Skip to main content

Noval Property: Προ των πυλών του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Δημόσια προσφορά μετοχών 29 - 31 Μαΐου με στόχο τα 52 εκατ.

Στην τελική ευθεία για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο εισέρχεται η Noval Property ΑΕΕΑΠ (όμιλος Viohalco) έχοντας ως όπλο το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της και την περαιτέρω ανάπτυξή του με επενδύσεις προϋπολογισμού 340 εκατ. έως το 2030.

Η δημόσια προσφορά μετοχών της Noval θα διαρκέσει από τις 29 Μαΐου έως τις 31, ενώ σήμερα θα ανακοινωθεί το δεσμευτικό εύρος τιμής. Στόχος είναι η άντληση συνολικά 52 εκατ. ευρώ. Η ανώτατη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίστηκε σε 2,82 ανά μετοχή.

Η τιμή αυτή είναι μειωμένη 29,1% (discount) σε σχέση με την εσωτερική λογιστική αξία της ΑΕΕΑΠ την 31 Δεκεμβρίου 2023 (427,4 εκατ. ή 3,98 ευρώ ανά μετοχή).

Ο διευθύνων σύμβουλος της Noval, Παναγιώτης Καπετανάκος, κληθείς να σχολιάσει χθες το discount σημείωσε πως η ανώτατη τιμή καθορίστηκε με βάση τα δεδομένα στην αγορά και προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. «Θέλουμε ευχαριστημένους μετόχους μετά την εισαγωγή» σημείωσε.

Δρομολογημένες αναπτύξεις

Σε ενημέρωση του Τύπου για την πορεία της εταιρίας ενόψει της εισαγωγής στο ΧΑΑ μεταξύ άλλων αναλύθηκε το επενδυτικό πλάνο της Noval το οποίο αφορά κατά 82% σε δρομολογημένες αναπτύξεις.

Μια από τις μεγαλύτερες είναι η ανάπτυξη γραφείων συνολικής επιφανείας περίπου 62.000 τ.μ. σε οικόπεδο 16.119 τ.μ. επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο Μαρούσι (The Grid Office Campus).

Το ακίνητο αποκτήθηκε στις 08.12.2021 από τη νεοσυσταθείσα εταιρεία «The Grid», στην οποία η Noval συμμετέχει με 50% συνεργαζόμενη με την Brook Lane. Το κεφάλαιο που θα συνεισφέρει η ΑΕΕΑΠ είναι 55 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση είναι της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ.

Τα κτίρια Α και Β του γραφειακού συγκροτήματος βάσει της υπογεγραμμένης σύμβασης κατασκευής με την Τέρνα (θυγατρική της ΓΕΚ Τέρνα) θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 31.05.2025 και τα υπόλοιπα τον Μάιο του 2026.

Όπως είπε χθες η διοίκηση της Noval ήδη έχει μισθωθεί περίπου η μισή επιφάνεια του συγκροτήματος από μεγάλη πολυεθνική εταιρία.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Καπετανάκο η ελληνική αγορά real estate είναι «ρηχή» σε ποιοτικά ακίνητα (χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας – πιστοποιημένα) και την ίδια στιγμή παρατηρείται μεγάλη ζήτηση. «Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε συμπίεση των αποδόσεων στα ποιοτικά ακίνητα στην Αθήνα όπως ακριβώς συμβαίνει σε άλλες ομοειδείς πόλεις (πχ. Πορτογαλία) και αυτό σημαίνει αύξηση των αξιών» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με την έκδοση έως 17.388.025 νέων, κοινών, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 2,50 ευρώ εκάστης.

Επίσης, το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο (ΜΟΔ) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (η EBRD) και της ΑΕΕΑΠ καθίσταται υποχρεωτικώς μετατρέψιμο σε μετοχές. Οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από τη Μετατροπή και οι οποίες θα αναληφθούν στο σύνολο τους από την EBRD δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο της Δημόσιας Προσφοράς, παρά μόνον της Εισαγωγής και θα προσμετρηθούν για τον υπολογισμό της διασποράς η οποία μετά την εισαγωγή αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 15%.