Skip to main content

Ν. Σταυρογιάννη στο Naftemporiki TV: Ο ρόλος των γυναικών δεν είναι μονοδιάστατος – Στοίχημα το πώς θα εισέλθουν οι γυναίκες στον επιχειρείν

«Η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη, αλλά η θέση της γυναίκας στο επιχειρείν υπολείπεται από αυτή των αντρών»

Συνέντευξη στην εκπομπή «In Business» της Naftemporiki TV με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο παραχώρησε η Νάντια Σταυρογιάννη, Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η οποία μίλησε για τη συμμετοχή των γυναικών στο επιχειρείν με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει το ΕΕΑ και η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, στις 29 Μαΐου 2024, στις 17:00, στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Μιλώντας με αριθμούς η κα. Σταυρογιάννη ανέφερε ότι στη χώρα μας «η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη, αλλά η θέση της γυναίκας στο επιχειρείν υπολείπεται από αυτή των αντρών. Σήμερα βλέπουμε ότι οι γυναίκες οι οποίες θέλουν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση είναι ανάμεσα στο 20 με 30% και βλέπουμε τις γυναίκες να δραστηριοποιούνται κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις».

Από την άλλη, σημείωσε ότι «βλέπουμε ότι μόλις στο 39% των επιχειρήσεων οι γυναίκες που έχουν μπει στην διοίκηση είναι το 33%».

Τα στερεότυπα

Στην ερώτηση «τις πταίει;» η κα Σταυρογιάννη σχολίασε ότι οι παράγοντες που συντελούν σε αυτό είναι αρκετοί. «Ένας σημαντικός παράγοντας είναι τα στερεότυπα. Ο τρόπος που η κοινωνία μας, η οικογένεια μεγαλώνει τα παιδιά, θεωρώντας ότι οι γυναίκες έχουν σαν πρωταρχικό τους ρόλο στην δημιουργία οικογένειας και τα παιδιά τους. Σαφέστατα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι η δημιουργία οικογένειας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να κρατήσει μία γυναίκα έξω από το επιχειρείν, έξω από το στίβο της εργασίας, έξω απ’ το κοινωνικά δρώμενα… ».

Η κ. Σταυρογιάννη επισημαίνει ότι «υπάρχουν όμως και πάρα πολύ αντικειμενικοί παράγοντες. Υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των γυναικών, παρόλο που τα ποσοστά δείχνουν ότι οι σπουδές των γυναικών είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από αυτές των ανδρών και αυτό δε μεταφράζεται αντίστοιχα στις θέσεις εργασίας και στο επιχειρείν, ούτε καν στην κοινότητα των πανεπιστημίων».

Τέλος, για το τι κρατά τις γυναίκες ώστε να εμπλακούν στις επιχειρήσεις και αν είναι θέμα αυτοπεποίθησης η κα. Σταυρογιάννη τόνισε ότι «όταν μια γυναίκα βγει στο στίβο της αγοράς, πρώτα απ’ όλα αποκτά την προσωπική της ισορροπία και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να πάρει αποφάσεις. Νιώθει πιο δυνατή, πατά στα πόδια της, και από την άλλη πλευρά συνεισφέρει στον οικογενειακό προϋπολογισμό και είναι πολύ σημαντικό αυτό».

Και καταλήγει: «Δεν θεωρώ ότι ο ρόλος της γυναίκας είναι μονοδιάστατος. Θεωρώ ότι έχουμε πολυσχιδείς ρόλους και μπορούμε εξίσου με καλό τρόπο να ανταπεξέλθουμε σε όλους τους ρόλους που έχουμε σαν άνθρωποι της κοινωνίας».