Με την υπογραφή προχθές της συμφωνίας χρηματοδότησης μια σημαντική επένδυση, αυτή της κατασκευής υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor) σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη εισέρχεται σε φάση κατασκευής.
Το EMC θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη που έχει δρομολογηθεί αποτελεί επένδυση ύψους περίπου 550 εκατ. ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο καλώδια με το πρώτο να ξεκινά από την Μασσαλία. Θα κάνει στάση στην Ελλάδα (σε Κρήτη και Αθήνα) και θα φτάνει στην Σαουδική Αραβία. Tο δεύτερο θα ακολουθεί περίπου την ίδια διαδρομή εκκινώντας από τη Γένοβα.
Στον φορέα υλοποίησης του καλωδιακού συστήματος συμμετέχουν η Saudi Telecom (STC – ο σαουδαραβικός φορέας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και μεταξύ των βασικών παρόχων στη Μέση Ανατολή) με 72%, η ΔΕΗ με 25% και η Telecommunication Telephony Satellite Applications – TTSA (τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και γραφεία στην Κύπρο και την Ελβετία) με 3%.
Η έναρξη της κατασκευής του EMC έχει γεωπολιτικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον, αλλά και τραπεζικό για τη χώρα μας καθώς είναι η πρώτη φορά που ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούν ένα διεθνές έργο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων αναπτύχθηκε ειδική τεχνογνωσία από την Εθνική Τράπεζα στην Ελλάδα και την Κύπρο (ο φορέας υλοποίησης του EMC έχει έδρα την Κύπρο) προκειμένου το κοινοπρακτικό δάνειο που παρέχει σε συνεργασία με την Πειραιώς, την Alpha Bank και την σαουδαραβική τράπεζα Aljazira να έχει τα χαρακτηριστικά της συμμόρφωσης με τον ισλαμικό νόμο περί δανεισμού (Sharia Compliant).
Η διαδικασία που αναπτύχθηκε ανοίγει το δρόμο στις ελληνικές τράπεζες να μπουν και σε άλλα παρόμοια διεθνή έργα. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, προχθές το απόγευμα υπεγράφη μεταξύ των ενδιαφερόμενων κοινοπρακτικό δάνειο τύπου Project Financing (χρηματοδότηση έργου και όχι εταιρίας) συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ. Επικεφαλής των δανειστριών τραπεζών είναι η Εθνική Τράπεζα η οποία δανειοδοτεί το EMC με 165 εκατ., 65 εκατ. είναι η συμμετοχή της Πειραιώς, 50 εκατ. της Alpha Bank, ενώ με 50 εκατ. συμμετέχει η Aljazira. Το 40% του κόστους του έργου καλύπτεται από τους δημιουργούς του, ανάλογα με το ποσοστό τους στο φορέα υλοποίησης.
Η υπογραφή της σύμβασης της τραπεζικής χρηματοδότησης σηματοδοτεί την έναρξης της κατασκευής του EMC δεδομένου ότι έχει συναφθεί ήδη συμφωνία με την Alcatel Submarine Network (ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τέτοιων καλωδίων). Η κατασκευή του εν λόγω καλωδιακού συστήματος θα διαρκέσει 40 μήνες.
Βάσει του σχεδιασμού το EMC θα επεκταθεί έως την Ινδία (δεύτερη φάση του έργου). Η συζήτηση για την επέκταση έχει ξεκινήσει και μεταξύ άλλων πληροφορίες αναφέρουν ότι η Eurobank (η μόνη συστημική τράπεζα που δεν συμμετέχει στη χρηματοδότηση του έργου) έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετέχει στην επόμενη δανειακή σύμβαση.
Η βάση για τη συνεργασία αυτή της Ελλάδας με την Σαουδική Αραβία τέθηκε τον Οκτώβριο του 2021 όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το έργο EMC στον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των STC, ΔΕΗ και TTSA (αρχικά στο έργο συμμετείχε και η κυπριακή Cyta η οποία στη συνέχεια αποχώρησε) υπεγράφη τον Απρίλιο του 2022. Ένα μήνα αργότερα υπεγράφησαν οι βασικοί όροι της συμφωνίας (Head of Terms) στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, με σαφή αναφορά του EMC στο Πρωτόκολλο της Διυπουργικής. Ακολούθησε τον Ιούλιο του 2022 η υπογραφή της συμφωνίας μετόχων (Shareholders Agreement) κατά την επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.
Βασικό χαρακτηριστικό του EMC είναι η διέλευση από τη Σαουδική Αραβία στη Μεσόγειο μέσω της Ελλάδας. Η διέλευση αυτή αποτελεί τη νέα διαδρομή που θα συνδέσει την Ασία με την Ευρώπη. Όλα τα υπάρχοντα καλώδια διέρχονται από την Αίγυπτο, κυρίως μέσω του Σουέζ, με κατάληξη τη Μασσαλία. Θα πρόκειται για μία στρατηγικά εναλλακτική δίοδο η οποία θα μεταφέρει δεδομένα πολύ πιο γρήγορα, με ασφάλεια και με πολύ λιγότερες καθυστερήσεις, σε σύγκριση με υπάρχουσες υποδομές προηγούμενης γενιάς.
Στην Ελλάδα το EMC θα συμβάλλει στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και υποδομών για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών στο χώρο της κυβερνοασφάλειας, των big data και των data centers, ενώ θα λειτουργήσει θετικά ώστε και άλλα καλωδιακά συστήματα που σήμερα βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού να συμπεριλάβουν οριστικά τη χώρα μας στον χάρτη τους.
Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ έχοντας ένα σημαντικό ποσοστό στο εν λόγω έργο επεκτείνει το αποτύπωμά της στις τηλεπικοινωνίες διεθνώς και πέρα από το δίκτυο οπτικών ινών που έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει στο χερσαίο τμήμα της χώρας.
Παράλληλα αποτελεί ένα έργο που ενισχύει τη συνεργασία της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία η οποία έχει ως στόχο να καταστεί Περιφερειακός Ψηφιακός Κόμβος τοποθετώντας την Ελλάδα ως «Ανατολική Πύλη Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ασίας.
Τα παραπάνω λειτουργούν σε ένα πλαίσιο «διπλωματίας των υποβρύχιων καλωδίων», που έχει κομβική σημασία για τη γεωπολιτική τάξη πραγμάτων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ψηφιακή αναβάθμιση.
Τα οφέλη της συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας για το καλώδιο μετάδοσης δεδομένων EMC