Ένα χρόνο αφότου ένας Τούρκος κατασκευαστής ακρυλικών ινών ξεκίνησε τη δοκιμαστική εφαρμογή της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας για 200 από τους υπαλλήλους του, η εταιρεία του έγινε η πρώτη στη χώρα που υιοθέτησε οριστικά την αλλαγή – χωρίς να αλλάξει τους μισθούς ή τις παροχές των εργαζομένων.
Η Aksa Akrilik Kimya Sanayii δοκίμασε τη μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη λειτουργική αποτελεσματικότητα και να προωθήσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Η εταιρεία βρίσκεται στη Γιάλοβα, λίγο έξω από το εμπορικό κέντρο της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, και απασχολεί 1.200 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εργατών.
Οι εργάτες, οι οποίοι αμείβονται με ωρομίσθιο και πληρώνονται για υπερωρίες, δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα
Σε γραπτή απάντησή του σε ερωτήσεις του Bloomberg, ο Cengiz Tas, διευθύνων σύμβουλος της Aksa Akrilik, δήλωσε ότι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας έτυχε ισχυρής υποστήριξης από τους εργαζόμενους. Η εταιρεία διαπίστωσε ότι ενισχύθηκε η δέσμευση των εργαζομένων έναντι της επιχείρησης, η παραγωγικότητα, τα κίνητρα και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής κατά περισσότερο από 85%.
Οι αιτήσεις εργασίας αυξήθηκαν επίσης “σημαντικά”, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο.
Οι «προκλήσεις»
Παρά το θετικό αποτέλεσμα στην Aksa, δεν έλειψαν ωστόσο οι «προκλήσεις».
Αρχικά, η Τρίτη και η Πέμπτη ορίστηκαν ως ημέρες αργίας. Ωστόσο, λόγω των διαταραχών στο καθεστώς των προκαθορισμένων ημερών, η εταιρεία αποφάσισε μεγαλύτερη ευελιξία.
Ορισμένοι εργαζόμενοι εξάλλου προτίμησαν να μειώνουν ώρες από από την καθημερινό τους ωράριο, αντί να παίρνουν μια ολόκληρη ημέρα ρεπό.
Όλο και πιο πολλοί
Όλο και περισσότεροι όμιλοι διεθνώς πειραματίζονται με την 4ήμερη εβδομάδα εργασίας τα τελευταία χρόνια.
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι διαπίστωσε ότι οι περισσότερες εταιρείες που συμμετείχαν σε πιλοτικά προγράμματα τελικά δεν επέστρεψαν στο πενθήμερο.
Γερμανικές εταιρείες ξεκίνησαν εν τω μεταξύ να εφαρμόζουν δοκιμαστικά το τετραήμερο για να καταπολεμήσουν την εργασιακή κρίση.
Ένα εξάμηνο πρόγραμμα που ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου, με την συμμετοχή 45 εταιρειών, προβλέπει μια ημέρα ρεπό κάθε εβδομάδα σε εκατοντάδες εργαζόμενους, διατηρώντας παράλληλα τις πλήρεις αποδοχές τους .
Δεν είχαν όλες οι εταιρείες παντως την ίδια επιτυχία .
Η Magyar Telekom Nyrt, η ουγγρική μονάδα της Deutsche Telekom AG, επέστρεψε στην κανονικότητα νωρίτερα φέτος, αφού η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες σε μια πιλοτική εφαρμογή.