Skip to main content

Οι νέες κινήσεις του SMERC και ο σχεδιασμός για την ΕΨΑ

FACEBOOK/EPSA

Στο στόχαστρο του fund άλλες δύο εταιρείες με θετικές προοπτικές

Μία εταιρεία ελαιολάδου καθώς και μία καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής βρίσκονται στο στόχαστρο του Επενδυτικού Ταμείου SMERemediumCap, το οποίο συνεχίζει την αναζήτηση ευκαιριών εξαγοράς επιχειρήσεων με μέλλον και προοπτική. Ταυτόχρονα το fund “τρέχει” τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς στα υφιστάμενα assets του χαρτοφυλακίου του όπως η ΕΨΑ, όπου ο στόχος είναι να κατακτήσει μια από τις ηγετικές θέσεις στον κλάδο των αναψυκτικών.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του SMERC κ. Νίκος Καραμούζης «Η επενδυτική περίοδος του Ταμείου ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2025. Έχουμε επενδύσει σημαντικό κομμάτι των προβλεπόμενων κεφαλαίων και έχουμε μια σειρά από επενδυτικές κινήσεις μπροστά μας που θα κρίνουν αν θα πάμε σε πλήρη κινητοποίηση των κεφαλαίων. Δε βιαζόμαστε. Το ζητούμενο είναι να βρούμε ευκαιρίες που πιστεύουμε ότι έχουν μέλλον και προοπτική. Αυτή τη στιγμή στο σημείο που είμαστε, οι πιθανότητες να πάμε σε πλήρη κάλυψη των διαθέσιμων κεφαλαίων είναι πολύ καλές». Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι οι επόμενες κινήσεις εστιάζουν σε μια εταιρεία ελαιολάδου και μια καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής.

Σε ό,τι αφορά στην ΕΨΑ, όπου το fund έχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών από πέρυσι τον Ιούνιο, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός 2023-2027 που ήδη υλοποιείται προβλέπει για αρχή κεφάλαια 5 εκατ. ευρώ και βασίζεται σε 5 άξονες: καλύτερη απόδοση παραγωγής και αλυσίδας τροφοδοσίας, αναγέννηση του brand, πανελλαδική επέκταση και αναβάθμιση της παρουσίας, ενίσχυση εξαγωγών που σήμερα αποτελούν το 15% του τζίρου και επένδυση στους ανθρώπους και τα συστήματα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Τάκης Πέρκιζας «ο στόχος είναι να επιτευχθεί πολλαπλάσιος τζίρος και κερδοφορία πάνω από το μέσο όρο της κατηγορίας, ενώ το break evening αναμένεται κάπου στη μέση της περιόδου». Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία κινείται πάνω από τους στόχους και πέρυσι εμφάνισε αύξηση εσόδων 31%.

Σχετικά με το ενδεχόμενο σύμπραξης της ΕΨΑ με άλλες δραστηριότητες του χαρτοφυλακίου του Ταμείου, όπως πχ η εταιρεία εμφιάλωσης νερού Μεντεκίδης, που διαθέτει τα εμπορικά σήματα «Διός» και «Σέλι», η οποία από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει περάσει στον έλεγχο της Water Invest που αποτελεί σύμπραξη των επιχειρηματιών Θεοδωρόπουλου, Ταμβακάκη και Καραμούζη, ο πρόεδρος του SMERC σημείωσε ότι σε αυτή τη φάση οι συνέργειες επικεντρώνονται στην τροφοδοσία και τις προμήθειες, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενιαίου σχήματος στο μέλλον αναφέροντας ότι «αυτή τη στιγμή προέχει η ΕΨΑ να γίνει ένα από τα ισχυρά ονόματα στο κλάδο. Το τι θα γίνει σε πέντε χρόνια θα το δούμε. Η δυναμική στην αγορά είναι η δημιουργία συνεργειών και μεγάλων σχημάτων».