Ένα μπαράζ συμφωνιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από τις αρχές του έτους βιώνει έναν… οργασμό επιχειρηματικών deals. Κι αυτό, αναμφίβολα, βοηθά την ελληνική αγορά να βελτιώνει τις αποτιμήσεις της και να ενισχύει το εκτόπισμά της.
Η συμφωνία στον Όμιλο Intracom, η οποία ανακοινώθηκε χθες και αφορά την απόκτηση της Ευρώπης Ασφαλιστικής από την Intracom Properties έναντι 46,5 εκατ. ευρώ, αποτελεί τον τελευταία χρονικά κρίκο σε μια μακρά αλυσίδα εταιρικών deals. Και το σημαντικότερο είναι ότι έπεται και συνέχεια.
Με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, στα.. σκαριά βρίσκονται τουλάχιστον 11 πιθανές συναλλαγές, οι οποίες υπόσχονται να δημιουργήσουν νέες αξίες για τους μετόχους και να διευρύνουν τη δυναμική των ελληνικών εισηγμένων.
Τα 11 πιθανά deals
Στις τράπεζες, για παράδειγμα, η αγορά περιμένει την ολοκλήρωση της απόκτησης της κυπριακής Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank -σε μια εξέλιξη, η οποία έρχεται να διαφοροποιήσει τις πηγές κερδοφορίας της εισηγμένης. Από την πλευρά της Εθνικής, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Τράπεζας (ΤΧΣ) αναζητά το κατάλληλο timing για την παραχώρηση του εναπομείναντος 18%, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του δημοσίου από τον τραπεζικό κλάδο. Και μην ξεχνάμε, φυσικά, την Attica Bank, η οποία βρίσκεται στα τελευταία στάδια για τον μετασχηματισμό στον 5ο πυλώνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα επόμενα βήματα αφορούν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου.
Μπογκντάνοβιτς: Ο Κροάτης manager που οδηγεί την Coca Cola στα υψηλά 4ετίας
Από εκεί και πέρα, η Λεωφόρος Αθηνών «βλέπει» τη Mytilineos να «μεγαλώνει» σημαντικά, μέσω των διμερών συμφωνιών και της σημαντικής επέκτασης στον κλάδο των ΑΠΕ. Έτσι, η πρόθεσης εισαγωγής στο Χρηματιστήριου του Λονδίνου μόνο ως φυσικό επακόλουθο μπορεί να εκληφθεί, με σαφώς θετικές επιπτώσεις και στην εγχώρια αγορά. Εμμένοντας στον κλάδο της ενέργειας, τα σενάρια για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή σε fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν το μεγάλο ερωτηματικό, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα deal, το οποίο συζητείται εδώ και αρκετούς μήνες στην αγορά. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης, ωστόσο, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ως βασικός μέτοχος, αναμένεται να ωφεληθεί σημαντικά.
Στο επίκεντρο διάφορων σεναρίων τίθεται και η Helleniq Energy, η οποία δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε νέα διάθεση μετοχών (placement), όπως ακριβώς είχε πράξει και τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι βασικοί μέτοχοι (οικογένεια Λάτση και δημόσιο) είχαν παραχωρήσει το 11% του μετοχικού κεφαλαίου. Βέβαια, οι όποιες εξελίξεις δεν πρόκειται να «τρέξουν» πριν τον Ιούνιο, όταν δηλαδή λήξει η εξάμηνη περίοδος του lock up (συμφωνία διακράτησης των μετοχών εκ μέρους των βασικών μετόχων). Όσον αφορά τον Όμιλο Viohalco, η μείωση των ποσοστών που διατηρεί σε ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Cenergy είναι ένα σενάριο, το οποίο διαρκώς εξετάζεται. Ωστόσο, η απόφαση για ένα placement εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποτιμήσεις και τη συγκυρία στο ταμπλό. Για τον Titan, ο οποίος βλέπει την αμερικανική δραστηριότητα να «ανθίζει», η επιλογή εισαγωγής της Titan America σε Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αναμένεται να έχει θετικό αντίβαρο και στην ευρωπαϊκή μητρική, προσφέροντας νέες αξίες στους μετόχους.
Στα πιθανά deals της επόμενης περιόδου θα πρέπει να προσθέσουμε, επίσης, τα placement από τους βασικούς μετόχους των Attica Group & Κρι – Κρι, αλλά και την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία στην Quest Συμμετοχών, αφενός με τα σενάρια απόκτησης της Μπενρουμπή Α.Ε., αφετέρου με τα σενάρια πώλησης της ACS.
Χρηματιστήριο: Οι 10+2 μεγάλες & μεσαίες που έχουν «θέμα» με το free float
Tα 16 deals που έχουν ήδη ανακοινωθεί
Όλα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν τον καταιγισμό συμφωνιών και deals, τα οποία έχουν ήδη λάβει χώρα στο Χρηματιστήριο, κατά τη διάρκεια του πρώτου 5μήνου του 2024.
