Ορισμένοι τον χαρακτηρίζουν ως τον «βασιλιά» του real estate, καθώς τα τελευταία χρόνια βρίσκεται πίσω από κάθε μεγάλο project του κλάδου.
Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, ότι η επαγγελματική ανέλιξη του Δημήτρη Ανδριόπουλου χαρακτηρίζεται άκρως εντυπωσιακή, δεδομένου ότι ξεκίνησε ως πωλητής σε κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών στην Πάτρα και ως υπάλληλος σε τουριστικό γραφείο της πόλης, προτού τη δεκαετία του ’90 ανοίξει τα πρώτα McDonalds στον Πειραιά και στη συνέχεια… απογειωθεί.
Σήμερα, ο κ. Ανδριόπουλος είναι βασικός μέτοχος της Dimand, ελέγχοντας το 54,2% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.
Το γήπεδο της ΑΕΚ
Η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ακινήτων και η οποία ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2002, έχει αναλάβει και έχει εκτελέσει μια σειρά σημαντικών και εμβληματικών έργων, όπως το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια, τον Πύργο στο λιμάνι του Πειραιά, το Μινιόν στην πλατεία Ομονοίας (βρίσκεται σε εξέλιξη) και πολλά άλλα.
Πριν την ίδρυση της Dimand και μετά τα… McDonalds, ο κ. Ανδριανόπουλος βρέθηκε σε υψηλόβαθμες θέσεις αρκετών εταιρειών.
Στη Superfast Ferries, για παράδειγμα, οδήγησε τα πλοία της ακτοπλοϊκής στις κερδοφόρες γραμμές της Αδριατικής Θάλασσας, ενώ στη Reds, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής, αποτέλεσε τον άνθρωπο, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για το «Smart Park» στα Σπάτα, το οποίο πρόσφατα πουλήθηκε στον Όμιλο Fourlis έναντι 110 εκατ. ευρώ.
Κερδοφόρο το 2023
Το 2023 ήταν ένα αρκετά ικανοποιητικό έτος για τη Dimand, η οποία πέτυχε καθαρά κέρδη 13,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 7,8 εκατ. ευρώ το 2022.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της διοίκησης, αυτήν την στιγμή η εταιρεία του κ. Ανδριανόπουλου «τρέχει» 20 επενδυτικά projects, με τη συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης να αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ. Κι αυτό, παρά τη συνειδητή επιλογή του επιχειρηματία να μείνει εκτός του κατασκευαστικού… οργασμού στο Ελληνικό.
Η αδυναμία της μετοχής
Από την άλλη πλευρά, o κ. Ανδριανόπουλος, σίγουρα, δεν είναι ικανοποιημένος από τη μέχρι στιγμής πορεία της μετοχής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
Η εταιρεία εισήχθη στη Λ. Αθηνών το καλοκαίρι του 2022 στην τιμή των 14 ευρώ. Σήμερα υπολείπεται του ψυχολογικού ορίου των 10 ευρώ, έχοντας απολέσει το 30% της αξίας της μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα.
Σίγουρα, το ευρύτερο «ντεφορμάρισμα» στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ εξηγεί σε μεγάλο βαθμό αυτήν την υπο-απόδοση. Και πάλι, όμως, η αποτίμηση των 185 εκατ. ευρώ στο ταμπλό θεωρείται αρκετά χαμηλή, με τα περιθώρια ανόδου να είναι ισχυρά.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)