Για τον Μάιο μετατίθενται – στην καλύτερη περίπτωση – οι ανακοινώσεις για το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη νέα διαδικτυακή σύσκεψη των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων. Εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τις «κόκκινες γραμμές» που τέθηκαν από πλευράς του Δήμου Θεσσαλονίκης, κάποιες εκ των οποίων εμπίπτουν της δικαιοδοσίας του εθνικού εκθεσιακού φορέα αλλά κάποιες άλλες αφορούν την Κυβέρνηση.
Σε σχετική του δήλωση-ανακοίνωση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, τονίζει ότι «είναι σαφές πως το υπάρχον σχέδιο και η αναλογία πρασίνου που προτείνεται δεν μας βρίσκουν σύμφωνους» και ζητά τη δημιουργία ενιαίου, λειτουργικού και «πράσινου» Μητροπολιτικού Πάρκου, με όρους ωστόσο που σε κάποια σημεία διαφέρουν από τον υπάρχοντα σχεδιασμό.
Από την πλευρά της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. εκφράζεται πρόθεση συνεννόησης με τον κ. Αγγελούδη. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Τάσος Τζήκας, δήλωσε στη «Ν» ότι ο εθνικός εκθεσιακός φορέας αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο τα αιτήματα του Δήμου και προσπαθεί να βρει λύσεις που να ικανοποιούν τις θέσεις του, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής των μελετών εφόσον χρειαστεί. Περαιτέρω ο κ. Τζήκας εκφράζει αισιοδοξία ότι θα γίνουν ανακοινώσεις από πλευράς Υπερταμείου-Κυβέρνησης για την ανάπλαση της ΔΕΘ εντός του Μαΐου (σ.σ. βέβαια ανάλογη αισιοδοξία είχε εκφραστεί και για τον Απρίλιο) και θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη για το θέμα της ανάπλασης και τους όρους του ΣΔΙΤ του έργου.
«Δεκάλογος»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, θέτει εκ μέρους του Δήμου ως κόκκινη γραμμή τον παρακάτω «δεκάλογο»:
- Τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου 90-100 στρεμμάτων στο νότιο τμήμα της ΔΕΘ με πυκνή φύτευση, 4000 τουλάχιστον δέντρων και με έντονο το στοιχείο του νερού (κατασκευή λίμνης), ώστε σε συνδυασμό με τα πάρκα της ΧΑΝΘ και του Λευκού Πύργου να συγκροτήσουν το μεγαλύτερο πνεύμονα Πρασίνου της πόλης μετά το Σέιχ Σου.
- Τη δημιουργία στο βόρειο τμήμα της ΔΕΘ νέου Πάρκου έκτασης 12-14 στρεμμάτων στους χώρους της Αγίας Φωτεινής, έκτασης που διεκδικούμε να αποδοθεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
- Τη μείωση του ποσοστού Κάλυψης στην προς δόμηση επιφάνεια κατά 4-6 στρέμματα για την εξοικονόμηση των απαραίτητων χώρων πρασίνου και την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.
- Την απουσία περίφραξης στους χώρους της ΔΕΘ, ώστε να αποτελεί έναν ανοιχτό για τους πολίτες δημόσιο χώρο.
- Την ανάληψη της υποχρέωσης από το Φορέα Διαχείρισης της ΔΕΘ για τη συντήρηση του Μητροπολιτικού Πάρκου.
- Τη δημιουργία 1500-2000 θέσεων στάθμευσης και τη φύτευση δέντρων πάνω από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης που θα κατασκευαστεί.
- Τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων εντός του Αλεξάνδρειου Μελάθρου (Παλαί ντε Σπορ) και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με άδεια του Δήμου Θεσσαλονίκης, στους εξωτερικούς χώρους.
- Τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΘ. Η ιδιοκτησία και η διαχείριση του Εκθεσιακού φορέα θα πρέπει να ανήκουν στην Πολιτεία και στους φορείς της πόλης.
- Τη δέσμευση για τμηματική παραχώρηση των εκτάσεων του Γ’ Σ.Σ. στο Δήμο Θεσσαλονίκης για την αξιοποίησή τους ως χώρο πρασίνου.
- Την κατασκευή των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων ταυτοχρόνως με τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου και των χώρων στάθμευσης».