Skip to main content

Βιωσιμότητα, Περιβαλλοντική Προστασία και Υπευθυνότητα: το τρίπτυχο δέσμευσης της KAFEA TERRA

Η Kafea Terra Food and Drinks AEBE επενδύει στην φροντίδα του περιβάλλοντος και στοχεύει στην υιοθέτηση πρακτικών που έχουν τον Άνθρωπο και τη Φύση στο επίκεντρο - Sponsored Content

H KAFEA TERRA αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση με εξελικτική πορεία και σήμερα θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην εισαγωγή, μεταποίηση και εμπορία καφέ στην Ελλάδα. Ξεκινώντας το 1988, ως αποκλειστικός διανομέας του καφέ illy, σύστησε στην εγχώρια αγορά τον espresso και άλλαξε άρδην τα δεδομένα στον κλάδο του καφέ με την διάδοση της συνταγής Freddo. Ακολούθως, το 2002 δημιούργησε μία υπερσύγχρονη εργοστασιακή μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης καφέ στην Παιανία όπου πλέον αναπτύσσει τα δικά της coffee brands – Dimello Distillo, AREA 51 – και εξακολουθεί να επενδύει αδιάλειπτα στην εισαγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, εξασφαλίζοντας διείσδυση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Πέραν αυτών, η εταιρεία έχει αποδείξει ποικιλοτρόπως τη δέσμευσή της στη συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων, όχι μόνο στον τομέα της δραστηριότητάς της. Με διαρκή έμφαση στην καινοτομία και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της ενσωματώνει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ως κεντρικό στοιχείο στη στρατηγική της ανάπτυξη. Επιπλέον, εφαρμόζει ολιστικές πρακτικές με σκοπό τη μείωση των περιβαλλοντικών επιδράσεων σε κάθε στάδιο της λειτουργίας της, από την επεξεργασία έως την κατανάλωση των προϊόντων, διατηρώντας παράλληλα ακέραιη μία αυθεντική ανθρωποκεντρική κουλτούρα.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, εξετάζουμε την προσέγγιση που υιοθετεί η Kafea Terra Food and Drinks AEBE στον πρώτο πυλώνα βιωσιμότητας, τον Περιβαλλοντικό.

Επένδυση στο Περιβάλλον και τον Άνθρωπο

Η KAFEA TERRA, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες αλλά και τις απαιτήσεις των καιρών, επενδύει σημαντικά σε πρακτικές που διασφαλίζουν ότι το Περιβάλλον και ο Άνθρωπος παραμένουν υψηλές προτεραιότητες σε όλα τα στάδια και τους τομείς λειτουργίας της.

Βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση και κατόπιν υλοποίηση μιας σειράς προηγμένων λύσεων παραγωγής, που συνδυάζουν την υψηλή ποιότητα, μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στις πρακτικές κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζει, στις συνεργασίες με φορείς ανακύκλωσης που διασφαλίζει και στις συνεχείς επενδύσεις της σε τεχνολογίες αιχμής που συνδέονται με συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, παραγωγής, διαχείρισης και μεταφοράς αγαθών.

Ορθή διαχείριση αποβλήτων & Ανακύκλωση

Χαρακτηριστικό παράδειγμα έκφρασης της επιδίωξης για κυκλική οικονομία αποτελεί το γεγονός πως, κατά την παραγωγική διαδικασία, η εταιρεία φροντίζει ώστε τα πλεονάζοντα υλικά στο εργοστάσιο παραγωγής, να αξιοποιούνται όσο το δυνατόν καλύτερα. Για παράδειγ

μα, τα φλύδια καφέ κατευθύνονται προς κομποστοποίηση και τα υπολείμματα από φύλλα αλουμινίου – που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της κάψουλας αλουμινίου Dimello – εισάγονται σε ειδική πρέσα συμπίεσης και στη συνέχεια διατίθενται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή άλλων προϊόντων.

Την ίδια στιγμή, τα χαρτοκιβώτια

στα οποία διατίθενται τα νέα προϊόντα δημιουργούνται από ανακυκλωμένο χαρτί και φέρουν την πιστοποίηση FSC (Αειφορική Δασική Διαχείριση), ενώ σε όλους τους χώρους και τα τμήματα της Εταιρείας υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης για το διαχωρισμό των απορριμμάτων.

Επίσης, μέσα από την πρωτοβουλία illy Iperespresso Capsules Recycling Program δίνεται η δυνατότητα στου

ς καταναλωτές να ανακυκλώσουν τις κάψουλες τους σε κάδους σε διάφορα σημεία της χώρας, είτε μέσω της ειδικής σακούλας ανακύκλωσης, που παραλαμβάνουν με τις αγορές τους από το επίσημο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Τεχνική υποστήριξη με στόχο την επαναχρησιμοποίηση

Επιπρόσθετα, η εταιρεία παρέχει τεχνική υποστήριξη, που αναλαμβάνει τη συντήρηση και επισκευή του βασικού επαγγελματικού εξοπλισμού που απαιτείται για την παρασκευή του καφέ espresso, αυξάνοντας έως και 20 χρόνια τον κύκλο ζωής του. Την επισκευή των μηχανών εξασφαλίζει και στις περιπτώσεις οικιακής χρήσης, αποτρέποντας τους καταναλωτές από συχνές αγορές αντικατάστασης.

