Ιδρύθηκε πριν σχεδόν έναν αιώνα (1927) από Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι μόλις είχαν ξεριζωθεί από τον τόπο τους και είχαν καταφθάσει στην Αττική. Τα χρόνια πέρασαν, η μικρή βιομηχανία υφασμάτων μετατράπηκε σε Α.Ε., ώσπου τη δεκαετία του ’70 εισήχθη στο Χρηματιστήριο, κατακτώντας σταδιακά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει βιώσει δύσκολες στιγμές.
Ο λόγος για την Τρία Άλφα Εριουργία της οικογένειας Εφραίμογλου, η οποία δίνει τη δική της «μάχη», προκειμένου να βγάλει την εισηγμένη από το πολυετές τέλμα. Σήμερα, η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται στα χέρια του Δημήρη Εφραίμογλου, γιου του Μηνά Εφραίμογλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2019. Αναμφίβολα, η νέα γενιά της οικογένειας καταβάλλει προσπάθειες ανάκαμψης.
Χρηματιστήριo: Η ιστορία (και οι αποδόσεις) των dual listings – Από την Coca Cola έως τη Mytilineos
Βελτίωση του ισολογισμού
Η παραγωγική διαδικασία της Τρία Άλφα Εριουργία έχει διακοπεί και έχει αντικατασταθεί με εισαγωγές, με στόχο τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με ορισμένα ακόμα μέτρα, έχουν οδηγήσει τον ισολογισμό σε μια ισορροπία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα λειτουργικά κέρδη στο εξάμηνο του 2023 ανέρχονταν σε 162.000 ευρώ, με τις πωλήσεις να διευρύνονται στα 777.000 ευρώ (+58%). Την ίδια στιγμή, τα ίδια κεφάλαια έχουν επιστρέψει σε θετικό έδαφος (473.728 ευρώ).
Από την άλλη πλευρά, οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα υψηλά επιτόκια να ασκούν πιέσεις στο τελικό «ταμείο», δεδομένου ότι ο εταιρικός δανεισμός χαρακτηρίζεται από κυμαινόμενα επιτόκια. Επομένως, η οποιαδήποτε αλλαγή στα επιτόκια έχει άμεσο αντίκτυπο στα οικονομικά μεγέθη.
Κατά καιρούς, ο κ. Εφραίμογλου, ο οποίος κατέχει το 29,5% των μετοχών (η αδερφή του, Χριστίνα, ελέγχει το 14,2% και η μητέρα του, Αγάπη, διαθέτει το 12,4%), έχει δεχθεί «κρούσεις» για το ιδιόκτητο ακίνητο στη Νέα Ιωνία. Ταυτόχρονα, δεν λείπουν και οι φήμες περί εξαγοράς ή μετατροπής σε «όχημα» εισαγωγής κάποιας εταιρείας ΑΕΕΑΠ. Ωστόσο, όλα αυτά, μέχρι και σήμερα, παραμένουν… απλά σενάρια.
Έτσι, η οικογένεια Εφραίμογλου εξακολουθεί να δίνει τη δική της καθημερινή «μάχη». Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η μετοχή της εταιρείας τελεί σε καθεστώς Επιτήρησης από το 2018, δηλαδή εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια. Η διεκδίκηση νέων συμβολαίων για την ένδυση του Στρατού και του υπόλοιπου Δημοσίου φαίνεται ότι αποτελεί την αναγκαία συνθήκη, ώστε η εισηγμένη να γυρίσει το κουμπί της βιωσιμότητας.
Χρηματιστήριο: Το ράλι κατά 1.900% στην Epsilon και το ξένο fund με υπεραξίες άνω του 1.000%
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)