Skip to main content

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Οι 5 προτεραιότητές μου για την προεδρία του ΣΕΒ

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει με 75% κατανάλωση και 25% παραγωγή» σημειώνει ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος.

Με βασική επιδίωξη τη βελτίωση νευραλγικών τομέων στο εγχώριο επιχειρείν, ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος μετά την 26χρονη πορεία του στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία θέτοντας σε προτεραιότητα πέντε βασικά ζητήματα που αφορούν: τα εργασιακά, την αύξηση της παραγωγής, τις μικρομεσσαίες και start ups και τη θωράκιση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

«Ποιος είναι τζάκι;»

Αναφερόμενος στην διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΕΒ ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι «Δεν έχει όρους πολιτικής ή ποδοσφαιρικής αντιπαράθεσης» προσθέτοντας ότι «η κυρία Τσέτη περιγράφει ένα ΣΕΒ αποτυχημένο και πιστεύει ότι μπορούν πολλά πράγματα να γίνουν διαφορετικά, εγώ περιγράφω έναν ΣΕΒ που θέλει βελτίωση. Πιστεύω ότι γίνονται πολλά πράγματα καλά και μπορούμε να τα βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια, επί Παπαλεξόπουλου, πήγαμε από τα 400 μέλη στα 800. Δεν είμαστε επιμελητήριο που πρέπει να είναι υποχρεωμένη επιχείρηση για να πάρει βιβλία από την εφορία. Άρα γιατί να γραφεί κάποιος εάν νοιώθει ότι δεν εισπράττει αξία;» ενώ σχολιάζοντας τα περί «τζακιών βιομηχανιών» ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε «H κα Τσέτη είναι δεύτερη γενιά, εγώ είμαι πρώτη γενιά. Ποιός είναι τζάκι;».

Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας

Αναλύοντας τις προτεραιότητες της δικής του ατζέντας τόνισε ότι «πρέπει να εκσυγχρονιστεί η εργασιακή νομοθεσία. Είναι πολύπλοκη, με αποτέλεσμα αντιφατικές αποφάσεις. Είμαστε παγιδευμένοι σε κάποια στερεότυπα. Πρέπει να γίνει πιο δίκαιη και πιο σύγχρονη, με υψηλότερους μισθούς για τους εργαζόμενους και μεγαλύτερη ευελιξία για τις επιχειρήσεις». Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να έρθει στο προσκήνιο η τεχνική εκπαίδευση, ενώ τάχθηκε υπερ της επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να καθορίζουν οι πολιτικοί τους μισθούς γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αυξήσεις να ακολουθήσουν κάποια στιγμή τους πολιτικούς κύκλους. Οι αυξήσεις πρέπει να βασίζονται σε οικονομικές και όχι σε πολιτικές λογικές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το παραγωγικό μοντέλο της χώρας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει με 75% κατανάλωση και 25% παραγωγή καθώς αυτό θα οδηγήσει σε νέα κρίση, στην οποία «δεν θα μας βοηθήσει κανείς». Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να αρθούν σοβαρά αντικίνητρα όπως έλλειψη χωροταξικού, αδειοδοτήσεις, όρια επιδοτήσεων στους αναπτυξιακούς νόμους κ.α.

Εξίσου υψηλά στην ατζέντα τοποθετεί το θέμα της αναδιόργανωσης του ΣΕΒ μέσω της συγκρότησης ειδική ομάδας για τις ΜμΕ και αντίστοιχης για τις start up εταιρείες της «νέας οικονομίας».

Ιδιαίτερη βαρύτητα, σύμφωνα με τον ίδιο, φέρει και το ζήτημα της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας, σε ευρωπαικό επίπεδο. «Δυστυχώς οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας: Κίνα, η Ινδία και η Αμερική, προχωρούν με γενναία βήματα μπροστά ενώ η Ευρώπη όχι. Υπάρχει αποβιομηχάνιση. Οπότε πρέπει να αφήσουμε τις πολυτέλειες και να ασχοληθούμε με την ανταγωνιστικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.