«Εγκλωβισμένη» στα χρέη και την αβεβαιότητα παραμένει η ιστορική επιχείρηση της οικογένειας Κωνσταντίνου, η οποία κάποτε αποτελούσε τον εθνικό «πρωταθλητή» στον κλάδο των γυαλικών και των ειδών οικιακής χρήσης.
Ο λόγος για την Yalco, η οποία επί σειρά δεκαετιών κυριαρχούσε τόσο στο χονδρικό, όσο και στο λιανικό εμπόριο, φθάνοντας μάλιστα έως την πόρτα του Χρηματιστηρίου Αθηνών (1995).
Σήμερα, όμως, σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει την κραταιή εταιρεία των προηγούμενων εποχών, παρά τις προσπάθειες της οικογένειας να αντιστρέψει την καθοδική πορεία.
Η μετοχή της εταιρείας βρίσκεται σε καθεστώς Επιτήρησης επί σειρά ετών, με την κεφαλαιοποίηση να μην ξεπερνά τα 2,6 εκατ. ευρώ, αποτελώντας μία από τις χαμηλότερης αξίας εισηγμένες.
Το «χτύπημα» της Covid
Πριν καν «χτυπήσει» η πανδημία του κορωνοϊού, η οικογένεια από τη Δράμα ήδη βρισκόταν αντιμέτωπη με καταγγελίες δανείων και διαδοχικούς πλειστηριασμούς.
Ο κορωνοϊός και το «λουκέτο» στον τουρισμό επέτειναν τη δραματική κατάσταση, με τον ετήσιο τζίρο να μην ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ το 2022 και τις ζημιές ολοένα και να συσσωρεύονται (2,3 εκατ. ευρώ το 2022).
Το αποτέλεσμα είναι σήμερα η εισηγμένη να διαθέτει καθαρή αρνητική θέση ύψους 44,4 εκατ. ευρώ, με την έλλειψη ρευστότητας και κεφαλαίων να απειλούν άμεσα την όποια προοπτική βιωσιμότητας.
Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, οι υπό καταγγελία δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται σε σχεδόν 35 εκατ. ευρώ και οι ελεύθερες ταμειακές ροές υπολογίζονται σε -61.000 ευρώ, κάτι που καθιστά αδύνατη τη χρηματοδότηση των τρεχουσών αναγκών, εφόσον δεν εξευρεθεί άμεση λύση.
H προσπάθεια της 3ης γενιάς
Η διοίκηση του Σωκράτη Κωνσταντίνου, ο οποίος εκπροσωπεί την τρίτη γενιά της οικογένειας, έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα και να σώσει την οικογενειακή επιχείρηση, η οποία κάποτε είχε εξαγωγές σε 25 χώρες (από τις πρώτες που «άνοιξαν» την αγορά της Κίνας τη δεκαετία του ’70) και τζίρο σχεδόν 70 εκατ. ευρώ.
Η πώληση ορισμένων ακινήτων έχει ήδη συμβάλλει στην αποπληρωμή ενός μέρους των υποχρεώσεων της Yalco, ενώ οι ζημιές στο 6μηνο του 2023 μειώθηκαν στα 474.000 ευρώ έναντι 980.000 ευρώ το α’ εξάμηνο του 2022.
Ωστόσο, αναμφίβολα, χωρίς μια συνολική ρύθμιση των χρεών, η οποία θα συνοδεύεται από μια νέα γραμμή χρηματοδότησης, το μέλλον για την εταιρεία του κ. Κωνσταντίνου παραμένει εξαιρετικά δυσοίωνο.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)