Αναγεννητική γεωργία και αναδάσωση

H KAFEA TERRA διατηρώντας την αποκλειστική διανομή του καφέ illy στην Ελλάδα ταυτίζεται με τις αξίες και τις δεσμεύσεις της illycaffè για βιωσιμότητα και προωθεί στο ελληνικό κοινό τον πρώτο καφέ espresso αναγεννητικής γεωργίας. Μέσω της αναγεννητικής γεωργίας πραγματοποιείται η διατήρηση της ποιότητας του εδάφους, του νερού και προστατεύεται η βιοποικιλότητα. Την ίδια στιγμή, η illycaffè – μια παγκοσμίου φήμης εταιρεία διατηρεί την πιστοποίηση B Corp χάρη στην ενεργή δράση της σε όλους τους πυλώνες βιωσιμότητας και στις πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον των παραπάνω, αξίζει να αναφερθούν οι ενέργειες αναδάσωσης της KAFEA TERRA με τη φύτευση 2.000 νέων δέντρων σε Παιανία, Εύβοια και άλλες περιοχές της χώρας σε συνεργασία με τον οργανισμό We4all. Στην λογική εξοικονόμησης πόρων είναι και το γεγονός ότι η Εταιρεία αποτελεί μέλος της «Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων».

Εξοικονόμηση ενέργειας

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις στην Παιανία από το 2021  λειτουργούν εξ ολοκλήρου με ηλεκτρικό ρεύμα παραγόμενο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αξιοσημείωτη είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών panels στις οροφές των κτηρίων της KAFEA TERRA σε Παιανία και Θεσσαλονίκη, καθώς και το γεγονός ότι το 50% του στόλου των εταιρικών οχημάτων απαρτίζεται πλέον από οχήματα με τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον.

Ελληνική πρωτιά

Για την μακροπρόθεσμη προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης που επιδιώκει και την μέγιστη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων από τις παραπάνω εντατικές προσπάθειες που υλοποιεί, η Εταιρεία προβαίνει στην λεπτομερή καταγραφή τους. Πιο συγκεκριμένα, τα δεδομένα που συλλέγει αποτυπώνονται πλήρως στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης που κατάρτησε το 2022, εξασφαλίζοντας έτσι την πρωτιά ανάμεσα στις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα. Η εν λόγω αποτύπωση επιτρέπει την ολοκληρωμένη καταγραφή, εξέταση και αξιολόγηση με στόχο την διαρκή βελτιστοποίηση.

Οι Πιστοποιήσεις και τα Οφέλη

Η περιβαλλοντική πολιτική που εφαρμόζει η εταιρεία επισφραγίστηκε από την πιστοποίηση RAINFOREST ALLIANCE για τη νέα σειρά χαρμανιών Dimello THREE CONTINENTS, καθώς και από τις ενέργειες υιοθέτησης του περιβαλλοντικού ISO 14001 με σκοπό τη βελτίωση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων.

Οι πρακτικές κυκλικής οικονομίας που ακολουθεί η KAFEA TERRA προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον Οργανισμό μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η μείωση των απορριφθέντων στερεών υλικών, μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και εξοικονόμηση πόρων, ενώ παράλληλα παράγονται οικονομικά οφέλη από την αναβαθμιστική ανακύκλωση υλικών. Οι ποικίλες πρωτοβουλίες λειτουργούν ενθαρρυντικά ως προς την ευαισθητοποίηση τόσο των εργαζομένων, όσο και των μελών της αλυσίδας αξίας του Οργανισμού. Επιπλέον, η εταιρεία ενισχύει την εξωστρέφειά της μέσω συνεργειών με ενδιαφερόμενα μέρη.

Η σημερινή ημέρα είναι μια αφορμή υπενθύμισης του ενεργού ρόλου που οφείλουν να έχουν οι εταιρείες σε θέματα που αφορούν τη βιωσιμότητα, προκειμένου να φέρουν δικαίως το στοιχείο της επιτυχίας. Η  KAFEA TERRA, μια εταιρεία η οποία με ήθος και εντιμότητα μετουσιώνει το πάθος της για τον καφέ σε επιδίωξη για αριστεία, στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια διάσωσης του Περιβάλλοντος και παραμένει πιστή στην δέσμευση πως θέτει τον Άνθρωπο και την ευημερία του στο επίκεντρο όλων των ενεργειών της.