Έκρηξη κερδοφορίας εμφάνισαν το 2023 οι εισηγμένες εταιρείες, μαζί με τις τράπεζες, καθώς πέτυχαν καθαρά κέρδη 10,34 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 12,8% σε σύγκριση με το 2022.
Οι εισηγμένες πέτυχαν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά το ρεκόρ όλων των εποχών που είχε σημειωθεί το 2007 με κερδοφορία 11,3 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, η επίδοση αυτή έρχεται με χαμηλότερο τζίρο, αποτέλεσμα κυρίως του κλάδου ενέργειας που αναμενόμενα επέστρεψε σε κανονικές τιμές μετά την υπεραπόδοση του 2022 λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο η ενέργεια που έδειξε χαμηλότερες επιδόσεις.
Σούπερ επιδόσεις για τα διυλιστήρια
Η μεταλλουργία επανήλθε σε κανονικά περιθώρια κερδοφορίας, με αρκετές εταιρείες να συρρικνώνουν την τελική γραμμή ή ακόμα να περνούν και σε ζημιές.
Τα διυλιστήρια είχαν μια τέλεια χρήση το 2022, ενώ το 2023 αν δεν ήταν οι αρνητικές διαφορές αποτίμησης αποθεμάτων θα είχαν πιάσει σε δημοσιευμένο επίπεδο νέο ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα αποτελέσματά τους δεν ήταν δυνατά για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Τα μερίσματα πάνω από τα 3,3 δισ. ευρώ
Παράλληλα, για πρώτη φορά η αγορά μετά το 2009 είδε τα μερίσματα να υπερβαίνουν τα 3,3 δισ. ευρώ και το πλήθος των εταιρειών που απρόσκοπτα μοιράζουν μέρισμα να ξεπερνά τις 40. Στις κυρίαρχες τάσεις στους κλάδους που διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα περιλαμβάνονται οι τράπεζες, οι οποίες σταδιακά ενδυναμώνουν το οργανικό τους αποτέλεσμα, και οι εταιρείες ενέργειας και διύλισης.
Και επιμέρους, ωστόσο, απαντώνται περιπτώσεις που εκμεταλλεύθηκαν τη δυναμική του τουρισμού (Autohellas, Μοτοδυναμική, Aegean, ΟΛΠ) για να καταγράψουν τις καλύτερες επιδόσεις της ιστορίας τους.
Επενδυτική ομοβροντία
Η έκρηξη της κερδοφορίας οφείλεται και στο γεγονός ότι έλαβε χώρα σειρά σημαντικών επενδύσεων που δεν έγιναν την προηγούμενη δεκαετία -λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία- και άρχισαν να αποδίδουν το 2022, έπειτα και από μία διετία προβλημάτων λόγω της πανδημίας. Αυτό αποτυπώνεται και στην πορεία του ΑΕΠ, καθώς παρατηρείται και παγκόσμια και διαχρονικά μια θετική συσχέτιση κερδοφορίας και ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα που παρουσιάζει η «Ν», ο ετήσιος κύκλος εργασιών των 153 εισηγμένων το 2023 διαμορφώθηκε στα 103,826 δισ. ευρώ, έναντι 109,221 δισ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επίδοση το 2022.
Ταυτόχρονα η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) την παρελθούσα χρήση ανήλθε στα 14,298 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 6,5%, έναντι το 2022 που είχε διαμορφωθεί το EBITDA στα 13,430 δισ. ευρώ.
Υψηλές επιδόσεις
Επιμέρους μεγάλες επιδόσεις είδαμε από Αεροπορία Αιγαίου, Τιτάν, Cenergy, Σαράντη, Jumbo, Mytilineos, Ελ. Βενιζέλος, Autohellas, όλες σε ρεκόρ επιδόσεων που συνοδεύονται από μερίσματα και όλες με προοπτική υπέρβασης του πήχη το 2024. Με αυτές τις επιδόσεις το ΧΑ κρατάει μια καλή σχέση κερδοφορίας αποτιμήσεων (κάτω από τις 9 φορές) βελτιώνοντας τόσο το ανοδικό περιθώριο όσο και τις μερισματικές αποδόσεις των επενδυτών