Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το μέρισμα πιέζει την Πλαστικά Θράκης – «Μάχη» για τα 4 ευρώ

Σήμερα η αποκοπή του δικαιώματος στο συμπληρωματικό μέρισμα

Υπό πίεση τελεί σήμερα (3/6) η μετοχή της Πλαστικά Θράκης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία οδεύει προς τη χειρότερη συνεδρίαση από τις 13 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, ο τίτλος της εισηγμένης χάνει τουλάχιστον 2,3%, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στην περιοχή των 4 ευρώ. Ενδοσυνεδριακά, μάλιστα, έπεσε ακόμα και κάτω του κρίσιμου ψυχολογικού ορίου.

Οι απώλειες συνοδεύονται από «ζωηρό» επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 35.000 τεμάχια, συνολικής αξίας άνω των 141.000 ευρώ. Αυτό το μέγεθος ήδη αντιστοιχεί στο 140% του μέσου ημερήσιου τζίρου για το 2024.

Μέρισμα και τριμηνιαία μεγέθη

Οι εντολές πώλησης αποδίδονται κατά κύριο λόγο στην αποκοπή του δικαιώματος στο φετινό μέρισμα, το οποίο ανέρχεται σε 0,23 ευρώ (μικτά). Βέβαια, αφαιρώντας το προμέρισμα του 0,06 ευρώ, η υπολειπόμενη επιβράβευση των μετόχων καθορίζεται σε 0,17 ευρώ.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που… σκόνταψαν στο 5μηνο

Σήμερα, στο μεταξύ, η διοίκηση έδωσε στη δημοσιότητα και τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου, με τα καθαρά κέρδη να περιορίζονται κατά 13,7% και να διαμορφώνονται σε 3,3 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο τζίρος συρρικνώθηκε κατά 5%, με αποτέλεσμα να κατέλθει στα 88,3 ευρώ, κάτι το οποίο σχετίζεται με τις μειωμένες τιμές πώλησης. Από την άλλη πλευρά, η λειτουργική κερδοφορία βελτιώθηκε κατά 5% και ανήλθε σε 12,3 εκατ. ευρώ.

Στα 176 εκατ. ευρώ η αξία της

Αυτήν την στιγμή, η χρηματιστηριακή αξία της ακριτικής βιομηχανίας υπολογίζεται σε 176 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να χάνει 1,5% από τις αρχές του 2024 και σχεδόν 5% μέσα στο τελευταίο 12μηνο.

Κάπως έτσι, απέχει τουλάχιστον 12% από τα υψηλά έτους των 4,5 ευρώ, ενώ άνω του 50% είναι η αναδίπλωση από τα ιστορικά υψηλά του 2021, όταν είχε σκαρφαλώσει στα 8,6 ευρώ, χάρη στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη από τις πωλήσεις προϊόντων Covid (ιατρικές μάσκες κλπ).

Παρά την εξομάλυνση της κερδοφορίας, βέβαια, η μετοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε ελκυστικά επίπεδα, απολαμβάνοντας δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 10,3x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 0,6x.

Πρόσφατη έκθεση της Eurobank Equities, η οποία περιμένει βελτίωση των EBITDA (λειτουργική κερδοφορία) κατά 6% το 2024, θέτει τον πήχη για τη μετοχή στα 8,2 ευρώ σε βάθος 12μήνου.

Χρηματιστήριο: Τα blue chips που ξεχώρισαν τον Μάιο – Ποια μετοχή έκανε ράλι +13%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)