Skip to main content

Περιστέρης: Το εν αναμονή deal, οι μπίζνες και η δύναμη πυρός των 750 εκατ. ευρώ

Επί προσωπικού: Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ δεν περιμένει απλώς το deal με τους Άραβες

Μπορεί όλη η αγορά να περιμένει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή, αλλά ο Γιώργος Περιστέρης φαίνεται ότι συνεχίζει να κοιτά τη… δουλειά του, δηλαδή πώς να δημιουργεί κέρδη και αξίες για τους μετόχους.

Έτσι, ενόσω το πιθανό deal σκιάζει σχεδόν κάθε είδηση σχετικά με τον Όμιλο ΤΕΡΝΑ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος έσπευσε να επιβεβαιώσει, για ακόμη μία φορά, τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις των δύο εισηγμένων.

Το α’ τρίμηνο, λοιπόν, «έφυγε» με καθαρά κέρδη 34,8 εκατ. ευρώ (+51,3%) για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και καθαρά κέρδη 27 εκατ. ευρώ (54,3%) για την Τέρνα Ενεργειακή. Η λειτουργική κερδοφορία, δε, καθορίστηκε σε 148 και 62,7 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Και όσον αφορά το καθαρό χρέος, επιτεύχθηκε μείωση στο 1,59 δισ. ευρώ για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στα 817 εκατ. ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που… σκόνταψαν στο 5μηνο

Ο Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος βρίσκεται στην ΤΕΡΝΑ από το 1981 και αποτέλεσε έναν εκ των βασικών «πρωταγωνιστών» του μετέπειτα γάμου με τη ΓΕΚ (1999), διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο, το οποίο εκτείνεται από τις κατασκευές και τις παραχωρήσεις έως την παραγωγή/εμπορία ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και, φυσικά, τις ΑΠΕ.

Σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ και της Τέρνα Ενεργειακή σε 2,1 δισ. ευρώ. Κάπως έτσι, η αξία μόνο των άμεσων συμμετοχών του κ. Περιστέρη υπολογίζεται σε περίπου 750 εκατ. ευρώ (500 + 230 εκατ. ευρώ), χωρίς να προσμετράμε την έμμεση συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Τέρνα Ενεργειακή.

Οι προοπτικές

Σίγουρα, ενδεχόμενο deal για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή θα πυροδοτήσει ένα ντόμινο ρευστότητας τόσο στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ως βασικού μετόχου της εταιρείας με 37,9%) όσο και στον ίδιο τον Γιώργο Περιστέρη, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε μία από τις βασικές επιχειρηματικές προσωπικότητας της χώρας, ιδίως στους κλάδους των κατασκευών και της πράσινης ενέργειας.

Χρηματιστήριο: Τα blue chips που ξεχώρισαν τον Μάιο – Ποια μετοχή έκανε ράλι +13%

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ομίλου παίζει… μπάλα και στον τομέα των παραχωρήσεων, ο οποίος σταδιακά μετατρέπεται σε ακόμη έναν πυλώνα ισχυρής κερδοφορίας (έσοδα 61 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο). Κι αυτό έχει φέρει στο επίκεντρο την πιθανότητα της απόσχισης (spin-off) με παράλληλη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ένα σενάριο, το οποίο φαντάζει ιδανικό για την ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία «διψά» για εισαγωγές μεγάλων και υγιών επιχειρήσεων.

Κόκκαλης: Η αλλαγή ρότας, η νέα δύναμη πυρός και η premium «τριπλέτα» στο Χρηματιστήριο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)