Στα 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν οι ισραηλινές επενδύσεις στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς ThessINTEC στην ανατολική Θεσσαλονίκη, το οποίο πλέον αποκτά και γερμανικό «αέρα», μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψε σήμερα το μεσημέρι ο φορέας ανάπτυξης του Πάρκου με το διεθνούς ακτινοβολίας και βεληνεκούς Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης (ΚΙΤ).
Όπως γνωστοποίησε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος και CEO της ThessINTEC Α.Ε., Νίκος Ευθυμιάδης, η πρώτη φάση των έργων έχει ξεκινήσει και μέχρι τα τέλη του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το 70% των έργων (σ.σ. της πρώτης φάσης) και μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2026 θα εργάζονται στο ThessINTEC 1.500 άτομα. Το εν λόγω μνημόνιο συνεργασίας με το ΚΙΤ, όπως σημείωσε ο κ. Ευθυμιάδης, καταδεικνύει τη δυναμική και την προοπτική του ThessINTEC και στο προαναφερόμενο χρονοδιάγραμμα θα έχουν κατασκευαστεί εγκαταστάσεις 10.000 τ.μ. από τον φορέα ανάπτυξης του Πάρκου, τα 11.000 τ.μ. από τα συνολικά 16.000 τ.μ. που θα κατασκευάσει το ΕΕΤΑ και το πρώτο κτήριο, εμβαδού 15.000 τ.μ., των ισραηλινών εταίρων.
Μνημόνιο Συνεργασίας
Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο κ. Ευθυμιάδης και ο Αντιπρόεδρος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καρλσρούης (ΚΙΤ), Thomas Hirth, ενώ στην εκδήλωση παρέστη και εξέφρασε έντονη στήριξη στο εγχείρημα ο πρόεδρος της HELMHOLΤΖ, δηλαδή της Ένωσης των 18 ερευνητικών κέντρων της Γερμανίας, Pr. Dr. Otmar D. Wiestler, όπως και ο κ. Uzy Zwebner, ιδρυτής και πρόεδρος του «Innovation Basecamp» που μαζί με το ισραηλινό fund JTLV αποτελούν τους ισραηλινούς εταίρους του project και πρόκειται να αναπτύξουν συνολικά 70.000 τ.μ. εγκαταστάσεων εντός του ThessINTEC.
Από πλευράς της ελληνικής Κυβέρνησης παρέστη ο υφυπουργός Εσωτερικών (με αρμοδιότητες Μακεδονίας και Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης, που εξέφρασε επίσης πλήρη στήριξη στο εγχείρημα, το οποίο επίσης έχει τεθεί ως προτεραιότητα και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Υπενθυμίζεται ότι το ThessINTEC έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα 20 εκατ. ευρώ από ιδιώτες.