Σχεδόν μία πενταετία συμπληρώνει στο «τιμόνι» της ΕΥΔΑΠ ο Χάρης Σαχίνης, ο οποίος λίγο πριν την «επέτειο» καλείται να βρει λύσεις, ώστε η εταιρεία ύδρευσης να περάσει στην επόμενη ημέρα. Μια επόμενη ημέρα, η οποία εμπεριέχει αρκετές προκλήσεις, αλλά και αρκετές ευκαιρίες.
Το 2019, όταν ανέλαβε καθήκοντα CEO, η τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο ανερχόταν στα 7 ευρώ. Σήμερα έχει οπισθοχωρήσει στα 5,3 ευρώ, μετρώντας απώλειες άνω του 20%. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο Γενικός Δείκτης πραγματοποιεί ράλι άνω του 60%.
Αναμφίβολα, η καθοδική πορεία της εταιρικής κερδοφορίας διαδραματίζει καίριο ρόλο σ’ αυτήν την απογοητευτική επίδοση, με το περιθώριο κερδοφορίας να έχει συρρικνωθεί μόλις στο 0,4% (στοιχεία α’ εξαμήνου 2023) έναντι άνω του 10% το 2022.
Το αυξημένο ενεργειακό κόστος (διπλάσιο σε σχέση με το 2019), συνιστά τη Νο.1 πρόκληση, αν και σταδιακά η κατάσταση φαίνεται ότι βαίνει προς αποκλιμάκωση, χάρη και στην προσπάθεια της διοίκησης Σαχίνη να εξασφαλίσει διμερή ενεργειακά συμβόλαια -γνωστά και ως PPAs.
Η Νο.2 πρόκληση αφορά τα τιμολόγια, τα οποία παραμένουν σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια –προς όφελος, φυσικά των καταναλωτών. Όμως, πλέον δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια αναπροσαρμογή μέσα στο έτος, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί κατόπιν της σχετικής εισήγησης της ρυθμιστικής αρχής.
Όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, έχουν περιστείλει τη χρηματιστηριακή αξία της ΕΥΔΑΠ σε επίπεδα κάτω των 600 εκατ. ευρώ -570 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια-, κάτι το οποίο θέτει σε κίνδυνο την παρουσία της εταιρείας ύδρευσης στον «25άρη». Και σίγουρα οι ευθύνες της διοίκησης είναι σημαντικές.
Τα συν…
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαχίνης έχει αφήσει και μια σημαντική παρακαταθήκη.
Εξασφάλισε την ευνοϊκή 20ετή σύμβαση με το δημόσιο για το αποκλειστικό δικαίωμα ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ «τρέχει» ένα 10ετές επενδυτικό πρόγραμμα 1,8 δισ. ευρώ, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητα των υπηρεσιών.
Ταυτόχρονα, έχει τη δυνατότητα να ανασχεδιάσει τον χάρτη ύδρευσης στην Αττική, χάρη στις προοπτικές που διανοίγονται στο Ελληνικό.
Και μην ξεχνάμε την προσπάθεια επέκτασης, με τη σταδιακή εξαγορά γειτονικών δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (Βοιωτία, Φθιώτιδα και Κορινθία), η οποία θα διευρύνει το πελατολόγιο.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)