Σε έναν άνευ προηγουμένου «οργασμό» επενδύσεων, εξαγορών και συγχωνεύσεων τελεί τους τελευταίους μήνες ο κλάδος της Πληροφορικής/Τεχνολογίας, με τα deals να προσλαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, αλλάζοντας άρδην τον χάρτη στον πολλά υποσχόμενο τομέα και δίνοντας μια ισχυρή ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ξαφνικά αποκτά μια πλεονάζουσα ρευστότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των εξαγορών από τις αρχές του 2023 αγγίζει το εντυπωσιακό «21», με τη συνολική αξία των deals να διαμορφώνεται σε 1,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον το μισό δισ. ευρώ αφορά χρηματιστηριακές συναλλαγές. Και δίπλα σ’ αυτά τα τεράστια ποσά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα από παγκόσμιους κολοσσούς της Τεχνολογίας.
Χρηματιστήριο: Το ράλι κατά 1.900% στην Epsilon και το ξένο fund με υπεραξίες άνω του 1.000%
Οι δύο βασικές «πρωταγωνίστριες»
Οι δύο εταιρείες, οι οποίες πρωταγωνιστούν σ’ αυτό το… πάρτι των deals, είναι αναμφίβολα η Epsilon Net και η Entersoft, οι οποίες αυτήν την στιγμή αποτιμώνται σε 650 εκατ. ευρώ και 240 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Η Epsilon Net αποτελεί τον τελευταίο (χρονικά) κρίκο της μεγάλης αλυσίδας των επιχειρηματικών συμφωνιών του τελευταίου σχεδόν 1,5 έτους. Οι βασικοί μέτοχοι, Γιάννης Μίχος και Εθνική Τράπεζα, αποφάσισαν να συμπράξουν με το αμερικανικό fund General Atlantic, με στόχο την απόκτηση του εναπομείναντος μετοχικού κεφαλαίου. Με βάση το προσφερόμενο τίμημα των 12 ευρώ, αυτό απαιτεί ένα ποσό των 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από την General Atlantic. Πιθανώς τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την Εθνική Τράπεζα, η οποία θα ανεβάσει το ποσοστό που κατέχει στο 15% από 7,5% σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα είχε προχωρήσει πέρυσι στην απόκτηση του 7,5% της εισηγμένης, καταβάλλοντας το ποσό των 30 εκατ. ευρώ (7,2 ευρώ/μετοχή).
Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέχρι το τέλος της όλης διαδικασίας, μέσω Χρηματιστηρίου, θα έχουν συντελεστεί μετοχικές αλλαγές αξίας 280 εκατ. ευρώ. Και μην ξεχνάμε ότι από τις αρχές του 2023 έχουν προηγηθεί η εξαγορά -εκ μέρους της Epsilon- μιας σειράς μικρών αλλά πολλά υποσχόμενων εταιρειών πληροφορικής και λογισμικού, όπως της Lavinet, της Scan Information, της Epsilon HR, του τμήματος Retail & Fuel της Singular Logic, της Ορόσημο Πληροφορική, της Diginet και της Netera.
Εξίσου έντονη είναι η δραστηριότητα και της Entersoft, η οποία μέσα στον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει ανακοινώσει την απόκτηση των εταιρειών Smart CV, SW RetailSoft, CGSoft και HR Solutions. Στην περίπτωση της Entersοft, βέβαια, αυτό που ξεχωρίζει είναι το γερό «μπάσιμο» της Verdality (κοινοπραξία υπό την Olympia Group), η οποία αφού συμφώνησε να αποκτήσει το 53% από τους μέχρι πρότινος βασικούς μετόχους, προχώρησε και σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% των μετοχών έναντι 8 ευρώ/μετοχή. Γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε ένα deal αξίας 240 εκατ. ευρώ.
Ακόμη μία εισηγμένη, η οποία κατάφερε πρόσφατα να επεκταθεί περαιτέρω στην κλάδο της Πληροφορικής, είναι η Quest Συμμετοχών, η οποία εξαγόρασε την εταιρεία ΕΠΑΦΟΣ. Από εκεί και πέρα, έχουμε την απόκτηση της Advanced Management Solutions από τη Real Consulting, τις διαδοχικές εξαγορές των Sunsoft, Appsoft και Twinsoft από τη Softone του Olympia Group, αλλά και τη mega πώληση της ελληνικής BETA CAE Systems στην αμερικανική Cadence έναντι 1,1 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριo: Η ιστορία (και οι αποδόσεις) των dual listings – Από την Coca Cola έως τη Mytilineos
Ο χορός των deals δεν σταματά
Πέραν όλων αυτών των πολυάριθμων deals, ο κλάδος της Πληροφορικής/Τεχνολογίας έχει προσφέρει κι άλλες συγκινήσεις. Η είσοδος νέων «παιχτών» στην Quality & Reliability έχει φέρει σημαντικές μετοχικές ανακατατάξεις στην εισηγμένη εταιρεία, οι οποία πλέον έχει ως νέο βασικό μέτοχο τη Σοφία Σωτηράκου. Μάλιστα, οι συνολικές μετοχικές αλλαγές στην εταιρεία, δεδομένου ότι ακολούθησε η έλευση αρκετών νέων επενδυτών, υπολογίζονται κατά προσέγγιση σε τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ.
