάστημα είχαν τεθεί στο περιθώριο και οι μετοχές των Δίας, Γαλαξίδι και Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, με τον κλάδο να ολοκληρώνει την προσαρμογή το 2020 με τις εξαγορές των Σελόντα και Νηρεύς.

Κρήτων Άρτος και Στ. Κανάκης πέρασαν εκτός ταμπλό το 2019, έπειτα από deal με ξένο επενδυτή, ενώ τίτλοι τέλους έπεσαν το 2020 για τη Χατζηκρανιώτη Αλευροβιομηχανία Τυρνάβου. Το 2021 ακολούθησε η Creta Farms, το 2022 η Καραμολέγκος και η Νίκας, ενώ πέρυσι η εξαγορά της Μπουτάρης από την Premia έδωσε το οριστικό τέλος στη διαπραγμάτευση της οινοποιητικής εταιρείας.

Ας ελπίσουμε ότι η επικείμενη εισαγωγή της Korinthian Foods δεν θα είναι η τελευταία και ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως για παράδειγμα η BeSpoke του Σπύρου Θεοδωρόπουλoυ, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για IPO (Αρχική Δημόσια Προσφορά) τη διετία 2027-28.

Οι 22 εταιρείες τροφίμων που έφυγαν από το Χ.Α. την περίοδο 2010 – 2023

1. Άλφα-Βήτα Βασιλόπουλος
2. Vivartia
3. Interfish
4. Elbisco
5. Ιπποτούρ
6. Olympic catering
7. Ατλάντικ
8. Nutriart
9. Καρδασιλάρης
10. ΕΒΖ
11. ΔΙΑΣ
12. Γαλαξίδι
13. Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες
14. Κρήτων Άρτος
15. Στέλιος Κανάκης
16. Νηρεύς
17. Σελόντα
18. Χατζηκρανιώτη Αλευροβιομηχανία Τυρνάβου
19. Creta Farm
20. Νίκας
21. Καραμολέγκος
22. Μπουτάρης

Θεοδωρόπουλος: Από τα γαριδάκια και τα κρουασάν στην… πόρτα του Χρηματιστηρίου

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)