Για τη μείωση των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών αλλά και τις αυξημένες αξίες, μίλησε ο ειδικός σύμβουλος του συνδέσμου ελληνικών επιχειρήσεων εξαγωγής και διακίνησης φρούτων, λαχανικών και χυμών της INCOFRUIT HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης, στην εκπομπή «Ιn Business» με την Μαρία Σμιλίδου, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πολυχρονάκης ανέφερε πως για τον μήνα Ιανουάριο αλλά και σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Φεβρουαρίου, υπάρχει μια μείωση στον όγκο εξαγωγών κατά 18%, αλλά μια αύξηση της αξίας τους κατά 6,7%.
Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και στο ότι τόσο η Αίγυπτος όσο και το Μαρόκο -αλλά και μερικώς η Τουρκία- επαναπροσανατόλισαν τις εξαγωγές τους προς την Νοτιοανατολική Ασία.
Για την άνοδο αλλά και τη μείωση εξαγωγών, κ. Πολυχρονάκης, ανέφερε ότι «Για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια συνεχούς ανόδου των εξαγωγών μας, με το 2023 να καταγράφει ρεκόρ εξαγωγών, τόσο σε ποσότητες, όσο και σε αξίες, ο Ιανουάριος και τα προσωρινά στοιχεία του Φεβρουαρίου δείχνουν μια μείωση κατά όγκο των εξαγωγών μας κατά 18%. Ταυτόχρονα όμως και μια αύξηση της αξίας τους, κατά 6,7%».
Αντίστοιχα, πρόσθεσε ότι «έχουμε αύξηση των εισαγωγών μας κατά 20% και μερική αύξηση της αξίας τους κατά 7% και αυτό δείχνει το κίνητρο που υπάρχει για την ροή της αύξησης των εισαγωγών σε φρούτα και λαχανικά στη χώρα μας σε βάρος της ελληνικής παραγωγής».
Για τους λόγους της μείωσης των εξαγωγών ο κ. Πολυχρονάκης σχολίασε ότι «η μείωση των εξαγωγών μας το τελευταίο δίμηνο στα εσπεριδοειδή εμφανίζεται κυρίως λόγο της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά και στο ότι τόσο η Αίγυπτος όσο και το Μαρόκο, -μερικώς και η Τουρκία- επαναπροσανατόλισαν τις εξαγωγές τους προς την Νοτιοανατολική Ασία, που για την Αίγυπτο αποτελούσε το 20% των συνολικών της εξαγωγών σε πορτοκάλια και εσπεριδοειδή προς την ΕΕ».
Όπως τόνισε ο κ. Πολυχρονάκης, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση συμμετοχής σε αυτές τις αγορές και τη μείωση της ροής των εξαγωγών μας.
Επιπλέον, αφού σχολίασε την ανάγκη συστηματικών ελέγχων των εξαγωγών και ιδιαιτέρως των εισαγωγών, επισημαίνοντας τον κίνδυνο των ελληνοποιήσεων, εξήγησε γιατί έχουμε πάνω από 900% εισαγωγές ακτινιδίων λέγοντας ότι, «Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται λόγω της ανισορροπίας των τιμών. Τα ακτινίδιά μας φέτος, σε σχέση με πέρσι που ήταν μια χρονιά χαμηλών τιμών, έχουν ανατιμηθεί οι τιμές προς εξαγωγή. Έχουν αυξηθεί περίπου στο 65% με 70%».
Αναφορικά με τον μήνα Ιανουάριο, όπου η αύξηση είναι 74% έναντι της αντίστοιχης τιμής πέρσι, υπογράμμισε «Ναι μεν ο παραγωγός απόλαυσε τιμές από 85-90 λεπτά, έναντι του 45-50 πέρυσι, πλην όμως πραγματοποιήθηκαν εισαγωγές, για αυτό ζητούμε να γίνει έλεγχος από ομοιοπαραγωγικές χώρες όπως το Ιράν το οποίο έχει παράδοση στη χώρα μας του προϊόντος τυποποιημένο συσκευασμένο κτλ».
Πρόσθεσε ότι «Το ίδιο συμβαίνει και με εισαγωγές από την Τουρκία, καθώς αναρωτιόμαστε αν και αυτά είναι ιρανικά, τα οποία λόγω του ειδικού καθεστώτος που έχει η Τουρκία. Δηλαδή που είναι μια χώρα χωρίς δασμό και κατά συνέπεια είναι σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές… Πρέπει η πολιτεία να εντατικοποιήσει τους ελέγχους προκειμένου να μην έχουμε απώλειες στη διεύρυνση των παραδοσιακών μας πελατών αλλά συγχρόνως και στη διατήρηση του ανοίγματος των νέων αγορών που έχουμε ανοίξει τα τελευταία χρόνια. Ειδικά για το ακτινίδιο, που αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο εξαγωγικό προϊόν από απόψεως αξιών, υπολογίζουμε ότι θα φέρει τη φετινή χρονιά γύρω στα 270 εκατ.€ μόνο το ακτινίδιο».
Τέλος σχολίασε την ανάγκη «μιας μακροχρόνιας στρατηγικής ακόμη και τώρα που η χώρα κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή. Εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε αντίστοιχο πρόβλημα με αυτό της Ισπανίας και στην Κρήτη και πρέπει από τώρα να ληφθούν μέριμνες, ώστε να αναδιαρθρώσουμε τις καλλιέργειες της χώρας μας και να τις προσαρμόσουμε στις νέες αυτές συνθήκες για να μην εγκαταλειφθούν μεγάλες εκτάσεις από καλλιέργειες στη χώρα μας».