Στις εργασίες του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών «Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης» και συγκεκριμένα στην ενότητα «Η πρώτη και δεύτερη Μεταπολίτευση της ελληνικής οικονομίας», συμμετείχε σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTLINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Το συνέδριο διεξάγεται στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Συνομιλώντας με τους Νίκο Βέττα (Γενικό Διευθυντή ΙΟΒΕ, Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), Κώστα Καλλίτση (Οικονομικό Αναλυτή, KReport), Φωκίωνα Καραβία, (Διευθύνοντα Σύμβουλο, Eurobank) και Γκίκα Χαρδούβελη (Πρόεδρο του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών) και με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Ειρήνη Χρυσολωρά, ο κ. Μυτιληναίος επιχείρησε μία καταγραφή της πορείας της βιομηχανίας στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Στάθηκε ιδιαίτερα στα αίτια που οδήγησαν στην οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις που αυτή είχε στο ελληνικό επιχειρείν, τονίζοντας ότι οι εταιρείες εκείνες που στάθηκαν όρθιες, είναι αυτές που σήμερα έχουν κατακτήσει ηγετική θέση και στο διεθνές στερέωμα, όπως η MYTILINEOS.
Καθώς πλησιάζουμε και στις ευρωεκλογές, ο κ. Μυτιληναίος ερωτήθηκε και για την στάση της Ευρώπης σήμερα απέναντι στη βιομηχανία: «Το Ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι αρνητικό. Το momentum για την Ελλάδα διεθνώς είναι θετικό, όχι για την Ευρώπη. Ευρώπη, negative. Ελλάδα, positive» σημείωσε.
Όπως τόνισε, «να μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα επιβαρυνθεί με εκατοντάδες δισεκατομμύρια, για να μην ανεβάσω περισσότερο το νούμερο, με αμυντικές δαπάνες οι οποίες πριν από δύο χρόνια δεν υπήρχαν στον ορίζοντα αλλά τώρα μπαίνουν και μπαίνουν επιτακτικά και επίσης θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα με το κόστος της ‘πράσινης μετάβασης’ εάν οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν βάλουν μυαλό και δεν συγχρονίσουν την ενεργειακή μετάβαση, την πράσινη μετάβαση με τις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας».
Ο κ. Μυτιληναίος μετέφερε το επόμενο ορόσημο για την Ελλάδα στο 2032, τονίζοντας πως μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ανέβει σημαντικά το ΑΕΠ της χώρας.
Τρίτη ημέρα εργασιών για το συνέδριο «Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης» (βίντεο)
Γκ. Χαρδούβελης: Αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την αύξηση των επενδύσεων
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης, τόνισε ότι πρέπει να καταλάβουν όλοι οι πολίτες γιατί ήρθε η κρίση.
«Ήρθε απ’ έξω η κρίση και ακόμα δεν έχει γίνει μια σοβαρή συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως πρέπει να υπάρξει επένδυση στον οικονομικό εγγραματισμό.
Εστιάζοντας στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι υπολείπεται σημαντικά από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την αύξηση των επενδύσεων προκειμένου να ενισχυθεί οικονομία.
Ν. Βέττας: Το πιο ελπιδοφόρο σημείο είναι η συστηματική αύξηση των εξαγωγών
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, εξέφρασε τον προβληματισμό του πως, αν και η ελληνική οικονομία έχει προοδεύσει τα τελευταία 50 χρόνια, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν χαμηλός στο 0,9% με το δημογραφικό να είναι θετικό, ενώ πλέον τα επόμενα 10-20 χρόνια θα πρέπει να ανέβει στο 2,5% με αρνητικό δημογραφικό.
«Εάν είχαμε κλείσει τους λογαριασμούς με την κρίση το 2015, το σημερινό ΑΕΠ θα ήταν τουλάχιστον 10-15% υψηλότερο. Θα ήμασταν σε πολύ διαφορετική κατάσταση εάν είχαμε καταφέρει να έχουμε τους μέσους όρους ανάπτυξης της Ευρώπης θα ήμασταν από τις πιο πλούσιες χώρες», ανέφερε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δούμε πώς χειριστήκαμε την κρίση και πώς το χειρίστηκαν οι άλλες χώρες, και χρειάστηκαν τρία προγράμματα και 13 χρόνια εκτός επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι πλέον θα πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο που οδήγησε τη χώρα σε χαμηλότερη τροχιά ανάπτυξης από αυτή που θα μπορούσε να έχει.
Ωστόσο επισήμανε πως «το πιο ελπιδοφόρο σημείο των τελευταίων ετών είναι ότι έχουμε μια συστηματική αύξηση των εξαγωγών. Ακόμα και εκτός των πετρελαιοειδών που προσελκύουν και εισαγωγές, υπάρχουν επιχειρήσεις μεγάλες και μικρές που διασυνδέθηκαν μέσα στην κρίση με τη διεθνή αγορά. Οι εξαγωγές έχουν ουσιαστικά διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια».
Φ. Καραβίας: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί την οικονομία
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας τόνισε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί την οικονομία και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που έχει ανάγκη για τα επόμενα χρόνια. «Το επιβεβαιώνουν άλλωστε όλες οι εκθέσεις των διεθνών οίκων το τελευταίο διάστημα», τόνισε.
Πολύ πρόσφατα, σημείωσε, η S&P αναβάθμισε και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας ότι «αυξημένες επενδύσεις, βελτίωση στην αγορά εργασίας και βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών χάρη στην εξομάλυνση του τραπεζικού συστήματος» είναι οι παράγοντες που θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Εστιάζοντας στο τι σημαίνει αυτή η εξομάλυνση για την οικονομία, ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, η ενεργειακή μετάβαση της οικονομίας, ο ψηφιακός της μετασχηματισμός και η διοχέτευση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στις επιχειρήσεις, όλα πραγματοποιούνται μέσω του τραπεζικού συστήματος, σχεδόν αποκλειστικά.
«Ήδη οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας μας και οι μεγαλύτερες από τις ΜμΕ δανείζονται πλέον με περιθώρια που είναι αντίστοιχα ή και χαμηλότερα από τα αντίστοιχα σε ευρωπαϊκές χώρες ή τη Β. Αμερική» τόνισε.
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