Έγινε γνωστός στη χρηματιστηριακή κοινότητα της Ελλάδας μόλις πριν μερικά χρόνια, αποκτώντας μειοψηφικά πακέτα μετοχών σε εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής. Και τώρα έχει έρθει η ώρα να πάει… ταμείο.
Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, αποκόμισε ένα τεράστιο κέρδος της τάξης του 55%, πουλώντας το 7,2% της Entersoft στη Verdalite, η οποία ελέγχεται από την Olympia Group του Πάνου Γερμανού και την Rucio Investments -τους νέους βασικούς μετόχους της εισηγμένης.
Ο λόγος για τον Αμερικανό διαχειριστή κεφαλαίων Ράιαν Φλόιντ, ο οποίος μέσα σε μόλις δύο χρόνια κατάφερε να εξασφαλίσει μια άκρως ικανοποιητική απόδοση από την εμπλοκή του στην Entersoft, αξιοποιώντας στο έπακρον το ευοίωνο οικονομικό και εταιρικό περιβάλλον των τελευταίων πολλών μηνών.
Τον Δεκέμβριο του 2021, όταν και εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της -τότε πολλά υποσχόμενης- Entersoft, είχε αγοράσει το 7,2% των μετοχών στην τιμή των 5,2 ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα διέθεσε αυτό το ποσοστό στην τιμή τουλάχιστον των 8 ευρώ, δηλαδή κατά σχεδόν 55% υψηλότερα σε σχέση με την τιμή κτήσης. Καθ’ όλου άσχημα για τον Αμερικανό επενδυτή, ο οποίος είναι διαχειριστής και ιδρυτής του fund BARCA Capital LLP.
Από πρακτικάριος… manager
Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, ο Φλόιντ ξεκίνησε την καριέρα του ως… πρακτικάριος στην UBS, ενώ το 2021 βρέθηκε στην Ισπανία, όπου εργάστηκε ξανά ως πρακτικάριος σε δικηγορική εταιρεία της Μαδρίτης. Το 2003 συνέχισε το «ταξίδι» του στην Ινδία, όπου προσελήφθη ως manager σε πολυεθνική εταιρεία συμμετοχών. Το 2005 επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου για τρία χρόνια διατέλεσε αντιπρόεδρος της επενδυτικής Auerbach Grayson. Και στις αρχές του 2008 έκανε το μεγάλο βήμα, ιδρύοντας το BARCA Capital, το οποίο «τρέχει» έως σήμερα.
Στα τέλη του 2021, όπως προαναφέρθηκε, αποφάσισε να επενδύσει στην Entersoft, η οποία εκείνη την περίοδο αποτελούσε μία ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία πληροφορικής και τεχνολογίας. Και η πρόταση της Olympia Group για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου έναντι 8 ευρώ/μετοχή, αποτέλεσε την καλύτερη δυνατή ευκαιρία, ώστε ο Φλόιντ να αποχωρήσει, αποκομίζοντας ένα όφελος της τάξης του 55%, έπειτα από μόλις δύο χρόνια επένδυσης.
Μένει τώρα να δούμε αν ο Αμερικανός manager θα παραμείνει στην Ελλάδα, επενδύοντας σε κάποια άλλη αναπτυσσόμενη εισηγμένη εταιρεία και ευελπιστώντας να πετύχει ακόμη μία… τρελή απόδοση. Μην ξεχνάμε δε, ότι η BARCA εξακολουθεί να κατέχει το 6% στην Epsilon Net, το οποίο έχει ήδη «αυγατίσει» κατά 1.000% (!).
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)