Με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, ο Κωνσταντίνος Χαλιορής έχει καταφέρει να χτίσει μια ελληνική πολυεθνική, η οποία -έχοντας ως έδρα την ακριτική Ξάνθη– εξάγει σε περισσότερες από 80 χώρες. Ο λόγος για την Πλαστικά Θράκης, τα προϊόντα (συσκευασίες, τεχνικά υφάσματα κ.α.) της οποίας ταξιδεύουν (στην κυριολεξία) στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.
Συνεχίζοντας και εξελίσσοντας το όραμα του πατέρα του και ιδρυτή της ιστορικής βιομηχανίας, Σταύρο, ο κ. Χαλιορής βρίσκεται στο «τιμόνι» της εισηγμένης εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, ενώ από το 2009 διατελεί εκτελεστικός πρόεδρος. Όλα αυτά τα χρόνια κρατά ένα εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, καθώς οι δημόσιες εμφανίσεις είναι αρκετά σπάνιες, ενώ ακόμα πιο σπάνιες είναι οι συνεντεύξεις στον Τύπο.
Κι αυτό ίσχυε ακόμα και την περίοδο της «χρυσής» άνθισης των δραστηριοτήτων της Πλαστικά Θράκης, δηλαδή την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν η ετήσια κερδοφορία έσπασε όλα τα ρεκόρ και ξεπέρασε ακόμα και τα 65 εκατ. ευρώ (τζίρος σχεδόν 430 εκατ. ευρώ).
Η παρατεταμένη στασιμότητα
Σήμερα, μην μπορώντας να υπολογίζει στα έκτακτα κέρδη της Covid (μάσκες κλπ), η θρακιώτικη βιομηχανία παρουσιάζει σημάδια έντονης στασιμότητας, τα οποία αποτυπώνονται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, όπου η μετοχή έχει απολέσει το 50% της αξίας της σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά των 8,6 ευρώ (σήμερα βρίσκεται στα 4,1 ευρώ), ούσα εγκλωβισμένη σε μια διετή περίοδο συσσώρευσης. Το αποτέλεσμα είναι ο Όμιλος να διαθέτει χρηματιστηριακή αξία κάτω των 200 εκατ. ευρώ.
Γι’ αυτόν τον λόγο, ο κ. Χαλιορής αναζητά τον επόμενο καταλύτη, ο οποίος θα επαναφέρει τη βιομηχανία σε τροχιά περαιτέρω ανάπτυξης. «Κλειδί» αποτελεί το εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, με τη διοίκηση να αισιοδοξεί ότι τα κέρδη του 2023 έκλεισαν στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα του 2022 (χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από προϊόντα Covid). Στα θετικά, δε, θα πρέπει να προστεθεί και ο χαμηλός καθαρός δανεισμός, ο οποίος δεν ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ (9μηνο του 2023).
Τα σταθερά μερίσματα
Ανεξαρτήτως όλων αυτών, πάντως, η διοίκηση του κ. Χαλιορή, ο οποίος ελέγχει το 43,2% των μετοχών (20,2% κατέχει η αδερφή του, Ευφημία), εξακολουθεί να δηλώνει «πιστή» στην μερισματική πολιτική των τελευταίων ετών, έχοντας ήδη διανείμει επιβράβευση 3 εκατ. ευρώ για το 2023, παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία απέχει από τα επίπεδα της τριετίας 2020 – 2022.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)