Συγκαταλέγεται στις αρνητικές εκπλήξεις του τελευταίου 12μηνου, καθώς αποτελεί μία από τις ελάχιστες εταιρείες του Χρηματιστηρίου με… «κόκκινα» EBITDA μέσα στο 2023.
Ο λόγος για τη Μαθιός Πυρίμαχα, με τον πρόεδρο και βασικό μέτοχο, Γιάννη Μαθιό, να καλείται να κλείσει άρον – άρον τις… τρύπες, οι οποίες ταλαιπωρούν την εισηγμένη εδώ και χρόνια.
Τα αρνητικά EBITDA
Οι επιδόσεις του προηγούμενου έτους ήταν απογοητευτικές, με τα EBITDA να γυρνούν σε αρνητικό έδαφος (-318.500 ευρώ έναντι 619.758 ευρώ το 2022) και το καθαρό αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σε ζημιά 1,7 εκατ. ευρώ.
Και το χειρότερο; Η εταιρεία ξεκίνησε μ’ ένα ταμείο 1,4 εκατ. ευρώ και κατέληξε μέσα στη χρονιά μ’ ένα ταμείο μόλις 490.612 ευρώ.
Ο κ. Μαθιός, ο οποίος αποτελεί μέλος της τέταρτης γενιάς της οικογένειας και ο οποίος «τρέχει» την επιχείρηση από τη δεκαετία του ‘80, αποδίδει τις δυσκολίες στην απρόσμενη μείωση των πωλήσεων και στην αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους. Ωστόσο, αυτό ενδεχομένως δεν ακούγεται αρκετά πειστικό στα αυτιά των επενδυτών.
Βοτσαρίδης: Η… μοναχικότητα στο Χρηματιστήριο, τα νούμερα ρεκόρ και ο παράγοντας «Χ»
Και γι’ αυτόν τον λόγο, βλέπουμε τη μετοχή να χάνει σχεδόν 30% από τα περσινά υψηλά 20ετίας (1,49 ευρώ). Άλλωστε, ουδείς περίμενε έναν τόσο αρνητικό έτος, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ανθεκτικές επιδόσεις, οι κατασκευές «ανθίζουν» και οι περισσότερες εισηγμένες βελτιώνουν τα οικονομικά τους μεγέθη.
Αυτήν την στιγμή, ο κ. Μαθιός ελέγχει το 48,2% της οικογενειακής επιχείρησης πυρίμαχων και δομικών υλικών, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας οι θέσεις ευθύνης έχουν κατανεμηθεί κατά κύριο λόγο σε μέλη της οικογένειας Μαθιός (7 από τις 11 θέσεις του Δ.Σ.).
Μια ιστορία 134 ετών
Παρ’ όλα αυτά, είναι σαφές ότι η Μαθιός Πυρίμαχος αλλά και η ίδια η οικογένεια Μαθιός έχουν μάθει να αντέχουν στον χρόνο, όπως μαρτυρά και η ιστορία 134 ετών της εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε το 1890.
Η οικογενειακή επιχείρηση «πρωταγωνίστησε» στη βιομηχανοποίηση της χώρας, ενώ κατά τη διάρκεια της επίπονης απο-βιομηχανοποίησης επέλεξε να στραφεί στο εξωτερικό, προκειμένου να διατηρήσει την αναπτυξιακή της πορεία.
Στην αυγή του 21ου αιώνα, συμπληρώνοντας 110 έτη ζωής, η Μαθιός Πυρίχαμα εισήχθη στο Χρηματιστήριο, ενώ το 2002 άνοιξε «φτερά» στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα σήμερα να διαθέτει θυγατρικές σε Γερμανία και Βουλγαρία, αλλά και να εξάγει προϊόντα σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.
Χρηματιστήριο: Τα 13 φθηνότερα blue chips μετά τα κέρδη – ρεκόρ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)