«Τόσο μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων, στην Ελλάδα δεν είναι εναντίον μόνο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά και των ίδιων των μικρών επιχειρήσεων» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Navigating Business in the Digital Era», στην Θεσσαλονίκη.
Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η Grant Thornton, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), ο υπουργός επισήμανε ότι το θέμα των συγχωνεύσεων, σε μια χώρα που έχει διπλάσιο αριθμό μικρών επιχειρήσεων, σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό.
Κ. Χατζηδάκης στη «Ν»: Επιτάχυνση επενδύσεων τη διετία 2024-2025
Εξάλλου όπως διαβεβαίωσε, πιθανώς εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, αλλά «οπωσδήποτε μέσα στην τρέχουσα χρονιά», θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της καινοτομίας στην Ελλάδα, μέσω φορολογικών κινήτρων και ενισχύσεων από το ΕΣΠΑ και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα».
«Έχει ήδη εκκινήσει διάλογος με όλους τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, για να δούμε πώς θα ενισχύσουμε την καινοτομία στην Ελλάδα» ανέφερε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δίδει ιδιαίτερη έμφαση σε ό,τι έχει να κάνει και με το upskilling και reskilling (αναβάθμιση και επικαιροποίηση δεξιοτήτων) του ανθρώπινου ταλέντου στην Ελλάδα.
Συμπλήρωσε πως μέσω και της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών επενδυτικών πόρων για την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, υπάρχουν «περισσότερα από ποτέ λεφτά» για την επίτευξη αυτού του στόχου, με 2,4 δισ. ευρώ να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης και 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Τα χρήματα αυτά, πρόσθεσε, δεν αφορούν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις, όπως συχνά λέγεται, αλλά «βασικά (περίπου 100.000) μεσαίες και μικρές».
Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόνο στο τρέχον πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΣΠΑ έχουν υποβληθεί αιτήσεις από περισσότερες από 2800 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για παρεμβάσεις προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ «και ήδη αυτές τις μέρες, μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί οι 1.700».
Όσον αφορά το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, ο υπουργός επισήμανε ότι από τις ελληνικές επιχειρήσεις δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αντίστοιχο με εκείνο που εκδηλώνεται για παράδειγμα στα ενεργειακά.
Ηλεκτρονικά όλα τα τιμολόγια το 2025
Αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό γενικά της οικονομίας, για τον οποίο είπε πως έχουν γίνει περισσότερες προσπάθειες από ποτέ και πολλά σημαντικά βήματα τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, ο υπουργός επισήμανε ότι κατά πάσα πιθανότητα το 2025 όλα τα τιμολόγια θα είναι ηλεκτρονικά, υπενθυμίζοντας πως χθες το βράδυ έληξε η προθεσμία για τη σύνδεση ταμειακών μηχανών και POS.
Αναφερόμενος γενικότερα στην οικονομία, υπενθύμισε ότι χάρη στην επαναφορά της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα, «η μία μονάδα κέρδος (στα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας), που είχαμε το 2024 σε σχέση με το 2023, σημαίνει κέρδος 850 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, προς όφελος του μεσαίου φορολογούμενου».
«Από τους 600.000 Έλληνες που μετανάστευσαν, οι 350.000 επέστρεψαν»
Πρόσθεσε δε, πως είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι από τους 600.000 Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό από το 2011 και μετά λόγω της οικονομικής κρίσης, οι 350.000 έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα, «γιατί προφανώς ανεβαίνει η οικονομία και έχουμε δώσει σημαντικά φορολογικά κίνητρα». Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έξι στις δέκα νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από το 2019 ως το 2023 ήταν θέσεις υψηλότερων δεξιοτήτων, σε σχέση με το παρελθόν.
Ο κ.Χατζηδάκης αναφέρθηκε τέλος στους βασικούς πυλώνες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, οι οποίοι είναι -μεταξύ άλλων- η δημοσιονομική σταθερότητα και η συνέχιση της φιλοεπενδυτικής και φιλοεπιχειρηματικής πολιτικής («δεν υπάρχουν επενδύσεις χωρίς επενδυτές και δεν υπάρχουν και εργαζόμενοι χωρίς επιχειρηματίες»).
Όπως είπε, έχει μιλήσει ξεκάθαρα για την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας προς ένα πιο σύγχρονο, που στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια, «προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε μόνο τη μία κερκόπορτα, που είχαμε παραδοσιακά ως πρόβλημα στην Ελλάδα, τα υψηλά χρέη και ελλείμματα, αλλά και την άλλη, αυτή του ισοζυγίου. Επομένως εδώ καταβάλουμε και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να αυξήσουμε τις επενδύσεις, να αυξήσουμε τις εξαγωγές και να κάνουμε όλες τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις προκειμένου να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση».