Ξεπέρασε τους 500 χιλιάδες ο συνολικός αριθμός των χρηστών IQOS της Παπαστράτος, με τα μη καιόμενα προϊόντα να αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 70% των καθαρών εσόδων της εταιρείας. Με μερίδιο αγοράς πάνω από 20% πανελλαδικά (Πηγή Nielsen), το IQOS αποτελεί το πρώτο ελληνικό εξαγωγικό προϊόν στην Ιαπωνία.
Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο εξάγει κατά 90% τις θερμαινόμενες ράβδους καπνού σε 20 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε η Philip Morris International στο Παρίσι με αφορμή την παρουσίαση της Ενιαίας Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2023 από τους Tommaso Di Giovanni, PMI Vice-President International Communications και Miguel Coleta, PMI Global Director Sustainability.
Την ίδια ώρα, περίπου 33 εκατομμύρια είναι οι εκτιμώμενοι χρήστες εναλλακτικών προϊόντων της Philip Morris International (PMI), μητρικής της Παπαστράτος συμπεριλαμβανομένων 28,6 εκατομμυρίων χρηστών IQOS (2022: 24,9 εκατομμύρια χρήστες IQOS) ενώ ποσοστό 36,4% από τα καθαρά έσοδα της εταιρείας προέρχεται από τα εναλλακτικά προϊόντα (2022: 32,1%).
Τα εναλλακτικά προϊόντα της PMI διατίθενται προς πώληση σε 84 αγορές, εκ των οποίων το 47% είναι σε αγορές χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (2022: 73, 42%) ενώ σε 25 αγορές τα εναλλακτικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των ετήσιων καθαρών εσόδων (2022: 17).
Η συνολική επένδυση για τα εναλλακτικά προϊόντα από το 2008 ανέρχεται σε 12,5 δισ. δολ. (2022: 10,7 δισ. δολ.) ενώ το 98% του συνολικού όγκου πωλήσεων καλύπτεται από προγράμματα πρόληψης της πρόσβασης των νέων σε καπνικά προϊόντα, στα έμμεσα κανάλια λιανικής πώλησης(2022: 91%).
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση βιωσιμότητας, ποσοστό 94% του καπνού αγοράζεται χωρίς κίνδυνο καθαρής αποψίλωσης των διαχειριζόμενων φυσικών δασών και χωρίς μετατροπή των φυσικών οικοσυστημάτων (2022: 55%) ενώ 8,14 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού βελτιστοποιήθηκαν στις περιοχές καλλιέργειας καπνού (σωρευτικά από το 2019) (2022: 4,94 εκατομμύρια κυβικά μέτρα)
Συνεχείς επενδύσεις της Παπαστράτος στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο
Η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα όπου η βιωσιμότητα εφαρμόζεται στην πράξη ούσα πρότυπο για την Philip Morris International σε όλους τους πυλώνες του ESG. Συγκεκριμένα, ο Miguel Coleta, Γενικός Διευθυντής Βιωσιμότητας της PMI αναφέρθηκε ειδικά στις καλές πρακτικές της Παπαστράτος σε ό,τι αφορά στην ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων με την διεθνή πιστοποίηση AWS, το εκτενές πρόγραμμα αναδάσωσης με τη φύτευση και φροντίδα 70.000 δέντρων αλλά και τις συνεχείς επενδύσεις στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κάνοντας ειδική μνεία στη μεγαλύτερη πράσινη επένδυση 10 εκατ. ευρώ που υλοποιείται, στο πλαίσιο του Zero Carbon Tech προγράμματος της PMI.
Η επένδυση προβλέπει την τοποθέτηση νέων τεχνολογιών για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστημάτα στην οροφή του εργοστασίου, εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, καθώς και βιομηχανικού τύπου ηλεκτρικού μπόιλερ) και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Στόχος είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι 30% έως το 2025.
Για την μελέτη της συγκεκριμένης επένδυσης η Παπαστράτος συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μάλιστα, η επένδυση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα Zero Carbon Tech της PMI, η συνολική αξία του οποίου αγγίζει τα 120 εκατομμύρια δολάρια (για αντίστοιχες υλοποιήσεις στα εργοστάσια του δικτύου της).
Αναδάσωση σε Άγιο Στέφανο και Πεντέλη
Παράλληλα, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, η Παπαστράτος υλοποιεί σήμερα μεγάλο εταιρικό πρόγραμμα αναδάσωσης, υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναδασώσεων. Η αναδάσωση υλοποιείται στον Άγιο Στέφανο και την Πεντέλη. Ο αριθμός των δέντρων που θα φυτευθούν είναι 70.000, ενώ το 50% έχει φυτευθεί ήδη στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Για την υλοποίηση των έργων η εταιρεία έχει χρηματοδοτήσει όλες τις σχετικές μελέτες οι οποίες έχουν συνταχθεί από διακεκριμένους επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο. Οι αναδασώσεις πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε διπλοκαμμένες εκτάσεις όπου η φυσική αναγέννηση δεν είναι εφικτή. Έτσι, η εταιρεία έχει εντοπίσει και υλοποιεί τα έργα σε εκτάσεις στις οποίες απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση.
Η συνολική διάρκεια κάθε αναδασωτικού έργου είναι τρία χρόνια. Στη συνέχεια τα δέντρα μπορούν να επιβιώσουν χωρίς άλλη ανθρώπινη παρέμβαση.
Σημειώνεται ότι το 2022, η Παπαστράτος προχώρησε σε 100% κάλυψη της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε από Εγγυήσεις Προέλευσης από ΑΠΕ και επαναχρησιμοποίησε το 80% του αέρα από τις μονάδες κλιματισμού, εξοικονομώντας ηλεκτρική και θερμική ενέργεια.
Κανένα απόβλητο που παράχθηκε στο εργοστάσιο δεν κατέληξε σε ΧΥΤΑ, ενώ η εταιρεία πέτυχε μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης με 270.000 λιγότερα πλαστικά μιας χρήσης μέσω της πρωτοβουλίας «Zero Plastic & Recycling Project». Επίσης, έλαβε την επαναπιστοποίηση του προτύπου «Συµµαχία για το Νερό» (Alliance for Water Stewardship) για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων.