Το EFA Group που έχει ιδρύσει ο κ. Χατζημηνάς, ιδρυτής – διευθύνων σύμβουλος της Theon, αποτελείται από τις εταιρείες EFA Ventures, Aerospace Ventures, Theon Sensors, ES Systems, Defender, UCANDDRONE, Aether Αeronautics, SCYTALYS.
Πρόκειται για εταιρείες υψηλής αμυντικής τεχνολογίας. Ειδικά για τη SCYTALYS υπάρχουν σημαντικές προοπτικές μιας και ειδικεύεται στα ηλεκτρονικά συστήματα διασυνδεσιμότητας διαφόρων αμυντικών εξοπλισμών και όπλων, που είναι απαραίτητη διαδικασία στα σύγχρονα πεδία πολεμικών επιχειρήσεων.
Η EFA Group απασχολεί συνολικά 170 άτομα, η πλειονότητα των οποίων είναι μηχανικοί & επιστήμονες. Διαθέτει 4 γραφεία διεθνώς, Ελλάδα, Ελβετία, ΗΑΕ, Σιγκαπούρη για να εξυπηρετεί τους πελάτες του σε 20 χώρες παγκοσμίως.
Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς ξεκινώντας το 1989 με την ίδρυση της EFA VENTURES στην Αθήνα, που σύντομα έγινε ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές υπηρεσιών βιομηχανικής συνεργασίας, ίδρυσε κατόπιν το 1997 τη THEON, τη μοναδική ελληνική εταιρία σχεδίασης και παραγωγής ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης, με εφαρμογές στην άμυνα και την ασφάλεια που εξελίχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες εταιρίες στην παγκόσμια αγορά. Σήμερα, η THEON έχει εξελιχθεί σε έναν όμιλο εταιρειών που διαθέτει παγκόσμιο αποτύπωμα με γραφεία, μεταξύ άλλων, στην Αθήνα, τη Λευκωσία, το Arlington, το Abu Dhabi, το Dubai, και τη Σιγκαπούρη, καθώς και 3 εγκαταστάσεις παραγωγής στην Αθήνα, το Wetzlar (Γερμανία) και το Plymouth (ΗΠΑ). Οι εξαγωγές του αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 95% του συνολικού του τζίρου, σε 68 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ μέχρι το 2023, η ΤΗΕΟΝ είχε κατασκευάσει και διαθέσει περισσότερα από 150.000 συστήματα σε όλο τον κόσμο.
Κατά το οικονομικό έτος 2022, η THEON πραγματοποίησε έσοδα €142,9 εκατ., σημειώνοντας επαναλαμβανόμενη αύξηση εσόδων, η οποία σε επίπεδο τελευταίας τριετίας (2020-2022) ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 62% ανά έτος, ενώ το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (EBIT) για το ίδιο έτος έφτασε στο 27,8%, το υψηλότερο του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Χατζημηνά, Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Theon και ιδρυτή του EFA Group, οι διερευνητικές κινήσεις για την εισαγωγή εταιρείας μέλους του EFA Group στο ΧΑ, έπονται της πετυχημένης εισαγωγής της Theon στη ρυθμιζόμενη αγορά του Άμστερνταμ (Euronext). Η εταιρεία άντλησε συνολικά 154 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πλήρη εξάσκηση του δικαιώματος προαίρεσης πώλησης. Τα καθαρά έσοδα από τις νεοεκδοθείσες
μετοχές θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της μέσω εξαγορών. Στόχος της είναι ο εμπλουτισμός τού υπό διαχείριση προϊοντικού της χαρτοφυλακίου, η μερική καθετοποίηση της παραγωγής μας και η απόκτηση νέων τεχνολογιών ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στην παγκόσμια πελατειακή της βάση νέα προηγμένα προϊόντα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χατζημηνά, η Theon βολιδοσκοπεί εξαγορές στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Ειδικά στην αγορά της Γερμανίας είναι πολύ κοντά στην εξαγορά εταιρείας με ειδίκευση στα ηλεκτρονικά συστήματα, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω επέκταση στη Δυτική Ευρώπη.
Στις αρχές Μαρτίου 2024 η Theon αποτέλεσε μία από τις 3 μόνο ελληνικές εταιρίες που εντάχθηκαν στη λίστα των Financial Times/Statista με τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες της Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Χατζημηνάς διακρίθηκε στον πρόσφατο διαγωνισμό της Ernst&Young, ως Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, η εξωστρέφεια ήταν από την ίδρυση της Theon o βασικός της στόχος και τον επιτυγχάνει συστηματικά.
Αν και η παραγωγή της εταιρείας γίνεται σχεδόν στο 100% στην Ελλάδα, οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν το 98% του τζίρου της και τα προϊόντα της έχουν εδραιωθεί σε περισσότερες από 68 χώρες.
Με βάση την εμπειρία της Theon στο νευραλγικό τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, ο κ. Χατζημηνάς τόνισε πως η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς μηχανικούς τεχνολογίας οι οποίοι αποτελούν πολύτιμο πόρο για τη χώρα, είναι το χρυσάφι της. Και συμπλήρωσε λέγοντας πως «πάλεψα πολύ για να αλλάξω προς το καλύτερο την εικόνα της αμυντικής βιομηχανίας που είναι μια βαριά, υψηλής τεχνολογίας βιομηχανία».