Έως και 13 deals, από νέες εξαγορές και placements έως IPOs και μετατάξεις, φαίνεται ότι εκκολάπτονται αυτήν την στιγμή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βιώνει έναν καταιγισμό επιχειρηματικών συμφωνιών. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική αγορά, η οποία έχει την ευκαιρία να αλλάξει ριζικά την εικόνα του ταμπλό, βελτιώνοντας περαιτέρω τις αποτιμήσεις και «ξεκλειδώνοντας» νέες αξίες για τους μετόχους.
Τα όσα έλαβαν χώρα τις προηγούμενες εβδομάδες στον χώρο της Τεχνολογίας, με τα διαδοχικά deals αρχικά στην Entersoft και μετέπειτα στην Epsilon Net, είναι απολύτως ενδεικτικά των προοπτικών, οι οποίες διανοίγονται από την άνθιση των εταιρικών συμφωνιών, με το κυριότερο όφελος να αφορά τις «φρέσκες» ροές κεφαλαίων και την ενίσχυση της ρευστότητας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, θεωρείται πολύ σημαντικό αυτή η τάση, όχι μόνο να μην ανακοπεί, αλλά και να ισχυροποιηθεί.
Τα «μπαμ» σε Τεχνολογία & Ενέργεια
Σήμερα, το χρηματιστηριακό ταμπλό βρίθει ψιθύρων, φημών και σεναρίων για το μέλλον μιας σειράς εισηγμένων, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να σηκώσουν το βάρος των επόμενων μεγάλων επιχειρηματιών συμφωνιών. Όπως προαναφέρθηκε, στο επίκεντρο της προσοχής τίθενται κατά κύριο λόγο οι κλάδοι της Υψηλής Τεχνολογίας και της Ενέργειας, οι οποίοι και παρουσιάζουν μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη δραστηριότητα σε αριθμό αλλά και μέγεθος deals.
Ξεκινώντας από την Τεχνολογία, είναι σαφές ότι όλες οι εταιρείες του κλάδου εμπλέκονται σε σενάρια, τα οποία άλλοτε ευσταθούν κι άλλοτε αποτελούν αποκυήματα φαντασίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, παρά την εκτόξευση των αποτιμήσεων, οι αγοραστές εξακολουθούν να εκφράζουν ενδιαφέρον, γεγονός το οποίο πιστοποιεί την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις μεγάλες προοπτικές. Κάπως έτσι, το βασικό ερώτημα δεν συνίσταται πλέον στο αν θα υπάρξει κάποιο νέο deal, αλλά στο ποια θα είναι η επόμενη εισηγμένη, η οποία θα καταστεί στόχος εξαγοράς.
Χρηματιστήριο: Το ράλι κατά 1.900% στην Epsilon και το ξένο fund με υπεραξίες άνω του 1.000%
Σε παρόμοιο… οργασμό τελεί και ο κλάδος της Ενέργειας, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει «γεννήσει» ορισμένες εξαιρετικές συμφωνίες, με τελευταία τη σύμπραξη των Mytilineos – ΔΕΗ στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Ένα deal αξίας 2 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά σε διάφορες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μετά το Πάσχα, η προσοχή, αναμφίβολα, στρέφεται στην Τέρνα Ενεργειακή, η οποία βρίσκεται υπό τον πολιορκητικό κλοιό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η συμφωνία θα κλείσει εντός των επόμενων εβδομάδων, κάτι το οποίο εφόσον καταστεί πραγματικότητα θα πλημμυρίσει με ρευστότητα τους νυν βασικούς μετόχους της ελληνικής εταιρείας, δηλαδή κυρίως τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Ομίλου Περιστέρη, η οποία εμμέσως ελέγχει το 48,3% των μετοχών (37,3% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 11,06% ο κ. Περιστέρης).
