Skip to main content

Καρέλιας: Στα 10,4 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις το 2024

Ενίσχυση παραγωγικότητας σε σήματα υψηλής ζήτησης σε Ελλάδα και εξωτερικό

Η νέα αύξηση του κύκλου εργασιών, η διατήρηση υψηλής κερδοφορίας και η περαιτέρω ενίσχυση των ήδη σημαντικών ταμειακών της διαθεσίμων αποτελούν το τρίπτυχο των επιδόσεων της Καρέλιας για το 2023 και το εφαλτήριο για την οικονομική χρήση του 2024, όπως τόνισε η διοίκηση της εταιρείας στην επιστολή της προς τους μετόχους κατά την τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης.

Η ελληνική εισηγμένη καπνοβιομηχανία για το 2024 έχει προγραμματίσει επενδύσεις της τάξης των 10,4 εκατ. ευρώ έναντι 4,8 εκατ. ευρώ το 2023, με προορισμό νέες εγκαταστάσεις και αναβαθμίσεις. Όπως τονίζει η διοίκηση, η κινητικότητα στις διεθνείς αγορές αλλά και οι συνεχείς νομοθετικές αλλαγές που διέπουν τα καπνικά προϊόντα, προϋποθέτουν ετοιμότητα προσαρμογής σε νέες και διαφορετικές προδιαγραφές συσκευασιών, ενώ παράλληλα απαιτείται ενίσχυση της παραγωγικότητας σε σήματα που παρουσιάζουν επιπλέον ζήτηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι ο ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών του Ομίλου το 2023, άνευ Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και Φ.Π.Α., παρουσίασε αύξηση 8,3% έναντι της προηγούμενης χρήσης, ξεπερνώντας τα 278 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη προ φόρων του Ομίλου παρουσίασαν ελαφρά μείωση 1% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, φτάνοντας τα 110,1 εκατ. ευρώ.

Εγκρίθηκε η πρόταση για διανομή καθαρού μερίσματος

Υπό αυτά τα δεδομένα η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ενέκρινε την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για διανομή καθαρού μερίσματος 11,78 ευρώ/μετοχή (μικτό μέρισμα 12,40 ευρώ/μετοχή) αυξημένο κατά 5%. Όπως τονίζει η Β. Καρέλια, Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, «τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του 2023 μας προτρέπουν να θέσουμε νέους στόχους και να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο στα μελλοντικά μας βήματα. Όπως μας έχουν διδάξει τα 135 χρόνια της ιστορίας μας, η ορθή επιχειρηματικότητα ουδέποτε αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, ακόμα και στις πλέον ελπιδοφόρες χρονικές περιόδους».

Στην ελληνική αγορά η εταιρεία πέτυχε αύξηση του όγκου πωλήσεων στα τσιγάρα 8,5% περίπου, ενώ στον καπνό για στριφτό τσιγάρο και παρά την ελαφρά συρρίκνωση της κατηγορίας, οι όγκοι πωλήσεων των σημάτων της κινήθηκαν στα επίπεδα του 2022, βελτιώνοντας και τα τοπικά μερίδιά της. Στις διεθνείς μας αγορές, ο όγκος πωλήσεων στα τσιγάρα παρουσίασε ελαφρά αύξηση 2% περίπου, ενώ στον καπνό για στριφτό η αύξηση ήταν της τάξεως του 14%.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι όγκοι της Καρέλιας προς τις λοιπές χώρες της Ε.Ε. με αξιοσημείωτη την πορεία των σημάτων της στην Ισπανία (+6%), τη Σλοβακία (+3,5%) και το Λουξεμβούργο (+11%), πετυχαίνοντας αύξηση όγκου 6% και αντισταθμίζοντας τις μειωμένες πωλήσεις στη Γαλλία. Εντυπωσιακά αποτελέσματα πέτυχε ο Όμιλος στις

αγορές ταξιδιωτικής λιανικής της Άπω Ανατολής, της Μέσης Ανατολής και κυρίως της Τουρκίας (τσιγάρα +24%, καπνός +64%), αποτέλεσμα της επιστροφής της ταξιδιωτικής κίνησης στα επίπεδα του 2019, αλλά και της αυξημένης αναγνωρισιμότητας των σημάτων της. Αντίθετα, στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον υφίσταται τις επιπτώσεις από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, οι όγκοι της εταιρείας κινήθηκαν πτωτικά με εξαίρεση την αγορά της Μολδαβίας. Aξιοσημείωτη ωστόσο ήταν η πορεία των σημάτων της εταιρείας στα καταστήματα ταξιδιωτικής λιανικής της χώρας, με τον όγκο των τσιγάρων να επιτυγχάνει αύξηση 54% και του καπνού 25%, κυρίως λόγω της επανόδου της ταξιδιωτικής κίνησης.