Με ρυθμό χελώνας εξελίσσονται οι διαδικασίες για την υπογραφή συμβάσεων ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) με το επόμενο διάστημα να θεωρείται καθοριστικό για το ποια εν τέλει θα υλοποιηθούν.
Η πολυπλοκότητα που τις διέπει σε συνδυασμό με την ανωριμότητα των έργων και τις αδυναμίες των δημόσιων φορών (αναθέτουσες αρχές) αλλά και οι δυνατότητες της αγοράς (εταιριών, συμβούλων και τραπεζών) είναι μερικές από τις αιτίες.
Ορισμένα, όπως το έργο των Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (119,7 εκατ.) βγαίνουν από τη λογική των ΣΔΙΤ. Το προαναφερόμενο απεντάχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑ) και, αν τελικά γίνει, θα είναι δημόσιο.
ΣΔΙΤ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Για τα 5 αρδευτικά έργα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 670 εκατ., εκκρεμούν οι δεσμευτικές προσφορές. Συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχει η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) γεγονός που βοηθά στην χρηματοδοτική τους ωρίμανση.
Καθώς έχουν περιληφθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης (για το περίπου 30% του κάθε έργου) από την μονάδα ΣΔΙΤ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών γίνεται προσπάθεια να οριστεί ανάδοχος έως το τέλος του έτους. Προκειμένου να μην χαθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑ) πρακτικά θα προχωρήσουν σε δύο φάσεις με την πρώτη να πρέπει να ολοκληρωθεί 30/6/2026.
Τα χρονοδιαγράμματα είναι απολύτως ασφυκτικά και ο κίνδυνος κάποια από τα παρακάτω έργα να κολλήσουν μεγάλος: Δίκτυο άρδευσης Ταυρωπού – Θεσσαλία (προϋπολογισμός ανάπτυξης έργου 164,2 εκατ.), Φράγμα Μιναγιώτικο και αρδευτικό δίκτυο – Πελοπόννησος (141,8 εκατ.), Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Νομού Λασιθίου και Συνοδά Έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και Βασικά Έργα Αξιοποίησης Αρδευτικού Νερού – Κρήτη (94,4 εκατ.), Δίκτυο Άρδευσης Αλμωπαίου (154,1 εκατ.), μεταφορά και διανομή νερού από το Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς – Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (244 εκατ.), αρδευτικό Δίκτυο Υπέρειας και λοιπών πεδινών εκτάσεων Νομού Λάρισας και Ορφανών και λοιπών πεδινών εκτάσεων Νομού Καρδίτσας – Θεσσαλία (115,4 εκατ. ).
ΣΔΙΤ υπουργείου Υποδομών
Για το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, το πιο προχωρημένο για το υπουργείο Υποδομών, προϋπολογισμού 100,6 εκατ., εκκρεμεί η υποβολή των δικαιολογητικών από τον ανάδοχο (Intrakat).
Το έργο αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού Ταυρωνίτη ποταμού (256,1 εκατ.) βρίσκεται στον ανταγωνιστικό διάλογο.
Η ύδρευση της Κέρκυρας (175,5 εκατ.) έχει παγώσει. Αναζητείται χρηματοδότηση καθώς απεντάχθηκε από το ΤΑ (είχαν εγγραφεί 90 εκατ.).
Για τα δύο οδικά έργα του υπουργείου Υποδομών (Θεσσαλονίκη – Έδεσσα, 444,9 εκατ., και Δράμα – Αμφίπολη, 248,5 εκατ. εκκρεμεί οι προεπιλεγέντες να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους (έχουν δοθεί δύο παρατάσεις).
ΣΔΙΤ υπουργείου Δικαιοσύνης
Στον ανταγωνιστικό διάλογο με τη συμμετοχή των Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ και Intrakat – ΤΕΚΑΛ βρίσκεται το ΣΔΙΤ για τα Δικαστικά Μέγαρα Κεντρικής Ελλάδας (48,3 εκατ.) και αυτό για τα Δικαστικά Μέγαρα Κρήτης,(70 εκατ.) με συμμετέχοντες τους ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Intrakat, Άβαξ και Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ.
Διαχείριση απορριμμάτων
Για τα Απορρίμματα Δυτικού Τομέα Δυτικής Μακεδονίας (130 εκατ.) το επόμενο στάδιο είναι οι δεσμευτικές προσφορές (έκλεισε ο κύκλος των προσφυγών με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας).
Κανένα νεότερο δεν έχει ανακοινωθεί για τις τρεις μονάδες επεξεργασίες απορριμμάτων της Αττικής, έργα που συζητιούνται σχεδόν δύο δεκαετίες και αφορούν την Περιφέρεια.
Φοιτητικές εστίες – σχολεία
Οι φοιτητικές εστίες αποτελούν έργα σημαντικής κοινωνικής αξίας. Στη διαδικασία των ΣΔΙΤ έχουν ενταχθεί φοιτητικές εστίες για πέντε πανεπιστήμια (Κρήτης, Θεσσαλίας, Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Αττικής) καθώς και η ανακαίνιση της υφιστάμενης στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Για την προαναφερόμενη ανακαίνιση με προϋπολογισμό 37,1 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία διαγωνιστικής διαδικασίας με το οικείο εκπαιδευτικό ίδρυμα να επιδιώκει να πάρει συμβούλους για το έργο.
