Για πολλά χρόνια αποτελούσε συνώνυμο της πολυτέλειας, των ακριβών επίπλων, της υψηλής γαστρονομίας, αλλά και του… κοσμοπολίτικου. Έπειτα από μια πολυετή οικονομική περιπέτεια, η οποία έφερε τον Όμιλο στα όρια της επιβίωσης, τα τελευταία χρόνια δείχνει να ανακάμπτει, αν και τα εμπόδια παραμένουν επί τάπητος.
Ο λόγος για τον Νίκο Βαρβέρη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Moda Bagno Α.Ε., ο οποίος ελέγχει το 52,1% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.
Η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο «τρέχει» ένα ράλι άνω του 300% στο τελευταίο 12μηνο, ενώ η μεταβολή μέσα στο 2024 αγγίζει το εντυπωσιακό +60%. Το αποτέλεσμα είναι να «φιγουράρει» σε επίπεδα, τα οποία αγνοούνταν από το μακρινό 2007. Δηλαδή πριν 17 ολόκληρα χρόνια.
Το απόγειο, η απότομη πτώση και το ξέφωτο
Με κεφαλαιοποίηση άνω των 56 εκατ. ευρώ, η Moda Bagno, η οποία ιδρύθηκε το 1980 από τον αυτοδημιούργητο κ. Βαρβέρη και εισήχθη στη Λεωφόρο Αθηνών το 2000, φαίνεται ότι αρχίζει να αποκτά έναν σταθερά ανοδικό βηματισμό, αφήνοντας πίσω τις δύσκολες ημέρες της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης.
Ο κ. Βαρβέρης, ο οποίος έντυνε και συνεχίζει να ντύνει τα σπίτια των πλούσιων Ελλήνων (διαθέτει παρουσία και σε Τουρκία, Κύπρο) με luxury είδη μπάνιου, κουζίνας, γραφείου και επίπλου, ξεκίνησε την επιχειρηματική του σταδιοδρομία σε ηλικία μόλις 30 ετών, στήνοντας το πρώτο κατάστημα Moda Bagno στο Κολωνάκι.
Η πορεία του ήταν αλματώδης, με την είσοδο στο Χρηματιστήριο και την επέκταση στον κλάδο της μαζικής εστίασης -με το φημισμένο Interni αρχικά στην Αθήνα και μετέπειτα στη Μύκονο– να συνιστούν μια ισχυρή επισφράγιση της άνθισης των δραστηριοτήτων του.
Οι διαδοχικές κρίσεις που ακολούθησαν, άρχισαν να δημιουργούν τριγμούς στο οικοδόμημα του πολυσχιδή και κοσμοπολίτη επιχειρηματία, με τον τζίρο από τα 44 εκατ. ευρώ το 2008 να «βουλιάζει» έως τα 14,1 εκατ. ευρώ την περίοδο της βαθιάς κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι έως και το 2017 το καθαρό αποτέλεσμα της εισηγμένης ήταν σταθερά ζημιογόνο.
Ωστόσο, το 2022 «έφυγε» με τζίρο σχεδόν 25 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία άνω του 1 εκατ. ευρώ, με τις ισχυρές επιδόσεις στον τουρισμό, την στροφή στο real estate και τη μετα-πανδημική άνθιση της οικοδομικής δραστηριότητας να αποτελούν τα εχέγγυα για τη διατήρηση της πορείας ανάκαμψης.
Τα τελευταία εμπόδια
Βέβαια, ο κ. Βαρβέρης καλείται να ξεπεράσει ορισμένους ακόμη σκοπέλους, όπως είναι για παράδειγμα η τελευταία δόση του δανείου, το οποίο είχε συναφθεί εν μέσω κρίσης με την Εθνική Τράπεζα. Η προθεσμία εκπνέει τον Ιούλιο, ενώ εκκρεμεί και η αποπληρωμή ενός αντίστοιχου δανείου με την Alpha Bank.
Ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου, με βάση την οικονομική έκθεση του 2022, ανέρχεται σε 6,7 εκατ. ευρώ, με το καθαρό χρέος (χρηματικά διαθέσιμα 2,5 εκατ. ευρώ) να υπολογίζεται σε 4,2 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, δεν απουσιάζουν και οι «μουντζούρες» στο πεδίο της εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς ο ορκωτός λογιστής έχει διαπιστώσει ορισμένες… ανορθογραφίες, τις οποίες η διοίκηση του κ. Βαρβέρη έχει δεσμευτεί να επιλύσει εντός του 2024. Ίδωμεν.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)