Ξανά στο επίκεντρο της επενδυτικής κοινότητας τίθεται η μετοχή της Quality & Reliability (Q&R) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία σκαρφαλώνει σε επίπεδα που αγνοούνταν από το… μακρινό 2007.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τίτλος της εισηγμένης εκτοξεύεται κατά σχεδόν 20% στη σημερινή συνεδρίαση (26/3), με αποτέλεσμα να ξεπερνά το 1,28 ευρώ για πρώτη φορά από το μακρινό 2007.
Μάλιστα, η άνοδος της Q&R είναι η υψηλότερη σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό.
Το σημερινό άλμα συνοδεύεται από ένα «ζωηρό» επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί 633.000 τεμάχια, συνολικής αξίας άνω των 800.000 ευρώ. Αυτό το μέγεθος ήδη αντιστοιχεί στο 350% του μέσου ημερήσιου τζίρου (230.000 ευρώ).
Από τις αρχές του 2024, η μετοχή της εταιρείας «τρέχει» ένα ράλι άνω του 80% (0,60 ευρώ η τιμή στην τελευταία συνεδρίαση του 2023), με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ξεπερνά αισίως τα 35 εκατ. ευρώ.
Οι μετοχικές αλλαγές
Θρυαλλίδα εξελίξεων για την Q&R αποτελούν οι διαδοχικές αλλαγές στη μετοχική της σύνθεση, όπου εισέρχονται νέοι και ισχυροί «παίχτες».
Μόλις την Παρασκευή, για παράδειγμα, άλλαξε χέρια το 5% των μετοχών ( πακέτο αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ), με τον αγοραστή να εκτιμάται ότι προέρχεται από τον εφοπλιστικό κύκλο.
Κι όλα αυτά, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου (32%) από τη Σοφία Σωτηράκου Τριάντη, σύζυγο του γνωστή εφοπλιστή.
Βέβαια, η εισηγμένη λαμβάνει ώθηση κι από το ευρύτερο rerating στον κλάδο Πληροφορικής και Τεχνολογίας, καθώς τα διαδοχικά deals και οι μεγάλες προοπτικές (Τεχνητή Νοημοσύνη κ.α.) έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τις αποτιμήσεις στο ταμπλό.
Υψηλή αποτίμηση
Το αποτέλεσμα είναι, αυτήν την στιγμή, οι περισσότερες ομοειδείς μετοχές να διαπραγματεύεται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης κερδοφορίας P/E ξεπερνά κατά περιπτώσεις ακόμα και το 30x.
To ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Q&R, της οποίας τα μεγέθη του α’ εξαμήνου 2023 δεν δικαιολογούν την τρέχουσα υψηλή κεφαλαιοποίηση (55 εκατ. ευρώ). Βέβαια, αυτό μπορεί να αλλάξει όταν γίνουν γνωστά τα οικονομικά μεγέθη του 12μηνου.
Σε κάθε περίπτωση, με βάση τη νεότερη ενημέρωση από τη διοίκηση του Παναγιώτη Πασχαλάκη, το ανεκτέλεστο των έργων πληροφορικής της εταιρείας υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)