Δυτική Μακεδονία: Πέντε «μνηστήρες» για το φοιτητικό ΣΔΙΤ 87,8 εκατ. ευρώ
Για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, (προϋπολογισμός ανάπτυξης έργου 206,6 εκατ.) ανάδοχος είναι η Intrakat. Η εκτίμηση είναι ότι η σύμβαση θα τεθεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο τέλη Μαΐου ώστε να υπογραφεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Να σημειώσουμε εδώ ότι η κυβερνητική απόφαση για να γίνει η εστία στην Κρήτη με ΣΔΙΤ ελήφθη το 2019…
Ανάδοχος, επίσης η Intrakat, έχει αναδειχθεί και για τη εστία του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας (113,6 εκατ.). Οι εκκρεμότητες είναι αρκετές προκειμένου να φτάσει στο σημείο που σήμερα βρίσκεται η διαδικασία για τις εστίες της Κρήτης. Πολύ πιο πίσω βρίσκεται για τις υπόλοιπες.
Στον ανταγωνιστικό διάλογο βρίσκεται το έργο για τις φοιτητικές εστίες, εκπαιδευτικές, ερευνητικές λοιπές υποδομές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (105,4 εκατ.), πέντε εταιρίες διεκδικούν τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (87,8 εκατ.) ΓΕΚ Τέρνα, Άβαξ, Intrakat, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Μυτιληναίος και ΤΕΚΑΛ και για την Δυτική Αττική (64,2 εκατ.) θα ξεκινήσει, κάποια στιγμή, ο διαγωνισμός.
Σε προχωρημένη διαδικασία είναι το ΣΔΙΤ για 17 Σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία με κόστος 159,2 εκατ. ευρώ. Αναμένονται τα δικαιολογητικά από την ανάδοχο κοινοπραξία, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ, ώστε η σύμβαση να πάει στο Ελεγκτικό.
Για τις σχολικές Μονάδες Δήμου Ρόδου (41,7 εκατ.) έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή των ενδιαφερομένων, ωστόσο, υπάρχουν εκκρεμότητες με τα ακίνητα και για τις οκτώ σχολικές μονάδες και την ανακατασκευή του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών στα Χανιά (33,7 εκατ.) έκλεισε ο διάλογος και έπονται οι δεσμευτικές προσφορές.
Σημειώνεται ότι ανάμεσα στις ελάχιστες σε λειτουργία συμβάσεις ΣΔΙΤ είναι δύο που αφορούν σε σχολεία της Αττικής και υπεγράφησαν το 2014 (η μία με 14 μονάδες και η δεύτερη με 10).
ΣΔΙΤ που έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ
Για τρία από τα σημαντικά ΣΔΙΤ τη διαδικασία έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και ειδικότερα η μονάδα ωρίμανσης έργων. Πρόκειται για έργα, για τα οποία θα χρειαστούν ακόμα χρόνια για να συμβασιοποιηθούν και να τεθούν σε τροχιά υλοποίησης.
Το πρώτο είναι το έργο της Μετεγκατάστασης των Φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, προϋπολογισμού 617 εκατ. ευρώ. Τον Μάρτιο ξεκίνησε η Β φάση του διαγωνισμού που περιλαμβάνει τον ανταγωνιστικό διάλογο, στον οποίο συμμετέχουν οι Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος.
Το ΤΑΙΠΕΔ παράλληλα μελετά την αξιοποίηση του συγκροτήματος στον Κορυδαλλό, όταν οι φυλακές μεταφερθούν με κατεύθυνση από την κυβέρνηση να εξεταστεί το σενάριο της δημιουργίας κοινωνικής κατοικίας ή φοιτητικής στέγης, με χώρους πρασίνου.
Το δεύτερο αφορά στο έργο της Μετεγκατάστασης της Εισαγγελίας και του Πρωτοδικείου Αθηνών με την ανέγερση και λειτουργία σύγχρονων και λειτουργικών κτιριακών υποδομών σε οικόπεδο επί των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Αν. Δέγλερη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Για το έργο αυτό, με προϋπολογισμό που εκτιμάται από 223,5 έως 254,5 εκατ. ευρώ, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Intrakat, Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος. Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου.
Το τρίτο είναι η δημιουργία κυβερνητικού πάρκου σε έκταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στη περιοχή της Δάφνης. Η διαδικασία έχει πολλά στάδια και είναι ακόμα στην αρχή. Το έργο θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία μια νέας σήραγγας που θα συνδέει το κυβερνητικό πάρκο με τον σταθμό του Μετρό στη Δάφνη. Το κόστος της κατασκευής του θα βαρύνει τον ιδιώτη και έχει εκτιμηθεί αρχικά σε 250 εκατ. ευρώ ωστόσο πιθανότατα θα αυξηθεί σημαντικά καθώς τα κόστη κατασκευής τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει την ανηφόρα.
Ένα πρώτο βήμα από αυτά που απαιτούνται έγινε με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων της ΕΑΣ που έχουν απομείνει στη Δάφνη σε άλλη δική της έκταση.