Skip to main content

«Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης: «Mεταφορικό ισοδύναμο» στην παραγωγή το εργοστάσιο της «Κατσέλης» από το 2025

Ανοιχτή δηλώνει η διοίκηση σε στρατηγικές συνεργασίες

Σε διαχωρισμό δραστηριοτήτων για αποδοτικότερη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και για τη δυνατότητα ανάπτυξης πιθανόν στρατηγικών συνεργασιών και συνεργειών προχωρά η χανιώτικη εταιρεία «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης, η οποία δημιουργεί το δικό της «μεταφορικό ισοδύναμο» με παραγωγή στη Αθήνα στο εργοστάσιο της «Κατσέλης».

Όπως ανέφερε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Ελένη Τσατσαρωνάκη (φωτογραφία), στο πλαίσιο δημοσιογραφικής εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις στον Πλάτανο Κισσάμου Χανίων, η απόφαση για διάσπαση των δραστηριοτήτων μεταποίηση – τουρισμός – αγροτική παραγωγή έγινε στην κατεύθυνση της αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων, εξειδίκευσης του προϊοντικού αντικειμένου, βελτίωσης του διοικητικού συντονισμού, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει την πιθανότητα ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η οικογένεια Τσατσαρωνάκη εμφανίζεται θετική, για πρώτη φορά, στη σύναψη στρατηγικών συμφωνιών, καθώς, όπως σημείωσε η επικεφαλής της εταιρείας, «η συνεχής εξέλιξη καθορίζει την επιβίωση στον επιχειρηματικό κόσμο με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει στη φύση με τους ζωντανούς οργανισμούς».

Η μονάδα της «Κατσέλης»

Σε ό,τι αφορά στα πλάνα της εταιρείας μετά τον εταιρικό διαχωρισμό, ξεκινούν με το core busisness που αφορά στον τομέα της μεταποίησης, ήτοι την εταιρεία «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ, όπου αιχμή του δόρατος αποτελεί  η επέκταση  σε νέα προϊόντα, με την αξιοποίηση του εργοστασίου της «Κατσέλης», έκτασης 23.000 τ.μ. στις Αχαρνές Αττικής, το οποίο απέκτησε η οικογένεια Τσατσαρωνάκη τον Μάιο του 2021 μέσω πλειστηριασμού (σ.σ. το τίμημα είχε ανέλθει σε 6,2 εκατ. ευρώ).

Όπως γνωστοποίησε η κα Τσατσαρωνάκη, μέχρι τα τέλη Σεπτέμβριου αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταφορά της διανομής και logistics, ενώ η έναρξη των νέων γραμμών παραγωγής προσδοκάται να ξεκινήσει από τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με την ίδια, θα απαιτηθούν κεφάλαια της τάξης των 4-4,5 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή, τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή θωράκιση  της μονάδας, ενώ αναζητούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού.

«Δημιουργούμε το δικό μας “μεταφορικό ισοδύναμο” με παραγωγικό κέντρο και στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, στο ίδιο κτήριο εκσυγχρονίζουμε την εφοδιαστική δομή και τις διοικητικές υπηρεσίες».

Στο εργοστάσιο της «Κατσέλης» δρομολογείται η παραγωγή νέων κωδικών με βάση το αλεύρι, με την εταιρεία να έχει τοποθετήσει στο μικροσκόπιο διάφορες κατηγορίες όπως έτοιμα σνακ, φρυγανιές, premium πρόταση ψωμιού, κριτσίνια κτλ.

Η προϊοντική γκάμα των παξιμαδιών θα συνεχίσει να παράγεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Πλάτανο, όπου και «γεννήθηκε» η Τσατσαρωνάκης το 1948, ενώ η «τύχη» για τη δεύτερη μονάδα στο Βαρύπετρο Χανίων θα εξεταστεί μετά την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας στο εργοστάσιο «Κατσέλης».

Αναφορικά με την πορεία των μεγεθών της «Μάννα», σύμφωνα με τον CFO της εταιρείας κ. Νίκο Σταθόπουλο, το 2023 έκλεισε με αυξημένο τζίρο κατά 4,5-5% και καθαρές πωλήσεις στα 12 εκατ. ευρώ και κερδοφορία περί τα 2,5 εκατ. ευρώ ενισχυμένη κατά περίπου 10% σε σχέση με το 2022. Οι πρώτοι τέσσερις μήνες του 2024 εμφανίζουν ρυθμό αύξησης 3,7% σε τζίρο και 4,5% σε όγκο πωλήσεων.

Λοιπές δραστηριότητες

Σχετικά με τις άλλες δραστηριότητες, στο τουριστικό πεδίο, στην εταιρεία Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις, πέρα από το ξενοδοχείο «Molos Bay» στην Κίσαμο, που λειτουργεί και ως συμπληρωματικός πόλος βιωματικής γαστρονομικής εμπειρίας, προωθείται το εγχείρημα του «Λιοκάλυβου» στα Φαλάσαρνα, που συνδέει τον φυσικό χώρο με τη διατροφή και την ευεξία (place and well-being). Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε και στην απόκτηση έκτασης 611 στρεμμάτων στο Ελαφονήσι, με επιδίωξη την ανάπτυξη ενός green park, προκειμένου να καταστεί η ευρύτερη περιοχή επισκέψιμη 12 μήνες τον χρόνο.

Η τρίτη εταιρεία αφορά στις δραστηριότητες πρωτογενούς τομέα και συγκεκριμένα στο παραγωγικό συγκρότημα (θερμοκήπια) στα Φαλάσαρνα, σε έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου παράγονται ντομάτες και ντοματίνια και στους ελαιώνες που κατέχει στην ευρύτερη περιοχή.