Μόνο φέτος, ενδεικτικά, έχουν πραγματοποιηθεί placements σε τέσσερις διαφορετικές εισηγμένες, με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο (Mytilineos) να παραχωρεί το 5% των μετοχών έναντι 255,6 εκατ. ευρώ, τον Απόστολο Βακάκη (Jumbo) το 3% έναντι 108,8 εκατ. ευρώ και τον Νίκο Λύκο (Austriacard) το 15% έναντι 32,8 εκατ. ευρώ. Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τέλος, διατέθηκε το 5,8% έναντι 79,2 εκατ. ευρώ. Εκτός των placements, τον Φεβρουάριο διεξήχθη η Αρχική Δημόσια Προσφορά στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με το deal να φθάνει τα 738 εκατ. ευρώ -σε μία από τις μεγαλύτερες IPOs των τελευταίων 25 ετών. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις ημέρες και η εισαγωγή των μετοχών της Noval Properties.
Από εκεί και πέρα, φυσικά, στον χώρο της Τεχνολογίας, η αγορά είδε δύο σημαντικά deals, με τους βασικούς μετόχους της Epsilon Net (Μίχος & Εθνική), σε συνεργασία με το αμερικανικό General Atlantic, να προχωρούν σε δημόσια πρόταση για το 100% των μετοχών της εισηγμένης, αλλά και τον Όμιλο Olympia (μέσω της κοινοπραξίας Verdality) να συμφωνεί στην απόκτηση του 53% των μετοχών της Entersoft.
Στις τράπεζες, το ΤΧΣ προέβη τον Μάρτιο στην επιτυχημένη διάθεση του 27% των μετοχών της Τρ. Πειραιώς, αποχωρώντας από το μετοχικό κεφάλαιο και εισπράττοντας το ποσό του 1,35 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, στο α’ τρίμηνο, η ΔΕΗ υπέγραψε τη συμφωνία εξαγοράς των καταστημάτων Κωτσόβολος, ενώ έθεσε σε εφαρμογή τη συμφωνία-σύμπραξη με την Intrakat για «πράσινα» έργα, ύψους 1 δισ. ευρώ. Φυσικά, μην ξεχνάμε και το deal αξίας 2 δισ. ευρώ μεταξύ ΔΕΗ – Mytilineos για ενεργειακά projects σε τέσσερις χώρες του εξωτερικού.
Φουρλής: Πώς θα ξεκολλήσει από το «εμπόδιο» των 200 εκατ. ευρώ
Επίσης, η Motor Oil προχώρησε στην πλήρη εξαγορά της Anemos από την Ελλάκτωρ, ενώ έχει ήδη καταθέσει προσφορά για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Ηλέκτωρ, θυγατρικής της Ελλάκτωρ στον τομέα της κυκλικής οικονομίας. Η Ideal Holdings, από την πλευρά της, πριν λίγες εβδομάδες, ανακοίνωσε την πώληση της Astir Vitogiannis έναντι εταιρικής αξίας 136 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο Όμιλος Κόκκαλης, μόλις χθες, έκανε γνωστή τη συμφωνία εξαγοράς της Ευρώπης Ασφαλιστικής από την Intracom Properties, η οποία στη συνέχεια θα συγχωνευτεί με την εισηγμένη Κλουκίνα – Λάππας και θα μετονομαστεί σε Ευρώπη Holdings.
Τα 11 deals που αναμένονται στο Χ.Α.
• Eurobank: Απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο
• Εθνική: Αποεπένδυση του 18% από το ΤΧΣ
• Attica Bank: ΑΜΚ και συγχώνευση με την Παγκρήτια
• Mytilineos: Εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πιθανή πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή
• Helleniq Energy: Πιθανό placement από τους βασικούς μετόχους
• Viohalco: Πιθανό placement σε κάποια από τις Cenergy & ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
• Titan: Εισαγωγή σε Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
• Attica Group: Πρόθεση παραχώρησης μετοχικού μεριδίου από τον βασικό μέτοχο (placement)
• Κρι Κρι: Πρόθεση παραχώρησης μετοχικού μεριδίου από τον βασικό μέτοχο (placement)
• Quest: Σενάρια για εξαγορά της «Μπενρουμπή Α.Ε.», σενάρια για πώληση της ACS
Τα 16 deals που έχουν συντελεστεί μέσα στο 2024
• Τρ. Πειραιώς: Αποεπένδυση του 27% από το ΤΧΣ
• Mytilineos: Παραχώρηση του 5% των μετοχών (placement)
• Jumbo: Παραχώρηση του 3% των μετοχών (placement)
• Μotor Oil: Εξαγορά του 100% της Anemos
• Motor Oil: Πρόταση εξαγοράς της Ηλέκτωρ
• ΔΕΗ: Συμφωνία με Mytilineos για ενεργειακά projects 2 δισ. ευρώ
• ΔΕΗ: Συμφωνία με Intrakat για πράσινα έργα 1 δισ. ευρώ ΔΕΗ
• ΔΕΗ: Εξαγορά των καταστημάτων Κωτσόβολος
• ΔΑΑ: Αρχική Δημόσια Προφορά
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Παραχώρηση του 5,8% των μετοχών (placement)
• Intracom: Εξαγορά της Ευρώπης Holdings από την Intracom Properties και συγχώνευση με την Κλουκίνα – Λάππας
• ΙDEAL: Πώληση της Αstir Vitogiannhs
• Epsilon Net: Δημόσια πρόταση από τους βασικούς μετόχους για το 100%
• Entersoft: Συμφωνία απόκτησης του 53% από την κοινοπραξία Verdality
• Austriacard: Παραχώρηση του 15% των μετοχών (placement)
• Noval: Αρχική Δημόσια Προσφορά
Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έχουν «ανοσία» στο αυστηρότερο free float
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)