Σε απόλυτο «πρωταγωνιστή» (και) της φετινής χρονιάς εξελίσσεται ο ενεργειακός κλάδος, ο οποίος «γεννά» διαρκώς εξελίξεις, στηρίζοντας τις αποτιμήσεις και μεγαλώνοντας τον διεθνή αντίκτυπο των ελληνικών εισηγμένων.
Το πρόσφατο deal μεταξύ ΔΕΗ και Mytilineos, ύψους 2 δισ. ευρώ, έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά αλυσίδα εξαγορών-συγχωνεύσεων-συμφωνιών, η οποία αν μη τι άλλο δείχνει ότι οι βασικοί «παίχτες» του κλάδου έχουν πλέον αλλάξει… πίστα.
Το 2024 είχε δείξει από την αρχή τις… άγριες διαθέσεις του. Λίγες ημέρες πριν αλλάξει ο χρόνος, Intrakat και ΔΕΗ Ανανεώσιμες είχαν προλάβει να ανακοινώσουν τη mega -συνέργεια για την από κοινή ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, ισχύος 2,7 GW, σε ένα deal δυνητικής αξίας έως και άνω του 1 δισ. ευρώ.
Κι όλα αυτά, ενώ μόλις τον περασμένο Οκτώβριο η ΔΕΗ είχε εξαγοράσει την Enel Romania έναντι 1,24 δισ. ευρώ, σε μία επεκτατική κίνηση προς την περιοχή των Βαλκανίων.
Προς τα τέλη του Ιανουαρίου, ο ενεργειακός κλάδος «έδωσε» ακόμα ένα deal, με τη Motor Oil να αποκτά το εναπομείναν 25% της Anemos από την Ελλάκτωρ, σε συνέχεια της αρχικής αγοράς του 75% στα τέλη του 2022. Και μην ξεχνάμε ότι η Motor Oil βρίσκεται κοντά και στην Ηλέκτωρ, επίσης θυγατρική της Ελλάκτωρ, για την οποία έχει ξεκινήσει οικονομικό έλεγχο, όπως έγινε επισήμως γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή, στις ράγες της υλοποίησης έχει εισέλθει η μεγάλη επένδυση της Mytilineos στον Καναδά, ύψους 1,16 δισ. ευρώ, η οποία αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων, ισχύος 1,4 GW.
Tέρνα και Helleniq Energy
Και το σημαντικότερο είναι ότι τα χρυσοφόρα deal της ενέργειας δεν αναμένεται να τελειώσουν εδώ. Τα σενάρια για μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή σε εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν πάρει… φωτιά εδώ και μερικές εβδομάδες, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στο δυναμικό ράλι των μετοχών τόσο της Τέρνα Ενεργειακής, όσο και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία διατηρεί ποσοστό 37,3% (ένα επιπλέον +11% διατηρεί και ο Γιώργος Περιστέρης) στην ενεργειακή εταιρεία.
Σενάρια διακινούνται και για τη Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ), η οποία δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε νέα διάθεση μετοχών, όπως ακριβώς είχε πράξει επιτυχημένα και τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι βασικοί μέτοχοι, δηλαδή η οικογένεια Λάτση και το ελληνικό δημόσιο, είχαν παραχωρήσει το 11% του μετοχικού κεφαλαίου. Βέβαια, οι σχετικές εξελίξεις δεν αναμένονται πριν τον Ιούνιο, όταν δηλαδή λήξει η εξάμηνη περίοδος του lock up (συμφωνία διακράτησης των μετοχών εκ μέρους των βασικών μετόχων).
Όλα τα πρόσφατα μεγάλα deals στην Ενέργεια
• Mytilineos – ΔΕΗ αξίας 2 δισ. ευρώ
• Intrakat – ΔΕΗ αξίας έως 1 δισ. ευρώ
• ΔΕΗ – Εnel Romania 1,24 δισ. ευρώ
• Motor Oil – Anemos αξίας 123 εκατ. ευρώ
• Mytilineos – Καναδάς αξίας 1,16 δισ. ευρώ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)