Στις 22/04/2024 ανακοινώθηκε το νέο χρονοδιάγραμμα των προγραμματισμένων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» 2021-2027.
Βάσει αυτού, εντός του 2024, αναμένονται μια σειρά από σημαντικές δράσεις, όπως το Ερευνώ-Καινοτομώ των 300 εκατ. ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη και ενίσχυση των ικανοτήτων της έρευνας και της καινοτομίας και αξιοποίηση των προηγμένων τεχνολογιών από επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς.
Η Δράση απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν κατ’ ελάχιστον μία (1) κλεισμένη πλήρη (ετήσια) διαχειριστική χρήση, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και στους ερευνητικούς οργανισμούς. Οι ερευνητικοί οργανισμοί θα πρέπει να λειτουργούν νομίμως στην Ελλάδα κατά την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης της Δράσης.
Δυνητικοί δικαιούχοι της Δράσης είναι:
α) Επιχειρήσεις και «Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις» και
β) Ερευνητικοί οργανισμοί και «Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως ερευνητικοί οργανισμοί».
Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης οι εξωχώριες (offshore) επιχειρήσεις. Εξαιρούνται, επίσης, οι προβληματικές επιχειρήσεις, καθώς και οι επιχειρήσεις για τις οποίες εκκρεμεί απόφαση ανάκτησης ενίσχυσης από την Ε.Ε.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο τεσσάρων ξεχωριστών παρεμβάσεων και η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα αφορά την Παρέμβαση Ι «Έρευνα και Ανάπτυξη από τις Επιχειρήσεις» και την Παρέμβαση ΙΙΙ «Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων». Οι άλλες δύο παρεμβάσεις του προγράμματος και συγκεκριμένα η Παρέμβαση ΙΙ «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς» και η Παρέμβαση IV «Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις» θα προκηρυχθούν σε δεύτερη φάση.
Ο μέγιστος συνολικός προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης στο νέο «Ερευνώ – Καινοτομώ» είναι (ενδεικτικά):
- «Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις»: 800.000 ευρώ.
- «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς»: 2.000.000 ευρώ.
- «Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων»: 2.000.000 ευρώ.
- «Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις»: στο όριο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού από το «Horizon Europe».
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης ερευνητικών έργων που θα υποβληθούν θα αφορούν τους οκτώ τομείς της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΕΣΕΕ):
- Υλικά, Κατασκευές και Βιομηχανία.
- Τουρισμός, Πολιτισμός και Δημιουργικές Βιομηχανίες.
- Αγροδιατροφική Αλυσίδα.
- Περιβάλλον και Κυκλική Οικονομία.
- Βιοεπιστήμες, Υγεία, Φάρμακα.
- Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα.
- Αειφόρος Ενέργεια.
- Ψηφιακές Τεχνολογίες.
Στο τρίτο τρίμηνο μετατίθεται το πρόγραμμα «Στήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα», ύψους 100 εκ. ευρώ, μέσω του οποίου θα υποστηριχθεί η παραγωγή ταινιών και σειρών από ελληνικές εταιρείες. Εντός του δευτέρου τριμήνου αναμένεται το πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 1.900 ωφελούμενους ηλικίας 30-55 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία. Η δράση phasing θα τρέξει μέσω της ΔΥΠΑ αποκλειστικά σε περιοχές εκτός της Αττικής και του Ν. Αιγαίου.
Τέλος, σημειώνουμε πως στόχος της κυβέρνησης είναι άμεσα να ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος του Αναπτυξιακού Νόμου, όπου μαζί με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επενδυτική ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Κυριακή Παπαδά, Senior Consultant, https://www.bssplus.gr/