Αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή στο ελληνικό real estate, έχοντας ένα χαρτοφυλάκιο τουλάχιστον 380 ακινήτων, συνολικής εύλογης αξίας άνω των 2,8 δισ. ευρώ. Ο λόγος για τον Κύπριο επιχειρηματία Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου, ο οποίος μέσω της Invel Real Estate, ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο της Prodea -πρώην ΠΑΝΓΑΙΑ για τους παλαιότερους.
Ο Κύπριος «μεγιστάνας» του real estate, μέσω της επενδυτικής του εταιρείας, διαχειρίζεται ακίνητα αξίας 3,5 δισ. ευρώ σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, με την Prodea, φυσικά, να αποτελεί το βασικό και πρωταγωνιστικό «όχημα» της Invel, η οποία κατέχει περίπου το 82% τω δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης (81,79% για την ακρίβεια).
Η έλευση το 2016
Η «άφιξη» του κ. Παπαχριστοφόρου στην Ελλάδα έγινε μόλις το 2016, όταν η Invel απέκτησε το 66% της Prodea -τότε λεγόταν ΠΑΝΓΑΙΑ- από την Εθνική Τράπεζα, με τη στήριξη της Castlelake. Το 2019 ακολούθησε η εξαγορά ενός πρόσθετου 32,7%, ενώ εκείνη τη χρονιά έλαβε χώρα και ο μετασχηματισμός της ΠΑΝΓΑΙΑ σε Prodea Investments.
Σήμερα, ο κ. Παπαχριστοφόρου αποτελεί τον μεγαλύτερο «παίχτη» στην αγορά των ελληνικών ακινήτων, έχοντας στο πλευρό του αρκετούς και σημαντικούς «συμπαίχτες», όπως είναι για παράδειγμα η ASCETICO του Ιωάννη Παπαλέκα, ο οποίος ελέγχει το 5,22% των μετοχών της Prodea.
Το πρόβλημα της διασποράς
Το βασικό πρόβλημα για τον «Mr. Ακίνητα», ωστόσο, είναι το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς, το οποίο θεωρείται αρκετά περιορισμένο και κυμαίνεται κάτω του ψυχολογικού ορίου του 85%. Ως αποτέλεσμα, παρότι η χρηματιστηριακή αξία της Prodea ξεπερνά το 1,8 δισ. ευρώ, στην πραγματικότητα συμπεριφέρεται σαν μια εταιρεία αξίας μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος από τις αρχές του 2024 δεν ξεπερνά τα 700.000 ευρώ, ενώ η τιμή της μετοχής είναι αμετάβλητη στα 7,35 ευρώ από τις 12 Δεκεμβρίου.
Η δεδομένη πρόθεση του κ. Παπαχριστοφόρου να αυξήσει τη μετοχική διασπορά, σίγουρα, μπορεί να ενισχύσει την ελκυστικότητα και την εμπορευσιμότητα της μετοχής. Άλλωστε, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, μέχρι η διασπορά να φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα, η χρηματιστηριακή αδυναμία της Prodea αποτελεί «θηλιά» σε όλο τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ, ο οποίος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με σημαντικό discount, έχοντας χάσει το… πάρτι στο Χρηματιστήριο.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)