Η είσοδος της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες με την προσφορά στη χονδρική δικτύου οπτικών ινών έως τα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH) εντός του 2024, αλλάζει το τοπίο στις τηλεπικοινωνίες.
Πρακτικά το ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη κάλυψη με δίκτυα FTTH όλης της χώρας προσιτά από άποψη τιμής στον τελικό καταναλωτή.
Αυτό θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το αντικείμενο της συνάντησης που έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, με τους διευθύνοντες συμβούλους του ΟΤΕ, Μιχάλη Τζαμάζ, της Vodafone, Χάρη Μπρουμίδη και της Nova, Παναγιώτη Γεωργιόπουλο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κληθεί και η ΔΕΗ, έπειτα από την χθεσινή της ανακοίνωση, στην οποία καθιστά σαφές ότι εισέρχεται φέτος στα δίκτυα οπτικών ινών.
Μέλη της κυβέρνησης, αλλά και ευρύτερα στελέχη του επιχειρείν εκτιμούν ότι η είσοδος της ΔΕΗ θα συμβάλλει στην ταχύτερη διείσδυση του FTTH αλλά και πιθανότατα στις επιχειρηματικές εξελίξεις που κυοφορούνται στις τηλεπικοινωνίες.
Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η «Ν» (σχετικό ρεπορτάζ 26/2/2024) η διείσδυση της κάλυψης με δίκτυα οπτικών ινών βρίσκεται περίπου στο 36% και η χρήση στο 7,7%.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κάλυψη στις περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον, κάτι που θα έλυνε σε σημαντικό βαθμό το χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο (ΕΣΠΑ) έργο Ultra Fast Broadband (UFBB) το οποίο όμως έχει προχωρήσει μερικώς με την υπογραφή σχετικής σύμβασης με τον ΟΤΕ. Παραμένει σε εκκρεμότητα η υπογραφή της σύμβασης εκτέλεσης για το μεγαλύτερο τμήμα του έργου μεταξύ της κοινοπραξίας Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecom και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ η θυγατρική της FiberGrid σκοπεύει να διαθέσει μέσω χονδρικής το νέο δίκτυο με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά στην διάθεση χονδρικής υπηρεσίας bitstream με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps. O δεύτερος είναι με τη διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποία ο κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη του ό,τι υπηρεσίες επιθυμεί.
Τα παραπάνω σημαίνουν ότι για να φτάσει το δίκτυο της ΔΕΗ στον τελικό καταναλωτή, οι πάροχοι, OTE, Vodafone και Nova, θα αγοράζουν χονδρική από την FiberGrid. Μέχρι στιγμής δεν ανακοινωθεί καμία σχετική συμφωνία. Αν στο μεταξύ η Vodafone και η Nova υπογράψουν τη συμφωνία για τις εκπτώσεις όγκου που έχει προτείνει ο ΟΤΕ θα τους συμφέρει να αγοράζουν χονδρική μόνον (ή περισσότερο) από τον ΟΤΕ.
Να σημειώσουμε ότι οι περιοχές που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ ότι κατασκευάζει δίκτυο μέσω 12 εργολαβιών είναι κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται οι Vodafone και η Nova. Προς το παρόν είναι λίγες αυτές που αποτελούν «ευθύνη» του ΟΤΕ, αν και με το πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου που ανακοίνωσε η ΔΕΗ θα πάει και σε κάποιες από αυτές.
Τα παραπάνω σημαίνουν ότι σε αρκετές περιοχές θα υπάρχουν δύο δίκτυα, κάτι που βεβαίως ευνοεί τον ανταγωνισμό και θα είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή. Πρόβλημα όμως θα αποτελέσει αν μείνουν χωρίς FTTH κάποιες άλλες περιοχές και τι θα γίνει με αυτές.
Στην εξίσωση των νέων δεδομένων που δημιουργεί η είσοδος της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες προστίθεται και η δρομολογημένη πώληση της Nova, μια διαδικασία που όπως εκτιμάται θα εξελιχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι.
Στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς θεωρούν πολύ πιθανό τη Nova να την αγοράσει η ΔΕΗ, η οποία μέχρι στιγμής διαψεύδει ότι υπάρχει σχετική συζήτηση και μένει να δούμε τελικά τι θα γίνει.
Εν κατακλείδι το επόμενο διάστημα η αγορά των τηλεπικοινωνιών εισέρχεται σε νέα φάση με την είσοδο της ΔΕΗ, την αλλαγή μετόχων στη Nova και ό,τι θα φέρει αυτή, αλλά και με την αποχώρηση του κ. Τζαμάζ από τον ΟΤΕ τον Ιούλιο και την ανάληψη της θέσης του από ένα νέο πρόσωπο, τον Κώστα Νεμπή.
Στόχος της ΔΕΗ FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025. Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Οι επενδύσεις της σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα για την περίοδο 2024 – 2026 θα ανέλθουν σε περίπου 680 εκατ. ευρώ.
Το δίκτυο Fiber to the Home της ΔΕΗ FiberGrid έχει φτάσει ήδη σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής.
Αναλυτικά οι περιοχές που αναπτύσσεται το νέο δίκτυο FTTH της ΔΕΗ FiberGrid:
Υπό κατασκευή (δήμοι) Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιουπόλεως, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Παλλήνης, Παπάγου-Χολαργού, Περιστερίου, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου.
Νέες περιοχές Αττική (δήμοι) Πειραιώς, Καλλιθέας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Ιλίου, Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Μοσχάτου-Ταύρου, Δάφνης-Υμηττού.
Νέες περιοχές Νομός Θεσσαλονίκης (δήμοι) Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων -Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας -Χορτιάτη.
Νέες πόλεις Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα Ιωάννινα, Βόλος, Καλαμάτα, Κόρινθος, Τρίκαλα, Βέροια, Κοζάνη, Μεγαλόπολη.