Με γοργά βήματα, παράλληλα, συνεχίζονται οι διαδικασίες για τη μετάταξη των Performance Technologies και Real Consulting από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου. Η πρώτη βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά, με την είσοδο στη «βιτρίνα» της ελληνικής κεφαλαιαγοράς να αναμένεται εντός του 2024. Άλλωστε, με κεφαλαιοποίηση 89 και 86 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, αμφότερες ήδη διαθέτουν… νούμερα, τα οποία ταιριάζουν περισσότερο στην Κύρια Αγορά παρά στην ΕΝ.Α.
Μπαράζ επενδύσεων
Όπως είναι λογικό, όλα τα παραπάνω deals έχουν ανοίξει για τα… καλά την όρεξη των επενδυτών και έχουν φουντώσει τα σενάρια για την επόμενη ημέρα. Είναι ενδεικτικό ότι η αγορά πλέον δεν… προλαβαίνει τις φήμες. Κι αυτό εξακολουθεί να στηρίζει τις αποτιμήσεις όλων των εταιρειών του κλάδου (με P/E που ξεπερνούν ακόμη και το 30x), οι οποίες θεωρούνται δυνητικά υποψήφιες για την επόμενη μεγάλη συμφωνία.
Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ο κλάδος Πληροφορικής/Τεχνολογίας, χάρη στην τάχιστη ψηφιοποίηση, στην κυριαρχία του fintech, στην απαιτούμενη στροφή προς την κυβερνοασφάλεια και στην ανάδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση για λύσεις τεχνολογίας, cloud και λογισμικού, με αποτέλεσμα όλοι να θέλουν να αποκτήσουν ένα μερίδιο από μια πίττα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μόνο τυχαία δεν θεωρείται, εξάλλου, η επέλαση των ξένων πολυεθνικών στην Ελλάδα, όπου κολοσσοί του κλάδου φθάνουν στη χώρα -και ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα- επενδύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Cisco, Deloitte και Pfizer έχουν ήδη δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στα Κέντρα Ψηφιακής Τεχνολογίας, ενώ σε εκατοντάδες υπολογίζεται το ανθρώπινο δυναμικό των αμερικανικών Accenture – Chubb, αλλά και της γερμανικής Deutsche Telekom. Χωρίς, φυσικά, να ξεχνάμε τις εμβληματικές επενδύσεις των Microsoft και Google στην Αθήνα
Παπαντωνίου: Από την… Intel στους «μεγάλους» του Χρηματιστηρίου
Τα 21 deals σε Τεχνολογία/Πληροφορική το 2023 και το 2024
1. Cadence: Αποκτά το 100% της BETA CAE Systems έναντι 1,1 δισ. ευρώ (2024)
2. Ginger Digital BidCo: Πρόθεση απόκτησης του 37,5% της Epsilon έναντι 250 εκατ. ευρώ (2024)
3. Epsilon: Αποκτά το 100% της Lavinet έναντι 184 εκατ. ευρώ (2024)
4. Verdality: Πρόθεση απόκτησης του 100% της Entersoft έναντι 240 εκατ. ευρώ (2024)
5. Softone: Αποκτά το 100% της Twinsoft (2024)
6. Q&R: Η Σοφία Σωτηράκου αποκτά το 31,9% των μετοχών. Ακολουθούν κι άλλες μετοχικές αλλαγές, συνολικής αξίας 10 εκατ. ευρώ (κατά προσέγγιση)
7. Epsilon: Η Εθνική αποκτά το 7,5% της Epsilon έναντι 30 εκατ. ευρώ (2023)
8. Epsilon: Αποκτά 60% της Scan Information έναντι 5 εκατ. ευρώ (2023)
9. Epsilon: Αποκτά το εναπομείναν 35% της Epsilon HR έναντι 4 εκατ. ευρώ (2023)
10. Epsilon: Αποκτά τον τομέα Retail & Fuel της Singular Logic έναντι 3 εκατ. ευρώ (2023)
11. Epsilon: Αποκτά το 80% της Ορόσημο Πληροφορική έναντι 1,36 εκατ. ευρώ (2023)
12. Epsilon: Αποκτά το 60% της Diginet έναντι 1,6 εκατ. ευρώ (2023)
13. Epsilon: Αποκτά το 60% της Netera έναντι 600.000 ευρώ (2023)
14. Entersoft: Αποκτά το 62% της Smart CV έναντι 390.000 ευρώ (2023)
15. Entersoft: Αποκτά το 100% της SW RetailSoft έναντι 1,2 εκατ. ευρώ (2023)
16. Entersoft: Αποκτά το 100% της CGSoft έναντι 3,5 εκατ. ευρώ (2023)
17. Enterosft: Αποκτά το 100% της HR Solutions έναντι 900.000 ευρώ (2023)
18. Quest: Αποκτά το 100% της ΕΠΑΦΟΣ έναντι 2,47 εκατ. ευρώ (2023)
19. Softone: Αποκτά το 100% της Sunsoft (2023)
20. Softone: Αποκτά το 100% της Appsoft (2023)
21. Real Consulting: Αποκτά το 60% της Αdvanced Management Solutions έναντι 1,59 εκατ. ευρώ (2023)
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)