Η αγορά, στο μεταξύ, βρίσκεται στο «περίμενε» και στην περίπτωση της Ηλέκτωρ, της θυγατρικής της Ελλάκτωρ, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας και η οποία έχει τεθεί στο στόχαστρο της Motor Oil. Όλα δείχνουν ότι το νέο deal μεταξύ των δύο Ομίλων (είχε προηγηθεί πριν λίγο καιρό και η απόκτηση του 100% της Άνεμος από τον Όμιλο Βαρδινογιάννη) θεωρείται ζήτημα λίγου χρόνου. Κινητικότητα παρατηρείται και στη Helleniq Energy, η οποία -με βάση πληροφορίες- λίαν συντόμως θα προχωρήσει σε νέο placement, σε μια προσπάθεια περαιτέρω διεύρυνσης της μετοχικής διασποράς. Άλλωστε, το ενδιαφέρον για την εταιρεία είναι άκρως υψηλό, όπως καταδεικνύουν και τα κυοφορούμενα σενάρια για ευρύτερες μετοχικές αλλαγές.
Χρηματιστήριο: Τα 21 deals στην Τεχνολογία, αξίας σχεδόν 2 δισ. ευρώ
Τα επόμενα placements
Συνεχίζοντας στο «μονοπάτι» των πιθανών placements, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δεδηλωμένη πρόθεση των Attica Group και Κρι – Κρι να διαθέσουν ένα ποσοστό μειοψηφίας. Μάλιστα, στην περίπτωση της Attica Group, κυκλοφορούν φήμες και για κάτι… παραπάνω, όπως είναι για παράδειγμα η είσοδος ενός δεύτερου ισχυρού μετόχου, στο πλευρό της Τρ. Πειραιώς, η οποία σήμερα ελέγχει το 86,7% μέσω της Strix. Από το προσκήνιο, επίσης, δεν έχουν «φύγει» ούτε τα σενάρια για ένα πιθανό placement στις εταιρείες του Ομίλου Viohalco, αν και επισήμως δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στο μέτωπο των τραπεζών, παράλληλα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) καλείται έως το τέλος του 2024 να έχει ολοκληρώσει τη διάθεση του εναπομείναντος 18% στην Εθνική Τράπεζα, ένα ποσοστό το οποίο σήμερα αξίζει περισσότερο από 1,26 δισ. ευρώ. Και φυσικά υπάρχει και η εκκρεμότητα της Attica Bank, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους αναδιαμόρφωσης, με την είσοδο νέων στρατηγικών επενδυτών και τελικό στόχο τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.
Εντός του 2024 περιμένουμε, επίσης, τη μετάταξη της Performance Technologies από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια Αγορά, η οποία ωστόσο θα υλοποιηθεί χωρίς Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, δεδομένου ότι η εταιρεία πληροφορικής και τεχνολογίας ήδη πληροί τα κριτήρια της ελάχιστης μετοχικής διασποράς. Σε τροχιά μετάταξης στην Κύρια Αγορά βρίσκεται και η Real Consulting, η οποία δεν αποκλείεται να ακολουθήσει την Performance στη κεντρική «βιτρίνα» του Χρηματιστηρίου.
Όσον αφορά τον Όμιλο Intracom, το σχέδιο για την είσοδο της Intracom Properties στο Χ.Α., μέσω της αντίστροφης συγχώνευσης με την Κλουκίνα – Λάππας, συνεχίζεται κανονικά. Τέλος, στο Χρηματιστήριο αναμένεται να εισαχθούν κάποια στιγμή τόσο η Lamda Malls της Lamda Development, όσο και η Noval Properties της Viohalco.
Ο άνθρωπος που έβγαλε 56 εκατ. ευρώ από τα deal σε Epsilon & Entersoft
Τα 13 πιθανά deals των επόμενων μηνών στο Χ.Α.
- Τέρνα Ενεργειακή: Πώληση σε fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Ηλέκτωρ: Πώληση στη Motor Oil
- Helleniq Energy: Πιθανό placement
- Attica Group: Πιθανό placement
- Κρι – Κρι: Πιθανό placement
- Viohalco: Πιθανό placement σε κάποια από τις θυγατρικές Cenergy και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
- Εθνική Τράπεζα: Διάθεση του 18% από το ΤΧΣ
- Attica Bank: Συμφωνία για συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα
- Performance Technologies: Μετάταξη στην Κύρια Αγορά
- Real Consulting: Μετάταξη στην Κύρια Αγορά
- Intracom Properties: Είσοδος στο Χ.Α. μέσω της εξαγοράς της Κλουκίνα – Λάππας
- Lamda Malls: Είσοδος στο Χ.Α.
- Noval Properties: Είσοδος στο Χ.Α.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)