Για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου συζήτησαν στη Ρόδο, στο περιθώριο της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Όπως υπογράμμισαν, απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων και των συναρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και η περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων.
Πρόεδρος ΚΕΕΕ, Ι. Μασούτης: «Το παραεμπόριο και η παραοικονομία πρέπει να αντιμετωπιστούν από την οργανωμένη πολιτεία καθώς οι επιπτώσεις τους επηρεάζουν όλες τις νόμιμες επιχειρήσεις».
«Στόχος η σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να προστατευτεί ο καταναλωτής»
Από την πλευρά του ο καθ’ ύλην αρμόδιος, κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, πρόεδρος της Θεματικής Επιτροπής Παραοικονομίας και Παρεμπορίου της ΚΕΕΕ και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, τόνισε ότι «Στόχος μας είναι η σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να προστατευτεί ο καταναλωτής και να περιοριστεί η διακίνηση λαθραίων και παραποιημένων προϊόντων στα νησιά, καθώς και η οικονομική αιμορραγία της υγιούς επιχειρηματικότητας και του ελληνικού δημοσίου», αναφέροντας, χαρακτηριστικά, ότι «το παρεμπόριο προκαλεί απώλεια δημοσίων εσόδων ύψους 8 δισεκ. ευρώ, που ισοδυναμεί με το 80% των δανειακών αναγκών του για το 2024». Αναφερόμενος δε, στη ΔΙΜΕΑ, είπε ότι «αν και έχει μικρό αριθμό προσωπικού, επιτελεί μεγάλο έργο».
«Το παραεμπόριο ταλανίζει ολόκληρη τη Δωδεκάνησο»
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου, τόνισε από πλευράς του ότι «το παραεμπόριο ταλανίζει ολόκληρη τη Δωδεκάνησο» ενώ από την πλευρά του ο διοικητής της ΔΙΜΕΑ, Χαράλαμπος Μελισσινός, σημείωσε ότι «το παράνομο εμπόριο δεν… κινείται τις ώρες που εργάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά κυρίως Σαββατοκύριακα, γιορτές, απογεύματα και νυχτερινές ώρες και για το λόγο αυτό, γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, σε ώρες που δεν κινείται έξω, ούτε το υπουργείο Οικονομικών, ούτε άλλη Υπηρεσία».