Σε….υπερυψηλές τάσεις κινούνται τα κέρδη της MYTILINEOS από τον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος συνεισέφερε τα 184 από τα 252 δις. EBITDA της εταιρείας το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τον ρυθμό αύξησης (+22%) να είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τον συνολικό ρυθμό αύξησης των EBITDA (+12%). Ο εν λόγω βραχίονας -που καλύπτει μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων από την ανάπτυξη ΑΠΕ έως την ηλεκτροπαραγωγή από θερμικές και πράσινες μονάδες και από την προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου έως την κατασκευή ενεργειακών υποδομών- έχει αναδειχθεί σε κεντρικό πυλώνα της κερδοφορίας και της ανάπτυξης της MYTILINEOS, αναπτύσσοντας συνέργειες και με τον κλάδο Μεταλλουργίας.
Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ -συμπεριλαμβανομένων και των έργων αποθήκευσης ενέργειας σε Ελλάδα και εξωτερικό- υπερβαίνει πλέον τα 10,5 GW. Από αυτά 800 MW αφορούν έργα σε λειτουργία, 1,6 GW έργα υπό κατασκευή, 2,4 GW έργα σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης (δηλαδή έργα έτοιμα προς κατασκευή είτε άμεσα είτε σε ορίζοντα εξαμήνου) και τα υπόλοιπα 5,7 GW βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης.
Αναφορικά με τα έργα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, Ελλάδος, συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου σκέλους (300 MW) φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,5 GW, αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα εν λόγω έργα εισέρχονται σταδιακά σε λειτουργία. Φέτος ξεκίνησε η κατασκευή του δεύτερου σκέλους του ελληνικού χαρτοφυλακίου, δυναμικότητας 700 MW. Όσον αφορά στο διεθνές χαρτοφυλάκιο, η MYTILINEOS, σήμερα, κατασκευάζει πάνω από 1,3GW φωτοβολταϊκά έργα εκτός Ελλάδος, που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το επόμενο διάστημα. Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ αναπτύσσεται με το μοντέλο του Asset Rotation Plan, σύμφωνα με το οποίο τα έσοδα από τα ολοκληρωμένα project (τα οποία σε πολλές περιπτώσεις πωλούνται σε άλλες εταιρείες) χρηματοδοτούν τα νέα έργα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη συμφωνία-πλαίσιο για τη ΔΕΗ που αφορά στη διάθεση έργων συνολικής ισχύος 2 GW σε Ιταλία, Κροατία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Αναφορικά με τα έργα για τρίτους, συνεχίζεται απρόσκοπτα η εκτέλεση projects σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Ρουμανία, με το συμβασιοποιημένο υπόλοιπο να διαμορφώνεται στα 245 εκατ. ευρώ.
Ώθηση από τη νέα μονάδα του Αγίου Νικολάου
Σημαντικός μοχλός κερδοφορίας ήταν και ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής, όπου καταγράφηκε αύξηση 120% σε ετήσια βάση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συνεισφορά της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο του Αγίου Νικολάου που «οδήγησε» την αύξηση της θερμικής ηλεκτροπαραγωγής κατά 150% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024. Ο απόλυτος αριθμός των 2 Τεραβατωρών αντιπροσωπεύει περίπου 17% της συνολικής ζήτησης για ηλεκτρισμό στο διασυνδεδεμένο σύστημα και το 49% της συνολικής παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου (από 27% το αντίστοιχο διάστημα του 2023). Στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, η MYTILINEOS αύξησε το μερίδιό της στο 17% (από 10,3% ένα χρόνο πριν) και στοχεύει να ξεπεράσει το 25% της ελληνικής κατανάλωσης, συνυπολογίζοντας και την εκπροσώπηση του Αλουμινίου της Ελλάδος. Παράλληλα, η εταιρεία διευρύνει το αποτύπωμά της και στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου, επιτυγχάνοντας μεγάλη διείσδυση και σε άλλες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πέραν της ελληνικής. Είναι ενδεικτικό ότι έχει δεσμεύσει τις περισσότερες χρονοθυρίδες εκφόρτωσης και αεριοποίησης στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας για τα επόμενα έτη, αυξάνοντας σταθερά τους όγκους που εμπορεύεται.
Τέλος, αυξανόμενο βάρος στο ενεργειακό «χαρτοφυλάκιο» της MYTILINEOS αποκτά ο κλάδος των ενεργειακών υποδομών, που εκτελεί σήμερα 35 projects σε 11 χώρες. Στο τέλος Μαρτίου, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων και των έργων σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, το σύνολο ανέρχεται 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το μισό αφορά σε έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ολο και μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας προέρχεται από τη δραστηριότητα στον τομέα των δικτύων, όπου είναι ειλημμένη η απόφαση της ανώτατης διοίκησης για ενίσχυσή του με υλικούς και ανθρώπινους πόρους, προσβλέποντας σε μια «χρυσή δεκαετία» στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.