Τι κάνουν οι startups όταν μεγαλώσουν; Πώς χαράσσουν τη στρατηγική τους, πώς αντιμετωπίζουν κρίσεις και πώς προσαρμόζονται σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δόθηκαν μεταξύ άλλων κατά τη συζήτηση «Πέρα από τις startups – Οι τεχνολογικοί ηγέτες που διαμορφώνουν το ελληνικό οικοσύστημα», που έλαβε χώρα στο Delphi Economic Forum με τη συμμετοχή των CFOs τριών κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών της χώρας, Skroutz, Kaizen Gaming και Peoplecert.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Φίλιππος Κασιμάτης, CEO της Μaven Global, ο οποίος και μίλησε στην κάμερα της Ναυτεμπορικής.
Πώς γίνεται η κρίση ευκαιρία
Όπως είπε ο κ. Κασιμάτης, οι τρεις αυτές εταιρείες δίνουν το παράδειγμα σε startups για το τι μπορεί να κάνουν όταν μεγαλώσουν. Και οι τρεις ήταν εταιρείες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, πέτυχαν να κάνουν την κρίση ευκαιρία. Πώς; «Το κοινό στοιχείο και των τριών ήταν το agile mindset – η ικανότητά τους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Η Skroutz ως πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου ωφελήθηκε άμεσα από την κρίση. Οι άλλες δύο έγιναν πιο εξωστρεφείς», εξήγησε.
Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει πάντα και ένα πλαίσιο διαχείρισης ρίσκου σε αυτό το περιβάλλον των διαρκών κρίσεων και ανατροπών.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για τρεις «μπαρουτοκαπνισμένες» από την ελληνική κρίση εταιρείες, που μπορούν τώρα να αντιμετωπίσουν και τις διεθνείς προκλήσεις.
Το στοίχημα του ανθρώπινου δυναμικού
Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τις τεχνολογικές της Ελλάδας είναι η προσέλκυση ταλέντων, η εύρεση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού, όπως ανέφερε ο κ. Κασιμάτης. Και τούτο γιατί υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ άλλων και από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, που προσφέρουν μισθούς εξωτερικού σε προγραμματιστές, που έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από την Ελλάδα.
Εδώ, Skroutz, Kaizen και Peoplecert έχουν ένα πλεονέκτημα, όπως εξήγησε: Διαθέτουν πολύ δυνατά προγράμματα εκπαίδευσης δυναμικού, επενδύουν δηλαδή οι ίδιες στο προσωπικό τους. Επιπλέον έχουν Έλληνες μετόχους και επομένως είναι πιο εύκολο να προσελκύσουν προγραμματιστές, που θεωρούν ότι σε μία τέτοια εταιρεία μπορούν να έχουν μία καριέρα πολυετή.
Και η τεχνητή νοημοσύνη
Δεν υπάρχει κάτι που να συζητάμε περισσότερο τον τελευταίο χρόνο από την «εισβολή» της τεχνητής νοημοσύνης και ειδικότερα της generative AI στη ζωή μας. Οι τρεις αυτές εταιρείες ακολουθούν AI μοντέλα εδώ και χρόνια, όπως εξήγησε ο κ. Κασιμάτης. «Για αυτούς η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι το μέλλον. Είναι ήδη εδώ» τόνισε.