Skip to main content

Μετεγκατάσταση στο Λαύριο για όλες τις εγκαταστάσεις ΕΑΣ

Βάσει του αρχικού σχεδίου, οι διοικητικές υπηρεσίες θα μεταφέρονταν στη Μάνδρα και ο εξοπλισμός στο Λαύριο

Αλλαγή σχεδίου δρομολογείται αναφορικά με τη μεταφορά της δραστηριότητας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) από τη Δάφνη Υμηττού, καθώς στην έκτασή τους δρομολογείται η δημιουργία πάρκου γραφείων για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών, μέσω ΣΔΙΤ.

Η διαγωνιστική διαδικασία που προωθούσε το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για την επιλογή της εταιρίας που θα αναλάμβανε την πρώτη φάση της μετεγκατάστασης στη Μάνδρα των δραστηριοτήτων της ΕΑΣ ακυρώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε κατόπιν απόφασης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΑΣ, ενόψει αλλαγών στο ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας.

Βάσει του αρχικού σχεδίου, οι διοικητικές υπηρεσίες θα μεταφέρονταν στη Μάνδρα και ο εξοπλισμός στο Λαύριο. Τώρα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αποφασίστηκε οι δραστηριότητες της ΕΑΣ στη Δάφνη να μεταφερθούν όλες στις εγκαταστάσεις της στο Λαύριο. Η εξέλιξη αυτή πιθανότατα συνδέεται με τις νέες συνεργασίες (πιθανότατα με ξένο όμιλο) που δρομολογεί η ΕΑΣ για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Το κυβερνητικό πάρκο

Η μετεγκατάσταση της ΕΑΣ αποτελεί ένα από βασικά πρώτα βήματα που θα άνοιγαν τον δρόμο στον μεγάλο διαγωνισμό για την κατασκευή του κυβερνητικού πάρκου «Αντρέας Λεντάκης» (ΠΥΡΚΑΛ) και μένει να δούμε πως η παραπάνω εξέλιξη θα επηρεάσει την πορεία και το χρονοδιάγραμμα του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι στον χώρο της ΕΑΣ στη Δάφνη, έκτασης 154.797 τ.μ., προορίζεται, αν δεν αλλάξει κάτι, να εγκατασταθούν εννέα υπουργεία και άλλες υπηρεσίες του Δημόσιου που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό, σε συνολικά 127 κτίρια εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα και τα υπόλοιπα 20 ιδιόκτητα.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται χρήσεις και για πολιτιστικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης κοινού, συνεδριακά κέντρα, χώροι εστίασης, αναψυκτήρια κ.α. Στον ενιαίο χώρο του ακινήτου προβλέπεται επίσης η εξασφάλιση αδόμητου χώρου και η δημιουργία πάρκου πρασίνου και δικτύου κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, ώστε να πληρούνται κατά το δυνατό, οι προδιαγραφές μιας σύγχρονης αστικής ανάπλασης – ανάπτυξης, αλλά και ενός σύγχρονου εργασιακού χώρου, σχεδιασμένου με άξονα τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση και τη μικρότερη δυνατή ανάγκη συντήρησης.